Slavlje hrvatske reprezentacije

 GORAN MEHKEK Cropix
BLIZU PROLASKA

Evo što se treba poklopiti da Hrvatska prođe u nokaut-fazu, u ludoj kombinaciji mogli bi odlučivati i kartoni

U pet od šest preostalih skupina, Hrvatska ima jako dobre šanse da bude bolja
Piše: SNObjavljeno: 20. rujan 2024. 16:46

Uvjerljivom 7:0 pobjedom protiv Kube, Hrvatska je zaključila nastup u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u futsalu. Izabranici Marinka Mavrovića su završili na trećem mjestu te o drugim skupinama ovisi hoće li proći u osminu finala. S visokom pobjede protiv Kube su napravili veliki korak prema tome, ali i dalje nisu 100% sigurni.

Hrvatska je osvojila tri boda, zabila devet i primila deset golova. Trenutno je prva na ljestvici trećeplasiranih momčadi, no samo je Hrvatska odigrala sva tri susreta. Za prolazak među najboljih 16, Hrvatska mora biti među četiri najbolje trećeplasirane.

U skupini A Paragvaj je osigurao prvo mjesto sa šest bodova, a prate ga Nizozemska s dva te Uzbekistan i Kostarika s jednim. Ukoliko Paragvaj svlada Nizozemsku u posljednjem kolu, trećeplasirani iz te skupine će imati maksimalno dva boda s obzirom na to da Uzbekistan i Kostarika igraju međusobno. Kada bi Nizozemska izbjegla poraz, onda bi Hrvatskoj trebao neriješeni ishod u susretu domaćina i Kostarike.

U skupini C po tri boda nakon dva kola imaju Afganistan i Ukrajina. Afganistan je ispred Ukrajinaca s gol razlikom +1, dok su Ukrajinci na -1 te će njihov međusobni susret odlučivati o drugom mjestu. Hrvatska će ostati ispred jedne od te dvije reprezentacije u slučaju bilo kakve pobjede Afganistana ili pobjede Ukrajine od više od dva razlike. U slučaju da Ukrajina slavi s točno dva gola razlike gledao bi se ukupan broj zabijenih golova gdje je Afganistan trenutno na sedam, a Hrvatska na devet. Kada bi taj susret završio bez pobjednika, obje ekipe bi prošle u osminu finala. Zanimljivo, ako azijska ekipa zabije točno dva gola i izgubi s točno dvije razlike onda će o boljoj trećeplasiranoj reprezentaciji odlučivati kartoni.

Situacija u skupini D je također povoljna za Hrvatsku. Ukoliko se ne dogodi jedna od najvećih senzacija u povijesti i Španjolska u posljednjem kolu svlada Libiju, Libija će sigurno biti iza Hrvatske na poretku trećeplasiranih. Ista stvar vrijedi i za slučaj utakmice Novog Zelanda i Kazahstana gdje je o bilo čemu osim o visokoj pobjedi Kazahstanaca iluzorno pričati. Kazahstan i Španjolska imaju četiri boda nakon dva gola te će gledati kako protiv Libije i Novog Zelanda popraviti gol razliku i s prvog mjesta proći u iduću fazu natjecanja.

U preostalim skupinama po 0 bodova nakon dva kola imaju Tadžikistan i Panama te Gvatemala i Venezuela. U skupini E Tadžikistan ima gol razliku -3 te bi s pobjedom od tri razlike sigurno prestigao Hrvatsku. U slučaju pobjede od dva gola razlike bi se kao i u skupini C uspoređivao broj zabijenih golova. Panama ima gol razliku -12 te je gotovo nemoguće da ona prestigne Hrvatsku. Kada bi susret završio bez pobjednika, Hrvatska bi sigurno bila ispred.

Slična je priča i u skupini F gdje su Gvatemala i Venezuela s 0 bodova. Dobra vijest za Hrvatsku je što su uoči međusobnog susreta na -8, odnosno na -12 gol razlici. S obzirom na to da se radi o reprezentacijama sličnog ranga, teško je očekivati da ijedna od njih uvjerljivo slavi.

Sve u svemu, Hrvatska si je ovom pobjedom praktički osigurala plasman u osminu finala. U pet od šest preostalih skupina, Hrvatska ima jako dobre šanse da bude bolja od trećeplasirane momčadi. Ukoliko se to potvrdi, tamo će igrati protiv Španjolske, Kazahstana ili Argentine. Taj susret bio bi na rasporedu u srijedu ili u petak.

Linker
20. rujan 2024 16:49