Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
1/16 FINALA EUROPSKE LIGE

FOTO, VIDEO: DINAMO POVEO NAKON MAJSTORIJE PETKOVIĆA I OLMA, A ONDA JE USLIJEDIO POTPUNI PREOKRET VIKTORIJE Modri izgubili nakon propusta u obrani

U prvom susretu 16-ine finala Europske lige Dinamo je u Plzenu izgubio od Viktorije sa 1-2, premda su 'modri' vodili na poluvremenu.
Piše: HinaObjavljeno: 14. veljača 2019. 12:19

VIKTORIA PLZEN - DINAMO 2:1 (Pernica 54', 83' / Olmo 41')

VIKTORIJA: Kozačik - Havel, Pernica, Hubnik, Kovarik - Horava, Hrošovsky - Ekpai (od 69. Petržela), Čermak (od 46. Prochazka), Kayamba - Beaugel (od 81.Hori)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac - Gojak, Ademi, Olmo - Šitum (od 63. Moro), Petković, Oršić (od 76. Atiemwen)

Sudac: Serdar Gözübüyük (Nizozemska).

Dinamo je poveo u 41. minuti sjajnim golom Dania Olma nakon odlične asistencije Brune Petkovića. Viktorija je izjednačila u 54. minuti golom Ludeka Pernice, a isti je igrač u 83. minuti preokrenuo rezultat. Uzvratni susret je 21. veljače na stadionu Maksimir.

Nažalost, uoči, ali i za vrijeme utakmice došlo je do sukoba između BBB-a i češke policije. Policija je oko dva sata prije početka susreta pred stadion dopratila oko 1500 navijača Dinama, no samo njih 400-tinjak je imalo ulaznice pa je došlo do sukoba. Nezadovoljni zbog nepuštanja na stadion, BBB-ovci su napali malobrojne redare i policajce bacajući na njih baklje. Kako je češkoj policiji vrlo brzo stiglo pojačanje, situacija se smirila nakon 15-ak minuta. No, do sukoba je došlo i nakon što je utakmica počela jer nisu svi navijači mogli na stadion.

Bila je to 13. europska utakmica 'modrih' ove sezone. Svoj europski put započeli su u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Hapoel Beer Sheve (5-0, 2-2), potom su uslijedile dvije pobjede protiv Astane (2-0, 1-0), te play-off runda protiv Young Boysa (1-1, 1-2). Nakon ispadanja od Švicaraca, Dinamo je put nastavio u Europskoj ligi osvojivši prvo mjesto u skupini D ispred Fenerbahčea, Spartaka iz Trnave i Anderlechta. U šest utakmica upisali su četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 11-3.

Sudbina je htjela da Dinamo na Valentinovo igra svoju prvu utakmicu u Europi na proljeće nakon 49 godina, a upravo na današnji datum 14. veljače 2000. godine vraćeno je ime Dinamo. Tog je dana oko 5.000 navijača ispred stadiona Maksimir čekalo 'plavi dim'. Na glasovanju su bila prisutna 44 člana Skupštine, a 43 ih je bilo za vraćanje imena Dinamo.

Večeras se 'dan zaljubljenih' nije pokazao tako sretnim premda je Dinamo ostvario rezultat koja ga ostavlja u igri za prolaz.

Dinamo je posljednji put dohvatio euro-proljeće u sezoni 1969/70. plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova u kojem je ispao od Schalkea. Dinamo je tada u 1. kolu izbacio Slovan iz Bratislave te Olympique Marseille, a potom izgubio obje utakmice od momčadi iz Gelsenkirchena (1-3, 0-1).

Kao što se i očekivalo bila je ovo tvrda i čvrsta utakmica, a češki sastav je dokazao kako nije slučajno igrao Ligu prvaka ove sezone osvojivši treće mjesto u svojoj skupini.

Dinamo je kreno dobro. Modri su ušli u utakmicu angažiranije i ambicioznije, no Viktorija je nakon 15 minuta počela rasti i domaćin je u 18. minuti imao prvu priliku, no Beaugel je pucao glavom pored gola. Uzvratio je Dinamo u 21. minuti, ali je Petković iz izgledne situacije pucao preko gola.

