GORAN MEHKEK Cropix
KRAJ ZA FUTSAL VATRENE

Hrvatska nakon nevjerojatnih promašaja ispala sa Svjetskog prvenstva

Argentinci su s 2:0 prošli u četvrtfinale, u kojem će igrati protiv Kazahstana
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 27. rujan 2024. 18:44

HRVATSKA - ARGENTINA 0:2 (Brandi 2., Rosa 24.)

HRVATSKA: Primić, Bašković - Novak, Jelovčić 🟨, Postružin, Perić, Kustura, Čekol 🟨, Jurlina, Vukmir, Marinović, Sekulić 🟨

ARGENTINA: Sarmiento, Kravetzky - Bolo, Gauna, Rosa ⚽, Taborda 🟨, Arrieta, Borruto, Brandi ⚽, Claudino, Corso, Plaza, Tripodi, Vaporaki 🟨


Novo iznenađenje u osmini finala Svjetskog prvenstva u futsalu nije se dogodilo, doprvak s posljednjeg Mundijala 2021. godine, Argentina, u Taškentu je s 2:0 svladala Hrvatsku i izborila četvrtfinale. Bila je to izvrsna predstava mini Vatrenih protiv velikog favorita, koji se itekako morao namučiti da dođe do pobjede. Ostaje žal jer je Hrvatska s dva poklona darivala Gauče i omogućila im lake golove, ali i ponos jer je pokazala da na malonogometnoj karti svijeta apsolutno ima svoje mjesto.

Hrvatska rotacija smanjena je za dvojicu igrača, morao je izbornik Marinko Mavrović u akciju bez kažnjenog Kuraje i bolesnog Mataje, a njihovi suigrači ušli su u dvoboj pomalo impresionirani suparnikom. I primili pogodak nakon samo 90 sekundi igre na način na koji se gol na ovakvoj razini ne smije primiti.

Argentinci su brzo izveli aut do vratara Nicolasa Sarmienta, koji je poslao krasnu dugu loptu prema naprijed. Alan Brandi je lagano odgurnuo Tihomira Novaka i pobjegao mu, lopta je Novaka preletjela, a Brandi ju je s pet metara okrenut leđima vratima glavom vrhunski poslao u mrežu. Tražila je hrvatska klupa provjeru gola, gledali su suci monitor, vidjeli to odgurivanje, ali odluku nisu promijenili. Argentina je povela već u 2. minuti.

Hladni tuš na početku dvoboja razbudio je mini Vatrene, koji su ubrzo shvatili da Argentinci nisu nikakvo svjetsko čudo, već da s njima mogu ravnopravno igrati. Nije se tijekom cijelog dvoboja vidjela razlika u klasi između reprezentacije koja je tek drugi put u svojoj povijesti došla na SP i aktualnih doprvaka svijeta i svjetskih prvaka iz 2016. godine.

Hrabra Hrvatska se jako dobro nosila s Gaučima i znala im priprijetiti. Nažalost, u ključnim trenucima falio je onaj završni dodir kako bi lopta završila iza leđa službeno najboljeg vratara s posljednja dva mundijala. Sarmiento je još jednom pokazao klasu.

Hrvatski pivot Luka Perić i njegov čuvar, argentinski kapetan Pablo Taborda, 38-godišnjak kojem je ovo već četvrto SP na kojem nastupa, vodili su žestoke borbe, Novak je nekoliko puta zablistao driblinzima, bilo je tu pokušaja izvana... I jedna vrhunska situacija u 15. minuti kada je nakon udarca Franca Jelovčića lopta došla na nekoliko metara od vrata do Antonija Sekulića. Udarac neloš, ali Sarmiento je predobar čuvar mreže, uspio je zaustaviti pokušaj klupskog suigrača iz Anderlechta.

Imali su u prvih 20 minuta i Argentinci nekoliko dobrih prilika, realno i izglednijih od suparničkih, ali nešto je obranio Zoran Primić, nešto su Gauči sami upropastili. Uglavnom, imao je izbornik Mavrović razloga za zadovoljstvo nakon prvog dijela, ali jedna greška bila je kobna.

