Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
NAPETI DERBI NA POLJUDU

FOTO: TRI PREKIDA NA BURNOM POLJUDSKOM DERBIJU Dinamova postava iz Europe uzela samo bod borbenom Hajduku! Navijači ozlijedili igrača Hajduka

Najveći hrvatski derbi pred oko 23.000 gledatelja na Poljudu u 9. kolu HNL-a završio je rezultatom 0:0. Dinamo je u prvom dijelu imao tri dobre prilike, srčani Vulićev Hajduk imao je inicijativu, ali bez konkretnijih pokušaja. U drugom je poluvremenu bilo i nekoliko prekida zbog baklji na travnjaku i na tribinama, jedan od vatrogasaca ozlijeđen je pod sjevernom tribinom, a pogođen je i igrač Hajduka Adam Gyurcso. Dinamo je zadržao vodeću poziciju u ligi, a Hajduk je ostao na šestom mjestu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. rujan 2018. 10:33

HAJDUK - DINAMO 0:0

HAJDUK: Posavec - Juranović, Vučur, Lopez, Filip - Palaversa, Barry, Caktaš - Jairo (od 80. Jradi), Ivanovski (od 85. Said)., Gyurcso (od 90. Said)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Šunjić - Hajrović (od 61. Ademi), Gojak, Olmo, Oršić (od 61. Kadzior) - Gavranović (od 90. Petković)

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) Stadion: Poljud Gledatelja: 21 472

Derbi bez okusa i mirisa, utakmica koja osim punog stadiona nije ponudila ništa od onoga primarnog zbog čega dvoboj ima epitet "najveća utakmica u Hrvata". Nije bilo nogometa. Kao da su obje momčadi bile zadovoljne činjenicom da neće izgubiti utakmicu, pa se nije ni ulazilo u veliki rizik. Bod svakome i ide se dalje, ali bilo je to silno razočaravajućih 90 minuta u kojima se stekao dojam da se, narodski rečeno, igralo do petka ne bi pao pogodak. Utakmica za koju se opisni rezultat piše pod "ništa-ništa", a najteži zadatak je bio izabrati igrača utakmice.

Hajduk bez udarca u okvir, a Dinamo s jednim pokušajem koji je obranio Posavec u prvih 45 minuta. Gledali smo skroman, neočekivano siromašan nogomet bez agresije, ideje i želje. Prazne duše otišli su navijači na stanku poslije prvog poluvremena u kojem su stekao dojam da su se i Hajduk i Dinamo isključivo koncentrirali na obrambeni segment prepustivši napad individualnom nadahnuću. A te inspiracije jednostavno nije bilo....

U početnih 20 minuta više je bilo priče Bebeka s akterima dvoboja nego samog nogometa. Razgovarao je Bebek s Vulićem, pa Ivanovskim i Hajrovićem, smirivao male čarke na travnjaku. U tom razdoblju jedinu suvislu akciju kreirali su dinamovci u 5. minuti u svom premijernom dolasku pred vrata Bijelih. S lijeve strane povratnu je uputio Olmo, a s ruba 16 metara plasiranim udarcem šutirao je Šunjić u desni kut, no istaknuo se Posavec odbivši neugodan udarac. Bio je to jedini udarac koje su obje momčadi u prvom poluvremenu uputile u okvir vrata.

Stradali vatrogasac i Adam Gyurcso

Na sjevernoj tribini gdje su smješteni domaći navijači od 62. minute nadalje upaljeno je na desetke baklji te bačeno nekoliko topovskih udara od kojih je jedan pao blizu jednoga vatrogasca koji je poskočio od udara te u pratnji kolega istrčao izvan stadiona i morao zatražiti liječničku pomoć.

Nesretnom vatrogascu pokraj kojega je pao topovski udar ozlijeđena su tri prsta na ruci te je morao ići na pružanje liječničke pomoći.

Nešto kasnije stradao je i igrač Hajduka Adam Gyurcso koji je u glavu pogođen nekim predmetom, također s 'domaće' tribine. Mađaru je ukazana liječnička pomoć, vratio se u igru, ali je nakon par minuta ipak zamijenjen.

