Matija Đulvat

 RONALD GORSIC Cropix
NAKON ISPADANJA S SP-A

Legenda hrvatskog futsala bez dlake na jeziku: ‘To što sam vidio kod Hrvatske me iskreno rastužilo‘

Izbornik Marinko Mavrović i njegovi igrači u subotu su se vratili kući s Mundijala na kojem su osvojili 15. mjesto
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. rujan 2024. 06:06

Hrvatska reprezentacija u futsalu završila je svoj nastup na drugom Svjetskom prvenstvu u svojoj povijesti. Nakon Gvatemale 2000. u kojoj je bila peta, u Uzbekistanu 2024. zaustavljena je u osmini finala protiv Argentine (0:2) i u konačnici će zauzeti 15. mjesto na svijetu. U petak su se mini Vatreni oprostili u Taškentu, u subotu su se već vratili kući.

Što o njihovom nastupu misle istaknuti stvaratelji hrvatskog futsal svijeta?

- Kao prvo, na svjetskim prvenstvima nije nas bilo 24 godine i sam plasman na Mundijal u Uzbekistan je uspjeh, ali ono što sam tamo vidio me iskreno rastužilo. Bio sam veliki optimist, no očito je da nismo mentalno, čini se i fizički, bili na razini da napravimo veće stvari - objašnjava Matija Đulvat, proslavljeni bivši reprezentativac, danas 48-godišnji trener Futsal Dinama, osvajača posljednja dva malonogometna prvenstva Hrvatske.

Đulvat je objasnio što ga je zasmetalo:

- Unaprijed smo se zadovoljili s malim stvarima i to je tužno. Probili smo se u osminu finala preko slabašne Kube i osim toga izgubili tri utakmice, s tim da smo poraze od Brazila i Argentine označili kao - realnost. Sport se svodi na to da probijaš granice, da vjeruješ u sebe i da se nikad ne predaješ, pogotovo unaprijed. A nama se dogodilo upravo to. Strašno me smeta priča "Brazil i Argentina su jednostavno prejaki", pa kako ćeš nekoga dobiti ako ne vjeruješ da to možeš? U sportu, kao i životu, realnost stvaraš sam.

Zar stvarno misli da je Hrvatska mogla više protiv Argentine, doprvaka svijeta iz 2021. i prvaka svijeta iz 2016.?

- Ne da mislim, nego sam uvjeren u to. Glavni igrači Argentine imaju 36, 37, 38 godina i protiv njih smo mi jednostavno morali izgledati bolje, jer naši igrači imaju kvalitetu. No kad u utakmicu uđeš s mišlju "oni su bolji", sigurno nećeš pobijediti. Moramo početi mijenjati taj mentalitet, to je naš najveći problem. Jednostavno, ne vjerujemo u svoje mogućnosti.

Đulvat o budućnosti hrvatske futsal reprezentacije kaže:

- Plasman u osminu finala SP-a nije neuspjeh, ali moramo težiti tome da budemo bolji i da se plasiramo na sva velika natjecanja, da nam Uzbekistan po tom pitanju bude škola. Mislim da ova generacija hrvatskih igrača ima prostora za napredak, da može bolje. Sad, trebalo bi pitati svakog od igrača pojedinačno je li u Uzbekistanu dao maksimum i ako kaže da jest - onda moramo tražiti bolje igrače.

Za koji mjesec kreću kvalifikacije za Euro 2026. U skupini s Hrvatskom je i Švedska, reprezentacija koju s izborničke klupe vodi naš sugovornik.

- Švedska vjeruje da može dobiti Hrvatsku! - jasna je Đulvatova poruka.

Borislav Vuković je alfa i omega makarskog Novog vremena, direktor trostrukog prvaka Hrvatske u futsalu.

- SP u futsalu je najsličnije onom u rukometu, s puno egzotičnih reprezentacija i Euro je sigurno puno jače natjecanje. No kako sad to objasniti kad su se već u osmini finala oprostili i Španjolska i Portugal - kaže Vuković i nastavlja:

- Hrvatska priča ima dvije strane. Nije nas bilo na SP od 2000. godine i jasno je da je dolazak na završnicu uspjeh. A što se tiče turnira u Uzbekistanu, mi smo od četiri utakmice izgubili tri i pobijedili Kubu, jednu od tih egzotičnih reprezentacija, tako da je teško pričati o nekom uspjehu. Poraz od Tajlanda je svakako razočaravajući, a od Brazila i Argentine - očekivani. Te su reprezentacije ipak kvalitetnije od nas.

Činilo se da bismo protiv Argentine mogli do uspjeha u osmini finala?

- Da se ne lažemo, Argentina je ipak to rutinski odradila. Ta je igra bila duda varalica, oni su od početka do kraja kontrolirali priču. Po meni, nismo mogli više, jer je Argentina stvorena za ovakve natjecateljske utakmice. Da smo dobili Tajland i u osmini finala otišli na Francusku, tko zna, ali i od njih smo redovito gubilo - kaže Vuković i zaključuje:

- Plasman u osminu finala SP-a nije neuspjeh, ali bit će uspjeh samo ako se u kontinuitetu budemo plasirali na sljedeća velika natjecanja. Nema puno vremena za analizu, pogotovo za plakanje, uskoro kreće borba za Euro 2026. Krenula je smjena generacija, vidjet ćemo kako će se nastaviti.

Linker
02. listopad 2024 13:29