Foto: Boris Kovacev / CROPIX
EUROPSKA LIGA

FOTO, VIDEO: RAPSODIJA DINAMA U MAKSIMIRU, NEMOĆNOM FENERBAHČEU UTRPALI ČETIRI GOLA Hajrović zabio dva puta za idealan start Bjeličine momčadi

U susretu 1. kola D skupine Europske lige nogometaši Dinama su u Zagrebu slavili protiv turskog Fenerbahčea s 4-1 (2-0).
Piše: HinaObjavljeno: 20. rujan 2018. 12:37

DINAMO - FENERBAHČE 4:1 (Šunjić 16', Hajrović 27', 57', Olmo 60' / Neustädter 47')

DINAMO: Livaković- Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani - Šunjić - Hajrović (od 81. Doumbia), Gojak, Olmo, Oršić (od 75. Kadzior) - Gavranović (od 89. Budimir).

Trener Nenad Bjelica.

FENERBAHČE: Tekin - Sener, Neustädter, Reyes, Köybasi - Mehmet Topal, Elmas - Potuk (od 80. Slimani), Benzia (od 65. Jailson), Chachechouhe (od 65. Alici). Trener Phillip Cocu.

Sudac: Craig Pawson (Engleska)

Pogotke su za Dinamo postigli Ivan Šunjić (16), Izet Hajrović (27, 57) i Dani Olmo (60), dok je strijelac za istanbulsku momčad bio Roman Neustadter (48).

Hrvatski prvak je na Maksimiru došao do jedne od najvećih europskih pobjeda, iskoristivši opuštenost turskog doprvaka koji protiv Dinama nije postavio najjači sastav. No, Dinamo je posve zaslužio veliku pobjedu jer je zagrebačka momčad igrala motivirano, poletno,atraktivno i efikasno. Startna pobjeda Dinama u Europskoj ligi budi nade da bi Zagrepčani nakon skoro 50 godina mogli dočekati europsko proljeće.

Dinamo je poveo u 16. minuti preko Ivana Šunjića nakon gužve u šesnaestercu turske momčadi.

Gavranović je uputio povratnu loptu prema Šunjiću koji s desetak metara prizemnim udarcem pogađa sami donji desni kut.

U 27. minuti Zagrepčani su došli do novog gola nakon lijepe akcije u kojoj je Gavranović primio dugačak pas i petom ostavio loptu Hajroviću koji probija turskog vratara.

U 34. minuti prva šanse za Fener, Koybasi je izveo dobar slobodan udarac s 20-tak metara, ali je Livaković bio oprezan i pravovremen. U 36. minuti veliku neopreznost turske obrane ne koristi Gavranović, a u 37. minuti nakon ubačaja s kuta Dilaver posve sam s pet metara udarcem glavom pogađa vratnicu.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Turci su smanjili udarcem glavom Romana Neustadtera nakon udarca s kuta Topala. No, u 57. minuti nevjerojatna pogreška dvojice turskih braniča Koybasija i Topala, koji su se međusobno sudarili, a loptu im je ukrao Olmo i nesebično poslužio potpuno samog Hajrovića kome nije bilo teško pogoditi mrežu.

Samo tri minute kasnije Dani Olmo je povećao na 4-1 nakon brze akcije po desnoj strani, a Španjočev šut iskosa s desetak metara vratar Tekin nije uspio obraniti. U 62. minuti Šunjić je pogodio gredu, a isti igrač samo minutu kasnije ne uspijeva s tri metra pospremiti loptu u prazan gol u periodu igre u kojem su Turci bili posve šokirani Dinamovim trećim i četvrtim golom. U 80. minuti Gavranović je iz blizine pokušao dvaput, ali mu je oba pokušaja obranio Tekin. U 84. minuti Theophile je bio neoprezan, vraćao je loptu Livakoviću, a uposlio Slimanija čiji udarac bravurozno brani mladi Dinamov vratar.

U drugoj utakmici u Slovačkoj Spartak Trnava je pobijedio Anderlecht 1-0 golom Oraveca u 79. minuti.