U tom periodu je glavni sudac Bebek morao čak tri puta prekidati igru. Nisu pomogle ni molbe službenoga spikera i upozorenja o opasnosti. (D.K./SN)

Hajduk je neuspješno tražio način kako proći defenzivni blok Dinama na 20-ek metara od vrata Livakovića. Rrahmani na Jairu, Stojanović na Gyurcsu, a Gojak uz Caktaša, pa Ivanovski i nije imao lopti. S druge strane, Zagrepčani su prijetili preko Oršića vrebajući pritom i pogreške neuvjerljivog kvarteta zadnje linije Bijelih. Najviše je griješio bek Filip, no srećom za Bijele, njegova kratka izbacivanja i pogrešne procjene dugih lopti ipak Dinamu nisu kreirale izrazite prigode. Tek manji pritisak koji nije rezultirao opasnostima za Posavca.

U drugom dijelu počelo je kao i u prvom, s Bebekovim upozorenjima, no ovog puta je na tribine morao Vulićev pomoćnik, inače mirni i staloženi Mario Carević. Na terenu se čekalo tko će iz uspavljujuće druge brzine prebaciti u neku višu.... Bjelica je nakon sat vremena igre uveo Ademija kojeg je priključio Šunjiću za "beton" u sredini, a pritom je Gojak prešao u prednju liniju s Kadziorom i Olmom iza špica Gavranovića. Promjene u igri Modrih nisu donijele očekivani defenzivni učinak, jer Hajduk je pokazivao više želje sredinom drugog dijela.

U 75. minuti zabilježili smo i prvi udarac u okvir Livakovićevih vrata, premda je to bio ubačaj Gyurcsa iz slobodnog udarca, a ne klasičan šut. Međutim, i taj podatak dovoljno govori kako se igralo na Poljudu. Jer, nakon šuta Gyurcsa, pokušao je s druge strane i Olmo, kao prvi među dinamovcima koji je pokušao pucati prema Posavcu, Ali, pucao je pokraj vrata. Vulić je do kraja ubacio Saida, Jradija i Tudora, međutim kao ni kod Dinama, izmjene nisu donijele promjene. Ništa-ništa. Golemo razočaranje na Poljudu.

HAJDUK - DINAMO 0:0

HAJDUK: Posavec - Filip, Lopez, Vučur, Juranović - Caktaš, Hamza, Palaversa - Gyurcso, Jairo, Ivanovski

DINAMO: Livaković - Rrahmani, Dilaver, Theophile-Catherine, Stojanović - Šunjić - Oršić, Olmo, Gojak, Hajrović - Gavranović

---------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+6' - Žuti karton dobio je Hamza zbog prekršaja.

90'+5' - Posljenja zamjena i kod dinamovaca. Izašao je Gavranović, a ušao Bruno Petković.

90'+2' - I posljednju zamjenu radi Vulić. Izlazi Gyurcso, a mijenja ga Fran Tudor.

90' - Igrat će se čak sedam minuta sudačke nadoknade.

86' - Još jedna zamjena u momčadi Hajduka. Izlazi Ivanovski, a posljednje minute odigrat će Said.

83' - Šansa za Bijele! Gyurcso je još jednom ubacio iz slobodnjaka prema Caktašu, na kraju je lopta išla u okvir gola, ali je Livaković spreman na toj lopti.

80' - Prva zamjena kod Bijelih tek u 80. minuti. Izlazi Jairo, a mijenja ga Jradi.

78' - Šansa za Dinamo! Olmo je pokušao iznenaditi Posavca s ruba šesnaesterca, no pogađa samo vanjski dio mreže.

77' - Olmo je lijepo driblingom prošao kroz sredinu i Palaversa je prisiljen rušiti ga te je zbog toga zaradio žuti karton.

75' - Prilika za Hajduk! Gyurcso je ubacio prema petercu, Ivanovski je bio sam pred golom, ali nije uspio doći do lopte i Livaković to hvata.

74' - Žuti karton dobio je Theophile-Catherine zbog prekršaja na Caktašu koji je prijetio povesti kontru.

69' - Prilika za Hajduk! Jairo je ubacio s desne strane, ali Caktaš nije uspio s pet metara zahvatiti previsoku loptu.

66' - Nekoliko baklji je palo na travnjak i sudac Bebek je prisiljen dvaput nakratko prekinuti utakmicu. Jedan topovski udar je ozlijedio vatrogasca ispod sjeverne tribine, nije jasno je li ozljeda lakša ili teža, ali je držeći se za ruku u pratnji kolega ispraćen s tartan staze.

63' - Prilika za Dinamo. Zagužvalo se pred vratima Hajduka, lopta se odbijala po šesnaestercu, a na kraju je Šunjić opalio po golu, no lopta je išla visoko iznad grede.

61' - Dvije izmjene radi Bjelica. Izlaze Oršić i Hajrović, a zamijenit će ih Kadzior i Ademi.

