GORAN MEHKEK Cropix
ŽDRIJEB SP-A

Hrvatska saznala protivnike na Svjetskom prvenstvu: ‘Upravo njih smo htjeli izvući, njih smo i dobili‘

Hrvatski izbornik Marinko Mavrović javio se iz Uzbekistana gdje je doznao suparnike u skupini
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. svibanj 2024. 17:39

Smrznula se hrvatska delegacija na ždrijebu Svjetskog prvenstva u futsalu, koji se u nedjelju održao u Samarkandu. Srećom ne zbog samog ždrijeba koji je Hrvatsku smjestio u skupinu B s Brazilom, Tajlandom i Kubom, već zbog - vremena. Uzbekistanski organizatori su napravili spektakl na izvlačenju skupina na slavnom trgu Registan u drevnom gradu, no cijela ceremonija održana je na otvorenom, a temperatura je bila prohladnih desetak stupnjeva Celzija. No dobro, svi su preživjeli...

- Nema tu puno tajni, Brazil je apsolutni favorit naše skupine. Grupa je u svakom slučaju kompetitivna i ako je želimo proći, uspjehe moramo tražiti protiv Tajlanda i Kube - javio nam se s lokacije smještene oko 4.000 kilometara istočno od Hrvatske, izbornik hrvatske malonogometne reprezentacije, Marinko Mavrović.

Izbornik zadovoljan ždrijebom

SP u Uzbekistanu, na kojem će u šest skupina zaigrati ukupno 24 reprezentacije, bit će drugi za Hrvatsku u povijesti nakon onog u Gvatemali 2000. godine. Igrat će se od 14. rujna do 6. listopada ove godine, a Hrvatska, jasno, želi proći skupinu i plasirati se među 16 najboljih na svijetu. Dalje idu sve prve i druge momčadi iz skupina te četiri najbolje trećeplasirane. Hrvatska je u ždrijebu bila među trećim nositeljima kao 16. reprezentacija na FIFA ljestvici.

image

Marinko Mavrović

MIRKO FERLIN Cropix

- Kad se podvuče crta pod ždrijeb, mogu reći da sam s njime zadovoljan. Moglo je biti i lošije, moglo je biti i bolje, ali ovako je - dobro. Iskreno, iz četvrtog pota sam htio upravo Kubu, a Kubu sam, eto, i dobio. Od drugih nositelja dobili smo Tajland, suparnika po mjeri. Želja nam je bila i da izbjegnemo skupinu D koja se igra u gradu Andijanu zbog problema s prometnom povezanošću, a i to nam se ostvarilo. No što nam taj ždrijeb na papiru uopće znači? Apsolutno ništa ako ne budemo pravi. Toga moramo biti svjesni i to je najvažnije od svega. Igrači na okupljanje za pripreme na SP moraju doći potpuno spremni, izbjeći prije toga igranje malonogometnih turnira i za uspjeh se potpuno posvetiti reprezentaciji. Bez toga ni na što ne možemo računati - vrlo je jasan 54-godišnji hrvatski kormilar.

Posao kreće 14. rujna u gradu zanimljivog imena - Buhara. No prijevod malo ljepše zvuči, jer prema nekim verzijama Buhara doslovno znači “mjesto dobre sreće”. Valjda će protiv Tajlanda biti sretna Hrvatima...

- Tajlanđani su vrlo nezgodna momčad, u travnju su igrali u finalu Azijskog kupa i u 1:4 porazu namučili svjetsku velesilu Iran. Brzi su, mogu nam nauditi ako se ne postavimo na pravi način, ali sigurno su reprezentacija koju možemo pobijediti. Jasno, prave analize tek slijede, ne brinite, dobro ćemo se pripremiti za to što nas čeka. Izbornik im je dokazani stručnjak, španjolski trener Miguel Rodrigo koji je dugi niz godina uspješno vodio Japan. Suparnik kojeg svakako moramo respektirati, ali ne ga se i bojati. I prije su imali vrhunske trenere na mjestu izbornika, što znači da u futsal ulažu puno.

Tri dana kasnije na istom mjestu Hrvate čeka “nemoguća misija”. Peterostruki svjetski i aktualni prvak Južne Amerike, svemoćni Brazil. Možda i glavni kandidat za svjetski naslov?

- Ne znam, to ćemo tek vidjeti, ali Brazil je uvijek Brazil. Nisu osvojili SP od 2012. i sigurno će biti posebno motivirani, ali tu su i Portugal, Argentina, Španjolska, pa moguća iznenađenja iz sjene Maroko, Francuska, Iran, Kazahstan... Neće Brazilu biti lako doći do titule, a neće mu biti lako ni s nama ako pokažemo sve što znamo.
Za kraj, 20. rujna, Hrvatska seli u glavni grad Taškent gdje je čeka dvoboj s Kubom. Autsajderima u skupini?

Sve je moguće

- Ne, ne bih ih tako nazvao, apsolutno nikoga danas u futsalu ne treba gledati s visoka. Igrali su finale prvenstva CONCACAF-a gdje ih je svladala Panama i sigurno će na SP doći s ambicijama. Imamo ih i mi, vjerujem da ih možemo preskočiti.

Jeste li već bacili pogled prema naprijed? Eventualno drugo mjesto Hrvatsku bi u osmini finala odvelo na drugog iz skupine F u kojoj su Iran, Francuska, Venezuela i Gvatemala.

- Ma bacio sam oko, ali stvarno ne volim puno razmišljati o tome što može biti, jer smo tek na početku. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti što nas čeka. I ako budemo pravi, bit ćemo i uspješni, a onda je sve moguće - naglasio je izbornik.

Mavrović u Uzbekistanu s team menadžerom reprezentacije Hrvojem Hrkačem te Borisom Durlenom dogovara pripremne utakmice i pregledava poprišta SP-a. Ništa ne treba prepustiti slučaju...

- Bitno je da znamo što nas čeka na Svjetskom prvenstvu. U futsalu više nema nepoznanica, kao ni tolike razlike u kvaliteti kao nekad jer futsal svugdje napreduje. Da bi uspio, moraš biti pravi, nema tu puno filozofije, nema provlačenja. Budemo li toga svjesni i profesionalno odradimo pripremu za turnir i nastupe na njemu, uvjeren sam da ćemo uspjeti proći skupinu. Naravno da smo optimisti, bili smo i u kvalifikacijama, ništa se nije promijenilo. Bez vjere u uspjeh niti ne možemo uspjeti. Svaki suparnik koji nas misli pobijediti to će morati i pokazati na terenu. Stvarno mislim da možemo napraviti velike stvari u Uzbekistanu budemo li u svim segmentima na našem maksimumu - zaključio je Mavrović.

Linker
26. lipanj 2024 14:49