U 2. kolu 4. listopada Dinamo gostuje kod Anderlechta, dok Fenerbahče dočekuje Spartak.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

DINAMO - FENERBAHČE 4:1 (Šunjić 16', Hajrović 27', 57', Olmo 60' / Neustadter 47')

DINAMO: Livaković - Rrahmani, Theophile-Catherine, Dilaver, Stojanović - Gojak, Šunjić - Hajrović, Olmo, Oršić - Gavranović

FENERBAHČE: Tekin - Koybasi, Reyes, Neustadter, Ozbayrakli - Elmas, Topal - Chahechouhe, Benzia, Potuk - Frey

--------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

92' - Dvojbena situacija! Budimir je bio u duelu s turskim braničima, Jailson je očigledno igrao rukom u kaznenom prostoru, ali engleski sudac nije odlučio pokazati na najstrožu kaznu.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

86' - Ovacijama je ispraćen i Mario Gavranović, a u posljednjim minutama utakmice zamijenit će ga Mario Budimir.

84' - Nevjerojatno kako je sada pogriješio inače izvrsni Theophile-Catherine! Poslao je povratnu do Livakovića, a Slimani se prišuljao i ukrao loptu, pucao je po golu, no sjajni Dinamov vratar brani taj pokušaj.

82' - Gromoglasan pljesak s tribina dobio je Izet Hajrović. Bjelica ga je izvadio iz igre u završnici susreta, a priliku dobiva Tongo Doumbia.

81' - Dvostruka prilika za Gavranovića! Ali nažalost oba mu je udarca skinuo vratar Fenera.

80' - I posljednja zamjena u Fenerbahčeu. Izašao je Potuk, a ušao Slimani.

79' - Prilika za Dinamo. Pokušao je Kadzior s vrha šesnaesterca, a udarac je završio u bloku, zatim je Rrahmani opalio iz okreta, no njegov udarac brani Tekin.

76' - Prvu zamjenu radi Bjelica. Izlazi Oršić uz ovacije s tribina, a mijenja ga Kadzior koji je bio najavljen od prve minute.

74' - Prilika za Dinamo! Oršić je s loptom ušao u šesnaesterac, Rrahmani se ubacio iz drugoga plana, ali na Oršićevo dodavanje loše reagira i njegov slab udarac lakoćom hvata Tekin.

69' - Elmas je dobio žuti karton zbog prekršaja.

65' - Dvije zamjene radi Phillip Cocu. Izašli su Chahechouhe i Benzia, a ušli Alici i Jailson.

64' - Došlo je do nepotrebnog naguravanja. Žute kartone dobili su Gojak i Koybasi.

62' - Kakva šansa za Dinamo! Šunjić je opalio s vrha šesnaesterca, a udarac se odbija od Tekina i pogađa gredu!

60' - GOOOL! Kakva škola nogometa Dinama večeras! Hajrović je prošao po desnoj strani i dodao Stojanoviću koji izvrsno pronalazi Olma, a mladi Dinamov Španjolac šutira silovito i precizno za 4:1!

57' - GOOOL! Oršić je prošao po lijevoj strani i ubacio u šesnaesterac gdje je nesigurnost dvojice turskih braniča iskoristio uporni Olmo, ukrao im loptu i poslao je do Hajrovića kojemu nije bilo teško pogoditi praznu mrežu pokraj istrčalog Tekina!

51' - Prilika za Fenerbahče. je opalio s dvadesetak metara iskosa, ali srećom daleko od gola Dinama.

47' - GOL! Iz prve izgledne situacije Turci su postigli pogodak. Nakon kornera je Neustadter pobjegao Rrahmaniju i glavom s metar-dva ugurao loptu u mrežu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Već dugo nismo gledali ovako dobar Dinamo u europskim natjecanjima. Dinamovci su nadigrali Fenerbahče u svim segmentima, dominirali su cijelim prvim dijelom i turski je klub ostao praktički bez ozbiljnije šanse. Vodstvo Dinamu donio je Ivan Šunjić nakon jedne fantastične akcije iz kornera u 16. minuti, a na 2:0 povisio je Hajrović iz još jedne izrađene akcije Modrih.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - Hajrović je dobio žuti karton zbog nepotrenog napucavanja lopte nakon jedne sučeve odluke.

37' - Kakva prilika za Modre! Hajrović je izveo taj korner, a Dilaver puca glavom i pogađa vratnicu! Lopta se odbija do Gavranovića čiji je udarac blokiran, zatim puca i Oršić, ali Tekin uspijeva u velikoj gužvi doći do lopte.