57' - Stigle su službene brojke. Na poljudskom stadionu je 21 471 gledatelj.

56' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Mirko Ivanovski zbog prigovora. Sudac Bebek je zbog prigovora s klupe udaljio pomoćnog trenera Bijelih Marija Carevića.

54' - Uzvraćaju i Bijeli! Gyurcso je poslao povratnu do Palaverse koji puca isprve, no od bloka lopta odlazi u korner.

51' - Prilika za Dinamo! Oršić je ubacio u šesnaesterac, Filip je loše reagirao i dodao Rrahmaniju koji glavom gađa pored vrata Bijelih.

49' - Gyurcso je izveo korner s desne strane, Lopez je pokušao glavom, no obrana Dinama izbacuje loptu iz šesnaesterca.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Splitu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Redale su se prilike s obje strane, ali nijedna nije bila dovoljno izgledna da ozbiljnije ugrozi vrata suparnika. Modri su u početku susreta bili konkretniji, no brojni prekršaji su usporili tempo utakmice. Bijeli su zagospodarili terenom u drugome dijelu prvog poluvremena, no zasad bez promjene rezultata.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - Traje pritisak Hajduka! Gyurcso je izveo slobodnjak s oko 25 metara iskosa, ali lopta je pogodila samo Rrahmanija u živom zidu. U nastavku akcije Palaversa gađa prema golu, no lopta ide u gol-aut.

40' - Još jedna šansa za Bijele! Jairo je ukrao loptu istrčalom Livakoviću, gurnuo je kroz noge Rrahmaniju i ubacio u peterac, no Dilaver je dobro postavljen i uspijeva riješiti tu situaciju.

38' - Prilika za Hajduk! Gyurcso šalje sjajnu loptu prema Ivanovskom, ali izvrsni Theophile-Catherine je brži i uspijeva očistiti na vrijeme.

33' - Posjed lopte je prilično izjednačen. Vrlo malu prednost ima Hajduk - 53% u odnosu na Dinamovih 47%.

28'Brza akcija Hajduka, Palaversa je odlično prošao kroz sredinu i pronašao Jaira koji je ubacio u kazneni prostor, ali samo do Gojaka koji izbacuje loptu izvan šesnaesterca.

25' - Ubacio je Filip oštro pred vrata gostiju, Theophile je uspio izbaciti u korner ispred Ivanovskog.

22' - I opet Oršić u prvome planu! Sjurio se u šesnaesterac i bio u izglednoj prilici, no odlučio se na povratnu loptu i obrana Hajduka uspjela je riješiti i tu situaciju.

21' - Još jedna prilika za Modre. Oršić se oslobodio svog čuvara i ubacio u peterac, no Posavec sjajno reagira i izbacuje loptu izvan kaznenog prostora.

16' - Nastavlja se gruba igra. Porječkali su se Olmo i Ivanovski. Nakon toga Ivanovski je ušao u raspravu i s Gojakom. Bebek ima pune ruke posla.

13' - Zaredali su se grubi prekršaji i Vulić nervozno komentira suđenje. Glavni sudac Ivan Bebek morao ga je smirivati i usmeno opomenuti.

12' - Vučur je nakon jednog kornera tukao glavom, no lopta odlazi daleko od gola.

10' - Gyurcso je pokušao probiti po lijevoj strani, ali tu je opet sveprisutni Šunjić koji u potpunosti opravdava Bjeličino povjerenje.

5' - Prilika za Dinamo! Šunjić je opalio s vrha šesnaesterca, nitko mu nije izašao u blok, ali je Posavec sjajnom intervencijom sačuvao vrata Bijelih.

4' - Juranović je oštro ubacio u šesnaesterac, ali je Šunjić dobro reagirao i izbacio loptu daleko od vrata.

1' - Počeo je derbi na Poljudu!

---------------------------------------------------

16.25: Igrači su istrčali na poljudski travnjak. Na stadionu je prema službenim brojkama 17 880 gledatelja, ali brojni navijači još ulaze na Poljud. Sudac je Ivan Bebek iz Rijeke. Sve je spremno za najveći hrvatski derbi!

16.00: Trener Hajduka Zoran Vulić poručio je uoči derbija: "Kad je moja momčad prava, nije mi važno tko je s druge strane."

15.50: "Spremni smo, idemo s velikom željom da se u Zagreb vratimo kao pobjednici", izjavio je trener Dinama Nenad Bjelica uoči puta za Split.

