Franco Jelovčić

 GORAN MEHKEK Cropix
SPEKTAKULARAN DVOBOJ

Hrvatsku čeka najteži mogući suparnik na Svjetskom prvenstvu: ‘Idemo bez bijele zastave, ovo je utakmica života‘

Nakon Brazila, Hrvatska u petak zaključuje skupinu utakmicom protiv Kube
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. rujan 2024. 14:56

Nije krenulo dobro, Hrvatska je na otvorenju Svjetskog prvenstva u futsalu poražena od Tajlanda i, vrlo vjerojatno, ostala bez šansi za osvajanje drugog mjesta u skupini B koje sigurno vodi u osminu finala. Osim ako danas, ponovno u uzbekistanskom gradu Buhara, ne napravi senzaciju svih senzacija. S druge strane terena bit će Brazil, najbolja momčad svijeta po FIFA rankingu, peterostruki prvak svijeta, koji je u 1. kolu svladao Kubu s 10:0.

- Teško je pričati o utakmici koju smo izgubili, a nismo to očekivali. Teško nam je pao taj poraz od Tajlanda, igračima, ali i svima nama u stožeru. Tim više jer smo odigrali dobru utakmicu, posebice u prvom dijelu kad smo protivnika sveli na jedan udarac prema golu. Na žalost, taj jedan udarac je bio koban. Loša realizacija je jedan od razloga našeg poraza - kaže pomoćnik izbornika Marinka Mavrovića, Kujtim Morina.

Tajland je pobijedio i sad bi se Hrvatska trebala vaditi na Brazilu. Ne ide to baš tako lako, iako mini Vatrenima slijedi dvoboj za koji se živi. Sudar s magovima futsala na Mundijalu, za malonogometaša san snova. No san se vrlo lako može pretvoriti u noćnu moru. Selecao je u posljednjih 20 godina na SP-ima odigrao 36 utakmica i, ne računajući raspucavanja, ostvario 32 pobjede, tri remija i jedan poraz. Izgubili su od Argentine u polufinalu 2021. u Litvi s 1:2.

- Brazil je veliki motiv, velika je stvar igrati protiv najboljih momčadi u ovom našem sportu. Za nas je to izazov, želimo vidjeti gdje smo u odnosu na vrh svjetskog futsala. Neće nam biti lako. Čeka nas najteži mogući protivnik, kandidat za osvajanje titule svjetskog prvaka, predvođen vrhunskim igračima na svim pozicijama koji igraju u najvećim klubovima na svijetu. Međutim, naša momčad ima karakter, nije se predala i pokušat ćemo se predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Pokušat ćemo ponoviti igru iz prvog poluvremena utakmice protiv Tajlanda pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Borit ćemo se za svaku loptu, to je jedini način. Brazil svaku momčad može staviti u probleme, ali ne dočekujemo tu utakmicu s bijelom zastavom, ulazimo u utakmicu sa željom, posebnim gardom na terenu. Želimo, bez obzira na poraz od Tajlanda, dokazati da ova momčad ima što pokazati - dodao je Marina.

Franco Jelovčić, uz Darija Marinovića jedan od dvojice kapetana Hrvatske, kaže:

- Malo smo bili u padu na psihološkom planu neposredno poslije utakmice, ali već u nedjelju je to bilo bolje, napravili smo regeneraciju, imali dobar, motivirajući sastanak s izbornikom i stožerom. Momčad je svjesna da smo igrali dobro i da nema vremena za plakanje, a i većini igrača će dvoboj s Brazilom biti utakmica života. Ovo je veliki ispit za našu momčad i siguran sam da ćemo, poslije poraza od Tajlanda, reagirati na pravi način. Tražit ćemo pobjedu pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Mane brazilske momčadi? Možda nisu dovoljno agresivni i obrana im nije jača strana, S druge strane, mi ćemo morati odigrati obranu na vrhunskoj razini.

Nakon Brazila, Hrvatska u petak zaključuje skupinu protiv Kube. I s tri boda se možda može proći kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, zato je i gol-razlika vrlo bitna. Što znači da Hrvati pod svaku cijenu protiv Brazilaca moraju izbjeći rezultatski potop, dok bi bod bio poput pobjede. Za što su Mavrovićevi momci spremni, vidjet ćemo u utorak...

Linker
16. rujan 2024 15:02