GORAN MEHKEK Cropix
UTAKMICE ODLUKE

Dan D za Hrvatsku: Ako se ne dogodi senzacija, imat ćemo čak dva kluba u eliti Lige prvaka

Futsal Dinamo igra finale protiv United Galatija, dok Olmissum ide na češkog prvaka Plzen
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. listopad 2024. 07:57

Subota je dan D za dva hrvatska predstavnika u glavnoj rundi Lige prvaka u futsalu. Doprvak Olmissum je svoj posao praktički odradio u prva dva kola u Prištini, gdje je nakon uvjerljivih 6:2 protiv domaćina turnira ostvario sjajnih 2:2 s portugalskom Bragom i u posljednjem dvoboju s češkim prvakom Plzenom (17 sati) samo teoretski može ostati bez plasmana u elitnu rundu, među 16 najboljih momčadi Europe.

Prvak Futsal Dinamo, pak, ima puno drugačiju situaciju. U Palma de Mallorci krenuo je s teških 1:9 protiv domaćina Palme, dvostrukog uzastopnog prvaka Europe, pa se potom protiv slovenskog Dobovca jedva spasio od poraza (2:2). Zato momčad koju vodi Matija Đulvat danas igra finale protiv rumunjskog prvaka United Galatija - pobjeda ga sigurno vodi dalje, a i remi ako Palma svlada Dobovec, što je apsolutno sigurna oklada.

Vraćanje samopouzdanja

- Dinamov ružni poraz od Palme je svima nama u hrvatskom futsalu pouka da moramo raditi još više i jače kako bismo se približili europskom vrhu. Sigurno je da je ta kapitulacija imala i snažan psihološki utjecaj na igrače Dinama, koji su samo dan kasnije igrali s Dobovcem. Takvi porazi ti ruše samopouzdanje, počneš sumnjati u sebe, znam to iz osobnog iskustva. I onda su protiv slovenskog prvaka doživjeli novi šok primivši dva gola u 15 sekundi na početku drugog dijela, ali pozitivno u cijeloj priči je što su pokazali karakter i došli do iznimno važnog boda, izjednačili 20 sekundi prije kraja. Vjerujem da će im to dati potrebno samopouzdanje kako bi u subotu bili na pravoj razini i ostvarili rezultat koji ih vodi dalje - rezonira Kujtim Morina (43), pomoćnik izbornika hrvatske reprezentacije Marinka Mavrovića koji je mini Vatrene u rujnu u Uzbekistanu odveo mini Vatrene do osmine finala Svjetskog prvenstva.

Najstariji brat iz malonogometne dinastije Morina dobro poznaje posljednjeg suparnika Futsal Dinama budući da je Dobovec bio njegov klub čak sedam godina. Izgradio ga je kao trener, u Sloveniji iz sezone u sezonu razgrtao konkurenciju, bilježio krasne uspjehe i u Ligi prvaka. Vratio se ovog ljeta, kako sam kaže, “u rudnik”, preuzevši klupu Uspinjače Gimke, čiji je predsjednik njegov mlađi brat Korab, i koju želi vratiti u elitni razred hrvatskog futsala.

Ispadanje bi bilo neuspjeh

- Dobovec smo digli do šestog mjesta na ljestvici koeficijenata UEFA-e i prekrasne me uspomene vežu za taj klub koji je doživio potpunu transformaciju u odnosu na lani. Klupu je preuzeo Rok Mordej, koji je u mojoj eri bio dugogodišnji kapetan, a promijenjena je kompletna momčad, koja je sada vrlo mlada. Iznenadio me Dobovec, očekivao sam da će hrvatski prvak doći do pobjede, svaka čast Mordeju i njegovim momcima. Uoči početka skupine vidio sam Futsal Dinamo na drugom mjestu u skupini nakon tri kola...

Takav rasplet još uvijek je moguć. Palma je sigurno prva u skupini 3, ali otvorene su još dvije promocijske pozicije. Dinamo će dohvatiti drugu ako svlada Rumunje, a Dobovec ne pobijedi Palmu, bit će treći ako remizira i Dobovec prema očekivanjima kapitulira protiv Španjolaca.