15.40: Hamza Barry optimističan je u vezi ishoda derbija prvenstveno zbog fenomenalne atmosfere kakva se očekuje na poljudskoj ljepotici.

15.30: Objavljeni su službeni sastavi. U postavi Hajduka nema iznenađenja, u početnom sastavu sve je prema najavama. Said će utakmicu započeti na klupi, a priliku će vjerojatno dobiti u drugome dijelu. Vulić je s ovim istim sastavom u gostima pobijedio Istru 1961.

Bjelica je pomalo neočekivano dao priliku Šunjiću od prve minute (umjesto očekivanoga kapetana Ademija) tako da će na Poljud istrčati kompletno isti sastav kao i onaj koji je započeo protiv Fenerbahčea. Podsjetimo, Dinamo je protiv Fenera odigrao jednu od svojih najboljih utakmica otkad ih vodi Nenad Bjelica i 'razmontirao' slavni turski klub rezultatom 4:1. Osim neočekivanog Šunjića, od prve minute zaigrat će i Rrahmani umjesto Leovca, a priliku će umjesto Kadziora dobiti i Hajrović koji je, čini se, 'stisnuo zube' i odlučio nastupiti unatoč lakšoj ozljedi.

15.25: A ovako je zabijao sada najbolji igrač svijeta u najvećem hrvatskom derbiju:

15.20 - Dinamo u satima prije ogleda na Poljudu zaziva malo magije legendarnog 'Mr. Derbyja' koji je ove sezone modri dres zamijenio onim Nottingham Foresta.

15.00 - Bijeli su se uoči derbija pohvalili brojem aktivnih članova u 2018.

- Hajduk čeka pobjedu više od dvije i pol godine

Zadnju prvenstvenu pobjedu u derbiju na Poljudu ostvario je Hajduk s Damirom Burićem na klupi 20. ožujka 2016. godine pogotkom Frana Tudora za konačnih 1:0. Od tada su odigrane četiri utakmice, od kojih je triput slavio Dinamo, a Bijeli su jedini remi potpisali s Carrillom na klupi u listopadu prošle godine (2:2). U međuvremenu su Bijeli dvaput slavili u Maksimiru, s Carrillom u travnju prošle godine 2:0 i s Kopićem 1:0 u veljači ove godine. Ali, pobjedu u poljudskom derbiju čekaju već 30 mjeseci i devet dana. (jr)

14.30 -Tisuće ljudi krenule su prema stadionu. Informacije iz Splita govore da vlada veliki interes za derbi s Dinamom i da je još jučer brojka pokazivala 21 tisuću prodanih ulaznica. Samim time, za pretpostaviti je da će na Poljudu aktualnog prvaka dočekati pune tribine i paklena atmosfera.

- Policija izdala upute za navijače

Split, 11.03.2017. Dolazak navijaca HNK Rijeke sa trajektom Zadar u Sjevernu luku. Preko tisucu navijacanogometnog kluba Rijeka  krenulo je sinoc u ponoc trajektom Zadar iz Rijeke za Split na nogometni derbi Hajduk-Rijeka.
Na fotografiji: Interventna policija.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX

"Građane obavještavamo da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa, na način da će se od 08:30 sati do završetka osiguranja uspostaviti blokada prometa na šetnici oko stadiona, a od 11:30 sati u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud i kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i Sedam Kaštela(osim vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).

Od 13:30 sati će se uspostaviti blokada prometa u ulici Zrinsko-frankopanskoj - od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru, te u ulici Put Supavla - od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza).

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,

- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti

- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

- bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

- boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Obavijest za gostujuće navijače:

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske vršit će prihvat organiziranih i neorganiziranih skupina navijača na izlazu s autoceste A1- naplatna postaja Dugopolje. U tu svrhu kod naplatne postaje Dugopolje vršit će se posebna regulacija prometa.

Sve organizirane skupine navijača koje u dolasku budu pod policijskom pratnjom, bit će upućene izravno na stadion „Poljud“. Za sve ostale gostujuće navijače koji budu putovali neorganizirano, osobnim ili kombi-vozilima osiguran je parking kod naplatne postaje Dugopolje, pod policijskim nadzorom, odakle je organiziran prijevoz autobusima do stadiona „Poljud“ i natrag.

S obzirom na udaljenost Dugopolja od stadiona „Poljud“ preporučeno vrijeme dolaska na naplatnu postaju Dugopolje je do 14.30 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u kojem se posjetiteljima može osigurati pravovremeni dolazak do stadiona.

Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda."

Rezultati by SofaScore

Linker
02. svibanj 2024 21:47