GORAN MEHKEK Cropix
KREĆE ONO PRAVO

Dva hrvatska kluba danas otvaraju Ligu prvaka, počinje borba za najboljih 16: ‘Cilj je Elitna runda‘

Hrvatske će boje na europskim parketima braniti aktualni prvak Futsal Dinamo i poraženi iz finala Olmissum
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 23. listopad 2024. 07:31

Treću godinu u nizu, Hrvatska će imati dva predstavnika u futsal Ligi prvaka. Kao i sezonu ranije, hrvatske će boje na europskim parketima braniti aktualni prvak Futsal Dinamo i poraženi iz finala, Olmissum. Uoči europskih izazova, najbolji mogući sugovornici su treneri Dinama i Olmissuma, Matija Đulvat i Frane Despotović.

Dinamo je prošle sezone u ludoj utakmici s poljskom Lubawom ostao bez prolaska u iduću fazu. Modri su gubili 0:6, da bi u ludoj atmosferi pred kraj utakmice stigli na gol zaostatka. Filip Novak je u sjajnoj prilici za izjednačenje pogodio vratnicu, a Poljaci su slavili prolazak u iduću fazu.

- Lubawa nam je bila velika škola i puno smo naučili prošle godine u toj, ali i ostale dvije utakmice Lige prvaka - rekao je trener Dinama Đulvat.

Modri će ove sezone imati kudikamo lakši zadatak u osiguravanju Elitne runde. Nalaze se u skupini iz koje dalje prolaze tri od četiri momčadi. Dvostruki prvak Europe Palma, koja je ujedno i domaćin, a ostali protivnici su slovenski Dobovec i rumunjski United Galati.

- Dobovec možda nije jak kao prijašnjih godina jer su i oni puno mijenjali. I dalje su ekipa koja ima kvalitetu da zapapri svima te s pravom računa da prođe u idući krug. Galati je odlična ekipa, skup jako dobrih individualaca koji su dolaskom Cacaua (bivši trener Kairata i Kazahstana) dobili nužnu organizaciju u igri te mogu pobijediti svakoga. Palma nije ekipa od prošle dvije sezone i ima dosta mladih igrača, favorit je ove grupe jer se igra u Španjolskoj, ali siguran sam da ih se može iznenaditi.

Velike kadrovske promjene

Iz Dinama su ovog ljeta otišli Luka Perić, Kristijan Postružin i Toni Vučković. Na njihovo mjesto stigli su Matej Horvat, Patrik Pasariček, Lovro Cigler te Luka Čop.

- Otišla su nam tri igrača, od čega dva reprezentativca koji su bili vrlo bitni u našoj ekipi. To je istovremeno otvorilo prostor za neke naše mlađe igrače koji to jako dobro koriste. Nova lica u svlačionici su donijela novu energiju, a u budućnosti očekujem da ova ekipa bude sve bolja i bolja jer ima veliki potencijal - optimističan je Đulvat.

Više od dvije i pol tisuća kilometara istočnije, na Kosovu, Olmissum će također krenuti u pohod na Elitnu rundu Lige prvaka. Nju su prošle sezone dohvatili pred domaćim navijačima tako što su završili treći u skupini sa Sportingom, Ayatom i HIT-om iz Kijeva.

Olmissum je tijekom ljeta prošao kroz velike kadrovske promjene. Momčad su napustili Sekulić, Čizmić, Hrstić. Nema ni Vanhe i Bukovca, a Antonio Juretić se umirovio.

- Momčad se poprilično razlikuje od prošlosezonske. Izvrsna stvar za nas je da smo u razdoblju prilagodbe novih igrača uspjeli osvojiti trofej na samom otvaranju sezone. Ipak, moram naglasiti da je okosnica momčadi (osim Sekulića) ostala na okupu te sjajno vuče momčad - priča trener Olmissuma Despotović.

Omišani su imali najbolju moguću uvertiru u novu sezonu. Nakon dva poraza u finalima prvenstva te porazu u finalu Kupa, Olmissum je napokon stigao do trofeja. Boljim izvođenjem šesteraca su svladali Dinamo i osvojili Superkup.

- Nema sumnje da će osvajanje trofeja pomoći mojim igračima u kontekstu samopouzdanja i motivacije za daljnji rad. Odradili su sjajan posao u Zagrebu i na tome im još jednom čestitam.

Olmissum u Ligi prvaka čeka skupina s domaćinom Prištinom, portugalskom Bragom i češkim Interobalom iz Plzena.

Vruća potpora s tribina

- Cilj je plasman u Elitnu rundu. U Ligi prvaka nema laganih protivnika. To su uglavnom prvaci ili viceprvaci svojih država. Priština je domaćin, koji ima zapažen rezultat od lani kada su izborili elitnu rundu u teškoj grupi. Reprezentacija Kosova u kojoj nastupa deset igrača Prištine, pružila je dobar otpor Hrvatskoj u Slavonskom Brodu pred odlazak na SP. Imat će “vruću” potporu s tribina.

Na papiru najteži protivnik je zasigurno portugalska Braga.

- Braga je ekipa koja nema iskustvo nastupa u Ligi prvaka, ali ima igrače koji itekako imaju. Činjenica da su doprvaci Portugala gura ih prvi plan u ovoj grupi. Prekinuli su dominaciju Benfice i igrali finale protiv Sportinga. Najzahtjevniji protivnik u skupini.

Utakmica koja bi mogla odlučivati o prolazu je ona protiv Interobala iz Plzena.

- Poznati su po tome da su uspjeli prekinuti dugogodišnju dominaciju Era-Packa u češkoj ligi. U zadnje četiri godine imaju dva naslova i zapažene nastupe u Ligi Prvaka. Sve u svemu trebat ćemo se jako potruditi za ulazak među 16 najboljih - zaključio je Despotović.

Linker
23. listopad 2024 07:31