MATEUSZ SLODKOWSKI/CYFRASPORT/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Mateusz Slodkowski/Cyfrasport/Zuma Press/Profimedia
CILJ JE ISPUNJEN

Hrvatska je u osmini finala Svjetskog prvenstva! Sve se posložilo za povijesni rezultat sjajne reprezentacije

Protivnik će vjerojatno biti Argentina i to u petak 27. rujna u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2024. 19:12

Hrvatska futsal reprezentacija igrat će u osmini finala Svjetskog prvenstva, a odluka se dogodilo u subotu kad su se poklopili rezultati u obje skupine koje su igrane. Protivnik će vjerojatno biti Argentina i to u petak 27. rujna u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana.

Hrvatska je u natjecanje u skupini B završila na trećem mjestu iza Brazila i Tajlanda s tri boda i razlikom pogodaka -1 (9:10), no u osminu finala osim po dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine idu i četiri najbolje trećeplasirane. Mali Vatreni poraženi su od Tajlanda 2:1 i Brazila 8:1, da bi svladali Kubu 7:0, što se pokazalo dovoljnim. To je zapažen uspjeh i povijesni rezultat momčadi koju vodi izbornik Marinko Mavrović, jer zna se da nas nije bilo na svjetskim prvenstvima 24 godine.

Argentina je jaka, ali bolji izbor nego Španjolci, što je također bila mogućnost. Pobjednik tog dvoboja u četvrtfinalu će igrati također u Taškentu 30. rujna i to protiv boljeg iz susreta Kazahstana i prvog iz skupine što će biti pobjednik sraza Portugal - Maroko.

Skupina D je prva u kojoj se poklopilo da je trećeplasirana momčad lošija od Hrvatske. U njoj su dominirali Španjolska i Kazahstan, pritom je La Roja osvojila prvo, a Kazahstan drugo mjesto. U posljednjem kolu Španjolci su svladali Libiju 8:0, a Kazahstan je bio bolji od Novog Zelanda 10:0. Utrkivali su se tko će dobiti s većom razlikom i zauzeti tron. Za samo jedan gol to je uspjelo Španjolcima, čija je razlika pogodaka plus 14. No, takvi rezultati značili su da je Libija kao treća ostala na tri boda, ali ima razliku pogodaka minus devet i lošija je od Hrvatske.

U tom času bilo je jasno da u ostale tri skupine još samo jedna reprezentacija mora imati slabiji skor od Hrvata. To se dogodilo nešto kasnije kada je u skupini C Ukrajina svladala Afganistan 4:1. Taj je rezultat bio dovoljan da Ukrajinci završe drugi sa šest bodova, Afganistan treći, ali s razlikom pogodaka minus dva. Prva je Argentina, koja je u završnom ogledu dobila Angolu 9:5. Oni imaju sve tri pobjede s razlikom pogodaka plus jedanaest.

U nedjelju završavaju skupine E i F. U E Portugal i Maroko imaju po šest bodova, a Tadžikistan i Panama su na nuli. Tadžikistan ima razliku pogodaka minus tri, a Panama minus 12. To govori da bi Tadžikistan mogao preskočiti Hrvatsku ako dobije s tri pogotka razlike. No, to nam sada više nije bitno jer Mali Vatreni su već među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

U skupini F treći će teško u osminu finala. Iran i Francuska imaju po dvije pobjede i šest bodova, a Venezuela i Gvatemala, koje igraju međusobno, su bez bodova. Međutim, Gvatemala ima razliku pogodaka minus osam, a Venezuela minus deset, pa doista jedna od ovih ekipa mora biti jako raspoložena i "napuniti" drugu da bi se probila dalje. Opet, kako je Hrvatska svladala Kubu 7:0, tako ostaje opcija da se i to dogodi.

Hrvatska je ispunila cilj, tea sad može igrati bez pritiska i pokušati napraviti senzaciju i probiti se još i dalje. Utakmice s Brazilom dobra je škola što i kako raditi da bi se bilo konkurentniji s najboljima.

Linker
21. rujan 2024 19:13