Nešto bolju igru Dinamo je okrunio golom u 41. minuti. Petković je sjajnom asistencijom izbacio 'pola češke obrane' gurnuvši Olma u odličnu priliku, a mladi Španjolac je fantastičnim udarcem prebacio Kozačika.

Češki strateg Pavel Vrba je na otvaranju drugog dijela napravio jednu izmjenu, u igru je ušao Prochazka i domaćin je zaigrao daleko bolje. U 54. minuti Viktorija je izjednačila golom Ludeka Pernica nakon ubačaja Jeana-Davida Beaugela. Francuski napadač se u 76. minuti i sam mogao upisati među strijelce, ali je glavom ponovo pucao preko gola. U 78. minuti zaprijetio je i Horava, ali je slabo pucao. U 80. minuti je napokon zaprijetio i Dinamo, Petković je pucao s ruba kaznenog prostora, ali je češki vratar obranio. Nažalost, tri minute kasnije Pernica je nakon ubačaja iz kornera ugurao i drugi gol za češki sastav.

Dinamu je do sada dva puta prolazio u Europi češke klubove, a jednom je ispao. Prošli su prašku Spartu u 1. kolu Kupa UEFA 2008. godine, te Rudu Hvezde iz Brna u četvrtfinalu Kupa kupova 1960. godine, dok je ispao od Dukle iz Praga u Kupu prvaka 1958.

VIKTORIA - DINAMO 2:1 (Pernica 54', 83' / Olmo 41')

Viktoria Plzen (4-2-3-1): Kozačik - Havel, Pernica, Hubnik (c), Kovarik - Horava, Hrošovsky - Ekpai, Čermak, Kayamba - Beaugel

Dinamo Zagreb (4-3-3): Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac - Gojak, Ademi (c), Olmo - Šitum, Petković, Oršić

-----------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE

90'+1 - Lovro Majer čeka sučev znak da uđe u igru, ali ostao je pored terena, nizozemski je sudac označio kraj susreta. Dinamo ima gol u gostima i za tjedan dana na Maksimiru dočekuje Viktoriju iz Plzena.

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

88' - Kovarik je sada dobio žuti karton zbog još jednog prekršaja na Daniju Olmu.

83' - GOL! Česi su izveli korner s lijeve strane, Prochazka je na prvoj vratnici glavom prebacio loptu na drugu, a ondje je Pernica pobjegao Petkoviću i glavom pogodio za preokret domaćih.

81' - I posljednja zamjena kod domaćih. Pavel Vrba je iz igre izvadio Beauguela, a zamijenit će ga Tomaš Chory.

80' - Sjajan potez Brune Petkovića! Uspio je proći trojicu obrambenih igrača Viktorije i othrvati se njihovim nasrtajima, opalio je ljevicom s vrha šesnaesterca, a Kozačik je taj udarac uz puno muke obranio!

76' - Drugu zamjenu radi i Bjelica. U igru je ušao Iyayi Atiemwen umjesto Mislava Oršića.

75' - Prilika za Viktoriju! Još jednom je u skoku najviši Beaugel i opet njegov udarac glavom odlazi pored gola.

72' - Žuti karton dobio je i Marin Leovac zbog prekršaja na Hrošovskom.

70' - Druga zamjena kod Viktorije. Umjesto Ekpaija u igri je Milan Petržela.

68' - Još jedna velika šansa za Dinamo! Oršić je fantastično opalio iz voleja s vrha šesnaesterca, ali udarac je od bloka otišao u korner.

67' - Prochazka je dobio žuti karton zbog prekršaja na Daniju Olmu.

64' - Prvu izmjenu u momčadi Modrih radi trener Nenad Bjelica. Izašao je Mario Šitum, a mijenja ga Nikola Moro.

59' - Kakva šansa za Modre! Oršić se lijepo izvukao na udarac i opalio s vrha šesnaesterca, gađao je donji suprotni kut, no udarac je otišao malo pored vratnice!

54' - GOL! Beaugel je dobio loptu na lijevoj strani i ubacio u peterac gdje je potpuno sam ostao Pernica i smjestio loptu iza Dominika Livakovića.