Nakon prve na startu prvog poluvremena, stigla je i druga na početku drugog i nakon nje više nije bilo povratka. U 24. minuti neoprezan je bio Josip Jurlina, kojem su misli pred njegovim vratima odlutale pa mu je Matias Rosa oduzeo loptu i iz blizine pogodio špicom. Znamo da je koncentracija u futsalu jedan od presudnih faktora, presudila je i Hrvatskoj. Dva blackouta bila su kobna, preiskusni su prgavi Argentinci da to ne bi iskoristili.

Hrvatska je potom krenula riskantnije, što je otvorilo prostor suparnicima, ali svojih nekoliko situacija nisu iskoristili. Nisu ni Hrvati, a tko zna što bi bilo da je Perić u 27. iskoristio sjajno Novakovo podvaljivanje i umjesto grede pogodio mrežu, da je Perić u svojoj drugoj šansi neopreznost obrane suparnika iskoristio u 31. minuti... Pokušao je čak i vratar Primić s centra u 35., ali Sarmiento je nekako uspio obraniti.

Četiri minute prije kraja kao igrač-vratar zaigrao je Novak, dvaput je opasno zaprijetio Kristian Čekol, dvaput obranio Sarmiento, između toga Vaporaki tukao na prazna vrata sa svoje polovice i pogodio vratnicu... Šteta, malo je nedostajalo da Hrvatsku u ponedjeljak gledamo u četvrtfinalu, ali tamo će kontra Kazahstana ipak stajati Argentina. Sarmiento je svih devet hrvatskih udaraca koji su mu išli iza leđa uspio obraniti...

KRAJ UTAKMICE


Hrvatska nije uspjela. Imali su naši igrači pregršt prilika za vratiti se u utakmicu, ali nisu ih iskoristili. S druge strane, Argentina je iskoristila dvije pogreške naše obrane i prošla u četvrtfinale. Tamo ih čeka susret s Kazahstanom.

40.

Ni ovo ne ulazi. Ponovno je Čekol probao, ali još jednom brani Sarmiento.

39.📺

Suci gledaju radi li se o kaznenom udarcu za Argentinu. No, Vaporaki je igrao ramenom.

39. Dobro je sada pokušao Čekol. No, Sarmiento brani njegov udarac.

38. Udarac Jelovčića otišao je daleko od gola.

36. Izbornik Mavrović je pozvao minutu odmora. Hrvatska će sada vrlo vjerojatno prijeći na igru s igračem-vratarom.

35.

Kakav sada pokušaj Primića. Hrvatski vratar je pokušajem sa svoje polovice umalo iznenadio Sarmienta.

34. Argentinci su si nakon kornera umalo zabili autogol.

32. Marinović si je stvorio prostor za udarac, no netko je to blokirao u posljednji trenutak.

31.

Ponovno je blizu bio Perić. Sada je netko od Argentinaca njegov pokušaj očistio s crte.

31. 🟨

Sudac je nasjeo na glumu Taborde i svirao Sekuliću prekršaj u napadu. Sekulić je nakon toga požutio zbog prigovora.

30. Pokušaj Marinovića iz slobodnog udarca brani Sarmiento.

29. Dobra prilika za Argenitnu. Claudino je izbio pred Primića koji brani njegov udarac.

28.

Kakav sada promašaj Perića. Novak je poslao loptu u sredinu, a Perić iz neposredne blizine pogađa gredu.

27. 🟨

Jelovčić je zaradio žuti karton nakon što je prekršajem zaustavio kontru Argentine.

26. Novak si je sam stvorio prostor za udarac, ali nije to bilo dobro.

24. GOL!

Jurlina je napravio kardinalnu grešku što je iskoristio Rosa. Argentina je udvostručila vodstvo.

