http://www.accorhotels.com/A5A5
OVO JE KAMP VATRENIH

FOTO: VATRENI KOD MONTY PYTHONA! DOMAĆIN HRVATIMA ĆE BITI ČOVJEK KOJI JE RUŠIO MILOŠEVIĆA Mjesto na kojem je boravila sama krema svjetskog nogometa

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. prosinac 2019. 12:16

Vatreni su četiri godine ranije bili u Deauvilleu, mondenom odredištu na Atlantskom oceanu, carstvu kockarnica, slikara i filmaša, u kojem su snimljeni brojni klasici, pa i nekoliko epizoda Poirota. Ako je Normandija najprestižnija destinacija na kojoj je HNS podigao kamp za veliko natjecanja, škotski gradić nazvan po Isusovu apostolu Svetom Andriji unikatan je na svoj način.

Tamo se nalazi treće najstarije sveučilište na engleskom govornom području, nakon Oxforda i Cambridgea, a datira iz 1413. godine i upravo će sveučilište biti trening-kamp Vatrenih na Euru 2020. Počasne doktorate na ovom sveučilitšu između ostalih imaju Benjamin Franklin, Alexander Fleming i Rudyard Kipling, a pohađali su ga princ William i njegova supruga Catherine.

Nije bio na popisu

Hvali se najboljim travnjacima u Škotskoj, tu je i šest nogometnih terena, tri ragbi igrališta, tri za kriket i još nekoliko za razne sportove. Na toj lokaciji boravili su Barcelona, Manchester United s Alexom Fergusonom i škotska ragbi reprezentacija, kojoj je St. Andrews čest dom. Nekad cijenjen klub Dundee United, prvak Škotske 1983. godine, upravo na tim livadama ima svoju bazu kad trener odluči ekipu povesti na kraće ili duže pripreme.

Domaćin Vatrenima na sveučilištu St. Andrews bit će Srđa Popović, čovjek koji je rušio Slobodana Miloševića u “oktobarskoj revoluciji” 2000. godine. On je od 2017. godine, izborom studenata, postao rektor. Radi se o političkom aktivistu koji je predvodio studentski pokret Otpor! protiv tadašnjeg predsjednika Srbije. Nakon Miloševićeva pada ušao je u Demokratsku stranku Zorana Đinđića, a kasnije osnovao CANVAS, centar za primijenjene nenasilne akcije i strategije koji djeluje u pedesetak država u borbi protiv autoritarnih režima. Držao je predavanja o nenasilnoj taktici i političkoj borbi na brojnim sveučilištima uključujući i Harvard, New York, Columbiju... Godine 2012. spominjao se kao kandidat za Nobelovu nagradu za mir i među 50 ljudi koji će promijeniti svijet. U Srbiji ga neki nazivaju “vašingtonskim čedom” vjerujući da provodi američke interese, iako se on energično usprotivio tvrdnjama da iza njega stoji CIA.

St. Andrews nije bio na popisu triju kampova koje je za Euro u Škotskoj nudila UEFA. U HNS-u kažu da preporuka u Zagreb nije stigla od rektora Popovića, kao i da se delegacija koja je skautirala ponudu u Engleskoj i Škotskoj nije s njim vidjela. Još je zanimljivije bilo baciti oko na listu Popovićevih prethodnika. Pa tko bi se nadao, od svih hotela i resorta, da će HNS za svjetske doprvake ubosti travnjake visokoškolske ustanove čija je ikona John Cleese. Taj legendarni komičar bio je rektor od 1970. do 1973. Čovjek kojeg valjda svih znaju iz “Letećeg cirkusa” Monty Pythona, mnogi i iz serije Fawlty Towers.

- Njihov apsurdan humor inspirirao je moju kreativnu taktiku protesta - kazao je Popović, dodajući da ga je na kandidaturu za rektora upravo potaknula činjenica da je to jednom bio i Cleese.

Nije šala i neće biti skeč, Zlatko Dalić dovest će 9. lipnja Vatrene u kuću u kojoj je stolovao John Cleese. Je li i ondje dobivao nadahnuća za nerijetko urnebesno komične i ciničke prikaze društva, od kojih su i danas mnogi aktualni? Hoće li Hrvati biti razorni poput Monty Pythona, ili će to ipak biti jedna od njihovih “nedovršenih” priča?

Kolijevka golfa

Gradić St. Andrews ima oko 17 tisuća stanovnika, nalazi se na obali Sjevernog mora, 16 kilometara jugoistočno od Dundeeja, a pedesetak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Edinburgha. Ima bogatu religijsku tradiciju, odiše poviješću. Klima je blaga, u lipnju je prosječna temperatura 13,5 Celzijevih stupnjeva, u srpnju 14,7.

Ne diči se samo sveučilištem, tepaju si da su kolijevka golfa jer je kod njih 1754. godine osnovan prvi golf klub.

Najveća želja stručnog stožera bio je kamp Glasgow Rangersa, no njega je UEFA rezervirala za pobjednika kvalifikacija Lige nacija C. Česi su još prije ždrijeba obišli lokacije u nekoliko država i stavili šape na Edinburgh ako im se posloži da igraju u Škotskoj. Tottenhamov Enfield naoko izgleda luksuzno, ali Ivica Olić, koji je zajedno s glasnogovornikom Tomislavom Pacakom i menadžericom Ivom Olivari obilazio otočke destinacije, na liniji s izbornikom Zlatkom Dalićem, koji nije išao u vizitu, ali je pregledao materijale, konstatirao je da se radi o idealnoj lokaciji za karantenu od dan-dva, ali ne i za život nekoliko tjedana. I tako je zaokružen St. Andrews.

Prema novom pravilu UEFA-e, savezi moraju kamp nominalno rezervirati do polufinala. Dakako, mnogi neće dotad ostati u turniru. Hrvatska je odabrala, iako ugovor još nije potpisan, treba dogovoriti financijske i druge činjenice.

Boravit će u resortu Fairmont, udaljenom pet-šest kilometara od terena u St. Andrewsu, okruženom golf ledinama, a otamo od Hampden Parka u Glasgowu, gdje igraju dvije utakmice, ima oko 115 kilometara. Noć prije susreta morat će odsjesti u hotelu u Glasgowu jer je to nalog UEFA-e u slučaju da je kamp više od 60 kilometara od stadiona.

Fairmont je obnovljen i ima moderni fitnes centar, bazen, dva gol terena... Tko će biti Tiger Woods Vatrenih? Možda Brozović. Nije to pikado ili stolni tenis, ali Marcelo voli sve izazove.

Restorani reprezentaciji nisu posebno bitni jer ima svojeg kuhara koji sprema što igrači vole i što je preporučeno. Još jednom odabrana je izolacija, iz hotela će moći čuti samo životinje. U jedno mogu biti sigurni - paparazzima nema nade. Kolike su oko resorta ledine, neopaženo se približiti mogu jedino da iskopaju katakombe. Ili dronovima.

Linker
06. svibanj 2024 10:37