36' - Velika šansa za Dinamo! Olmo i Gavranović zakuhali su jednu izglednu situaciju ispred gola, ali Reyes se u padu dobro snalazi i izbacuje loptu u korner.

33' - Dani Olmo je klizećim startom skrivio prekršaj u zoni udarca. Koybasi je izveo taj slobodnjak, a Livaković sjajnom paradom skida taj udarac ispod same grede!

30' - Kako igra Dinamo večeras! Ponovo izvrsna akcija dinamovaca, Stojanović prolazi po desnoj strani i ubacuje za Gavranovića koji uspijeva zahvatiti loptu glavom, ali udarac odlazi pored vratnice.

27' - GOOOL! Još jedna fenomenalna akcija dinamovaca! Gojak je poslao izvrsno dodavanje preko pola terena, Gavranović majstorski prima loptu u šesnaestercu, navlači na sebe dvojicu igrača Fenera i fantastično asistira Hajroviću koji puca isprve i zakucava loptu u mrežu za 2:0 protiv turskog velikana!

26' - Elmas je pucao po golu, no lopta je išla visoko iznad grede.

22' - Još je jednom prošao Oršić po lijevoj strani, imao je nekoliko rješenja, no odlučio se za dodavanje u peterac, a obrana Fenera izbacuje loptu izvan kaznenog prostora.

19' - Prilika za Dinamo! Pucao je Hajrović s dvadesetak metara, ali nažalost pogodio je samo svog suigrača Gojaka.

16' - GOOOL! Sjajna uigrana akcija Dinama! Olmo i Oršić majstorski su kombinirali po lijevoj strani, lopta je došla do Hajrovića koji puca po golu, no od bloka se udarac odbija do Gavranovića koji šalje povratnu do Šunjića, a veznjak Dinama gađa silovito i precizno suprotni kut i pogađa mrežu za 1:0!

11' - Zagužvalo se pred vratima Dinama, ali obrana Modrih je spremna i djeluje disciplinirano. Dinamovci su nametnuli svoju igru i kontroliraju stanje na travnjaku, izgledaju vrlo svježe i potentno.

9' - Prilika za Dinamo! Olmo je poslao fantastičnu loptu sa svoje polovice i izbacio 'pola' obrane Fenera, Stojanović je prihvatio dodavanje i prošao po desnoj strani, no njegov centaršut hvata Tekin ispred Gavranovića.

5' - Mislav Oršić je izveo jedan solo-prodor, prošao je nekoliko igrača Fenera i uputio udarac prema golu, ali lopta je ipak išla daleko od vrata.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Sretno, Plavi!

--------------------------------------------------

20.55: Momčadi su istrčale na maksimirski stadion. Sudac je Craig Pawson iz Engleske. Sve je spremno za početak!

20.30: U fotogaleriji pogledajte kako je izgledala gužva ispred maksimirskog stadiona.

20.10: Trener Dinama Nenad Bjelica na službenoj presici uoči utakmice s Fenerbahčeom izjavio je: "Imamo dobru momčad, koja je kompaktna, gladna uspjeha, s puno mladih igrača i iskusnih koji ih vode. Imamo i dobru atmosferu u gradu i odličnu u klubu. To su sve preduvjeti za proljeće u europskim natjecanjima."

Video: Tomo Ničota

19.40: Objavljeni su službeni sastavi. Na lijevom beku ipak neće od prve minute zaigrati najavljeni Mario Musa, a i Oršić je dobio priliku umjesto očekivanoga Kadziora. Bjelica je prelomio veliku dilemu i povjerenje među vratnicama dao mladom Vatrenom Dominiku Livakoviću. Cocu je u potpunosti iznenadio sastavom i promijenio 'pola' ekipe. Na vrata će ipak stati Harun Tekin za koga su turski mediji pisali da je izgubio kredite kod nizozemskog trenera, a od prve minute gledat ćemo Neustadtera, Ozbayraklija, Topala, Chahechouhea i Potuka umjesto Škrtela, Isle, Jailsona, Ayewa i Valbuene. Bivši igrač Valencije i Real Madrida Roberto Soldado nije ni pozvan među 23 igrača koji su doputovali u Zagreb.

19.00: Stadion Maksimir je sređen i spreman za susret Dinama i turskog velikana Fenerbahčea.

Linker
27. travanj 2024 14:19