- Bio bi neuspjeh kada Futsal Dinamo ne bi prošao skupinu, uostalom i sami su najavljivali napad na Final Four, tako da je tu sve jasno. Odlazak Luke Perića i Kristiana Postružina ovog ljeta je sigurno velik hendikep, radi se o igračima koji puno znače i hrvatskoj reprezentaciji, kamoli ne Dinamu. No, njih više nema, neki igrači dobili su važnije oblasti u napadačkom dijelu poput Nikole Gudasića. Trebat će im, jasno, vremena da se poslože na željeni način...

No, barem što se Lige prvaka tiče, Đulvat vremena nema. Danas (16 sati uz izravni prijenos na MaxSport 2) je protiv United Galatija “biti ili ne biti”.

Situacija nije loša

- Igrali sam protiv njih lani u glavnoj rundi s Dobovcem, završilo je 3:3, mi smo prošli, oni nisu. Dobro ih poznajem i jaka su momčad, imaju kvalitetne igrače, nekoliko Brazilaca, a preuzeo ih je i brazilski trener Cacau. Dobri su, ali Futsal Dinamo je bolji! Zagrepčani, po meni, nisu u lošoj situaciji, iznimno je važno što su izbjegli poraz od Dobovca i sada nemaju imperativ pobjede. Dinamo ima kvalitetu, ima što pokazati i može pobijediti. Ključno je da imaju pravu energiju i da drže koncentraciju 40 minuta, a siguran sam da će tako i biti - priča Kujtim Morina.

Olmissum je “malo” istočnije, klub iz Omiša se prolaz u skupini 2 bori u glavnom gradu Kosova. Ako momčad Frane Despotovića u subotu u Prištini svlada češkog prvaka Plzen (poraz od Brage 1:4 i 5:5 s Prishtinom), doći će na korak do prvog mjesta, odnosno o njemu bi mogla odlučivati gol-razlika. Olmissum ima +4, a Braga, koja također ima četiri boda, +3 uoči dvoboja s Prishtinom. I iz ove skupine dalje prolaze tri momčadi, a Olmissum može ispasti samo u slučaju teškog poraza i pobjede Prishtine nad Bragom. Neće se dogoditi...

- Olmissum je došao nekako na mala vrata, nije se o njemu puno pričalo, a sezonu je počeo kao iz snova. Svidjeli su mi se jako u finalu Superkupa u kojem su pobijedili Futsal Dinamo i uzeli trofej, a očito ih je ta pobjeda napunila samopouzdanjem. Ostali su bez sjajnog strijelca, reprezentativca Antonija Sekulića, koji se s Anderlechtom sada također bori za elitnu rundu LP, te još nekoliko iznimno važnih igrača, stranaca. Odabrali su drugačiji put, koji im, barem zasad, donosi velike uspjehe. Glavne uloge preuzeli su naši reprezentativci Josip Jurlina i Duje Kustura, kojima to očito iznimno odgovara - kaže Morina i nastavlja:

Omišanima kapa dolje

- Olmissum ima sjajnu energiju, uvjerljivo su svladali Prishtinu, stvarno nezgodnu momčad koja je lani igrala elitnu rundu, i to na njihovom terenu. Onda su protiv snažne Brage, koja je iza sebe u prvenstvu Portugala iza sebe ostavila moćnu Benficu, odigrali neodlučeno. Stvarno su lijepo predstavili i sebe i hrvatski futsal, svaka im čast, kapa dolje. Sada tako moraju nastaviti protiv Plzena i vjerujem da hoće. Suparnik je također dosta promijenio momčad, više nemaju niz čeških i slovačkih reprezentativaca kao nekad, Olmissum svakako ima veliku šansu za novu pobjedu. Pozicija u skupini je važna zbog ždrijeba elitne runde, Olmissum osvajanjem skupine može postati prvi nositelj, što znači da bi u sljedećoj fazi natjecanja izbjegao najbolje europske momčadi.

Morina zaključuje:

- I Futsal Dinamo i Olmissum su u glavnoj rundi dobili skupinu po želji, neke su druge stvarno “skupine smrti”. Vjerujem da ćemo među 16 najboljih u Europi gledati oba hrvatska kluba. Volio bih to i zbog njih i zbog cijelog hrvatskog futsala, nadam se da će, ako bude moguće, dobiti i domaćinstva skupina elitne runde te da će nam dovesti kremu europskog futsala i u Lijepu Našu.

Linker
26. listopad 2024 07:57