21. Krenulo je drugo poluvrijeme.

KRAJ POLUVREMENA


Hrvatska je grozno krenula i primila gol u prvih 90 sekundi, ali je nakon toga odigrala vrlo dobro poluvrijeme. Ako hrvatski igrači nastave u ovom ritmu, imaju pravo nadati se povratku u drugom dijelu.

20. Ušlo se u posljednju minutu prvog dijela.

17. Sada je minutu odmora pozvao hrvatski izbornik Marinko Mavrović.

16. Odgovaraju Argentinci. Pokušaj Gaune brani Primić.

15.

Najbolja prilika Hrvatske na utakmici. Udarac Sekulića iz blizine refleksno je obranio Sarmiento. Kako vrijeme odmiče, Hrvatska djeluje sve bolje.

14. Klupa Argentine je tražila minutu odmora.

13. Sjevnula je kontra Hrvatske. Novak je odigrao loptu za Postružina, čiji je udarac blokiran u posljednjem trenutku.

12. 🟨

Taborda je bez lopte udario Perića u lice. Za sada je zaradio žuti karton, ali ovo bi se mogle pregledavati.

12. Probao je sada Vukmir. Otišlo je to daleko od gola Sarmienta.

10. Prvih deset minuta je iza nas. Unatoč ranom zaostatku, Hrvatska je pokazala da može ravnopravno igrati s Argentincima.

9.

Boruto je presjekao jednu loptu i sjurio se prema golu Hrvatske. Primić je to zaustavio uz pomoć vratnice.

8. Taborda je ostao nečuvan ispred gola Hrvatske. Na sreću, pucao je pored gola.

7.

Perić je ostao sam pred golom Sarmienta. No, pivot Hrvatske nije uspio loptu preusmjeriti u praznu mrežu.

7. 🟨

Prvi žuti karton i u redovima Argentine. Zaradio ga je Vaporaki zbog prekršaja nad Čekolom.

6. 🟨

Već treći akumuliran prekršaj naše reprezentacije. Čekol je zaradio žuti karton.

6. Dalekometni pokušaj Čekola je sjajnom intervencijom zaustavio Sarmiento.

5. Rosa je pokušao iz okreta. Njegov pokušaj otišao je daleko preko gola.

3. Prva prilika Hrvatske. Sekulić se našao u dobroj situaciji, ali je njegov udarac glavom bio slab.

📺

Dugo je trajala VAR provjera, ali gol Argentine na kraju vrijedi.

2. GOL!

Nakon samo 90 sekundi, Hrvatska gubi. Novak je zaboravio na Brandija, koji glavom zabija za rano vodstvo Argentine.

1. Prvi opasniji pokušaj Argentine. Udarac Taborde je otišao pored gola.

1. Počela je utakmica. Sretno Hrvatska!

16.50 Igrači obje reprezentacije polako izlaze te će utakmica uskoro početi.

Najavu piše: Niko Matičević

Hrvatsku futsal reprezentaciju u osmini finala Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu očekuje jedan od najtežih mogućih zadataka. Slijedi okršaj s drugoplasiranom vrstom s prošlog Svjetskog prvenstva, Argentinom. Izbornik Marinko Mavrović svjestan je da njegovu momčad čeka težak zadatak.

- Sve znamo o Argentini, napravili smo opsežnu analizu. Riječ je o fenomenalnoj reprezentaciji, aktualni viceprvak svijeta i svjetski prvak prije osam godina. Argentinci su fanatični, igraju sjajno u oba pravca, agresivni su i razbijaju igru protivnika. Jaki su na svim pozicijama. Na pivotima imaju Brandija, Rosu i neugodnog Borruta, ali i na svim drugim pozicijama su jako dobro posloženi. Njihovi rezultati nisu slučajnost, čeka nas vrlo teška utakmica.