50' - Probudili su se sada i domaći navijači, a BBB-i su odmah uzvratili glasnim navijanjem. Ori se: "Dinamo, šampione"! U nastavku zasad bez većih prigoda.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Doosan Aréni. Trener češke momčadi Pavel Vrba u svlačionici je ostavio Aleša Čermaka, a uveo Romana Prochazku.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamovci su furiozno otvorili susret, uspostavili su inicijativu od prve minute i nametnuli svoj ritam. Dominirali su u prvome dijelu dvoboja, a sredinom poluvremena Viktoria dolazi do daha i uspostavlja ravnotežu uz povremene prijetnje Modrih. U trenucima kada se činilo da će se bez golova otići na odmor, dogodio se bljesak genijalnosti Dinamovih igrača! Petković i Olmo maestralno su izveli pogodak za pamćenje, a taj će gol Modrima nesumnjivo donijeti psihološku prednost u nastavku susreta.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i nizozemski sudac šalje igrače na odmor.

41' - GOOOL! Kakav je ovo pogodak Dinama! Petković je mirno primio loptu na dvadesetak metara i briljantno progirao Danija Olma koji se ubacio iz drugoga plana i majstorski, u maniri najvećih virtuoza, mirno prebacio Kozačika za vodstvo Modrih u Plzenu!

40' - Bad Blue Boysi su u potpunosti nadglasali domaće navijače, na tribinama ne prestaje pjesma: "Volim Dinamo!"

36' - Kakva prilika za Modre! Oršić i Leovac izveli su sjajnu akciju, a na kraju je Šitumov udarac s desetak metara završio u bloku Viktorijinih igrača.

33' - Isprobao je sada i Kayamba svoj udarac, ali se lopta odbila od bloka Dinamovih braniča i Livaković lako hvata taj pokušaj.

27' - Žuti karton dobio je Petar Stojanović zbog prekršaja na Kayambi i zbog toga će propustiti uzvrat u Zagrebu.

25' - Smirio se tempo nakon početnoga pritiska Dinamovih igrača. Česi su uspostavili ravnotežu na terenu iako se i dalje osjeti inicijativa Modrih.

21' - Kakva bomba Brune Petkovića! Opalio je Dinamov napadač s dvadesetak metara, a udarac je prohujao malo iznad grede!

20' - Prigoda za Viktoriju. Nakon jednoga kornera najviši u skoku je Beaugel, ali loše je zahvatio ubačaj i njegov udarac glavom odlazi pored gola.

15' - Uzvrćaju sada i domaći. Pucao je Kovarik s oko 25 metara, no udarac je otišao visoko iznad Dinamova gola.

10' - Oršić je opalio iz toga slobodnog udarca koji je izborio Olmo, ali lopta je otišla daleko od gola.

9' - Sjajna prilika za Modre! Olmo je povukao jednu kontru, bila je to izgledna situacija, no kapetan Viktorije Roman Hubnik srušio je Dinamova Španjolca s leđa i opravdano dobio prvi žuti karton na utakmici.

5' - Prilika za Dinamo! Petković je izveo solo-akciju i sjurio se u šesnaesterac domaćih, no u ključnom mu je trenutku lopta otišla preko noge i završila u gol-autu.

3' - Grub prekršaj na Theophileu-Catherineu! Beaugel je laktom udario braniča Dinama koji se u odmah srušio na travnjak i previjao u bolovima. Srećom, nije bilo većih posljedica i Francuz u redovima Modrih će nastaviti igru.

2' - Bad Blue Boysi su ispunili stajaća mjesta na stadionu i s tribina se ori: "Dinamo, Zagreb!!! Dinamo, Zagreb!!!"

1' - Počela je utakmica u Plzenu. SRETNO, MODRI!!!

-----------------------------------------------------------------

20.55: Igrači obiju momčadi istrčali su na stadion Doosan Aréna u Plzenu. Glavni sudac je Nizozemac Serdar Gözübüyük. Sve je spremno za početak! Sretno, Plavi!!!

20.40: Trener Dinama Nenad Bjelica izjavio je uoči susreta: "Ponosni smo što smo ovdje gdje jesmo."

20.20: I Hrvatski nogometni savez na svojim je stranicama objavio podršku Plavima večeras u Europi.

19.45 - Poznati su sastavi za večerašnju utakmicu. Bjelica je razriješio i posljednju dilemu, Nikola Moro je na klupi, u sastav je ušao Mario Šitum.

Linker
20. travanj 2024 00:53