U taj susret Hrvatska ulazi daleko od uloge favorita, ali sigurno nisu bez šansi. S time se slažu i kladionice koje tvrde da Argentina ima čak 82 % šanse za izbaciti Hrvatsku s prvenstva. No, ne bi to bio prvi put da kladionice budu u krivu. Uostalom, na ovom prvenstvu smo već vidjeli puno veće čudo. Venezuela je golom u završnici kreirala apsolutnu senzaciju te srušila dvostruke svjetske i sedmerostruke europske prvake Španjolce.

- Nadamo se tome kao sportaši i naravno da idemo na pobjedu. Napravit ćemo sve što je u našoj moći, Venezuela je pokazala da je moguće iznenaditi favorite. Moramo vjerovati. U futsalu je sve moguće, imamo i mi svoje adute - komentirao je izbornik veliko iznenađenje.

Kroz igru do finalizacije

Susret s Brazilom u skupini pokazatelj je svega što se ne smije događati u utakmici u kojoj nisi favorit. Ako Hrvatska želi ostvariti prolazak u polufinale, morat će to srezati u korijenu. Izbornik Mavrović ističe da će njegova momčad morati biti na tragu nogometne reprezentacije, koja je toliko puta oduševila hrvatsku javnost.

- Sad kad smo osjetili doživljaj SP-a, ne mogu ne spomenuti hrvatsku nogometnu reprezentaciju za koju pogotovo sad mogu reći da je napravila nevjerojatne stvari osvajanjem triju medalja na svjetskim prvenstvima. To su ogromna rezultatska dostignuća. Željeli bismo da naša mentalna, fizička i taktička snaga bude sutra na najvišoj razini da barem donekle možemo biti na tragu hrvatske nogometne reprezentacije - jasan je bio Mavrović.

Ako želi do iznenađenja, Hrvatska će morati iskoristiti sve što im protivnik ponudi.

- S obzirom na njihovu agresivnost i jak pritisak na loptu, moramo što prije prebaciti loptu na naše pivote kako bismo neugodnog protivnika vratili u zonu, a da onda u situacijama “jedan na jedan” pokušamo doći do naših prilika. U zadnjoj liniji moramo brzo donositi odluke, što prije vratiti protivnika u drugu zonu i kroz organizaciju igre doći do finalizacije - zaključio je izbornik.

Viroza i probavne smetnje

Hrvatska futsal reprezentacija u svojoj povijesti već ima dvije pobjede protiv Argentine. Sada već davne 2006., Hrvatska je u Brazilu, predvođena izbornikom Mićom Martićem slavila 4:3 šestercima. Pet godina kasnije su ove dvije reprezentacije ponovno odigrale prijateljsku i opet je bolja bila Hrvatska. U Kastavu je Hrvatska slavila uvjerljivih 3:0. Dio te reprezentacije bili su Novak, Marinović i Jelovčić, koji su sada u Uzbekistanu.

Nakon poraza od Tajlanda i visokog poraza od Brazila, činilo se da je Hrvatska na pragu eliminacije, ali je razbijanje Kube gurnulo futsal Vatrene u osminu finala. Nakon dva loša izdanja u prve dvije utakmice, dobili su priliku pokazati da vrijede puno više od onoga što su prvotno pokazali i da pripadaju u sami vrh svjetskog futsala. Sada to treba iskoristiti i u Taškentu pokušati nokautirati snažne Argentince...

- Poslije Kube smo imali problema s virozom i probavnim smetnjama, ali čini se da se situacija polako smiruje, da smo živnuli na posljednjim treninzima i jedva čekamo utakmicu protiv Argentine. Izgledi? Evo, nitko nije očekivao da će Venezuela izbaciti Španjolsku. Argentinci su među top tri favorita na turniru, ali Venezuela je dokazala da su čuda moguća. Vjerujemo u još jedno čudo u Uzbekistanu i spremni smo. Igrat ćemo obranu više na centru i tražiti priliku iz kontre. Naravno, moramo igru svesti na što manje pogrešaka na našoj polovici i pokušati opreznom igrom doći do rezultata - kaže pivot, Antonio Sekulić.

Linker
27. rujan 2024 19:27