Odd ANDERSEN / AFP
STRUČNA ANALIZA

GDJE JE 'NESTAO' DANI OLMO? NENAD BJELICA OTVORENO 'Bonusi Dinamu? To je zadnji razlog zašto ne igra. Problem je u nečem drugom...'

MRVICE ZA OLMA Nenad Bjelica o skromnoj minutaži bivšeg Dinamova igrača u bundesligašu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. ožujak 2020. 18:08

Počelo je kao iz snova. Dani Olmo (21) nakon dolaska u Leipzig zaigrao je protiv Borussije iz Mönchengladbacha (21 minutu), Bayerna (69 minuta) i Werdera (69 minuta), u DFB kupu protiv Eintrachta (45 minuta, postigao pogodak). A onda su se snovi pretvorili u krutu i nezgodnu realnost. U posljednjih mjesec dana odigrao je samo - 30 minuta!

Od Tottenhama u Londonu do Tottenhama u uzvratu, Leipzig je odigrao ukupno pet utakmica i u tom razdoblju Dani je dobio priliku - samo jednom, tih pola sata na gostovanju protiv Wolfsburga.

Protiv Spursa u Londonu ostao je na klupi (0:1), u razbijanju Schalkea (0:5) također se nije micao s klupe, u remiju s Bayerom (1:1) nije dobio priliku. U uzvratu protiv Spursa (3:0) ostao je opet na klupi. Zašto je to tako, što se događa? O tome smo porazgovarali s Nenadom Bjelicom, njegovim bivšim trenerom u Dinamu.

- U Leipzigu je velika konkurencija. Nadalje, kad dođeš u novi klub, prilagodba nekad traje kraće, nekad duže. Dani je u Leipzigu mjesec i pol dana, nisam ni očekivao da će odmah sve biti sjajno i bajno. Kao igrač bio sam u Njemačkoj, to je specifična nogometna zemlja. Gledaju se brojevi, statistika, mnogo se analizira, rade se mnoga testiranja. Je li to razlog zašto Dani ne igra više, ne znam. Oni o svemu ovome što sam nabrojio vode više računa nego o nekom driblingu ili stvaranju viška igrača koji Olmo može napraviti. U Dinamo se to gledalo... To su neke stvari na koje se on mora prilagoditi, ali nemam nikakve sumnje da će on prije ili kasnije biti u standardnih jedanaest Leipziga i da će igrati na razini na kojoj je igrao u Dinamu - kazao je Bjelica.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX CROPIX

Pitali smo trenera Dinama postoji li možda mogućnost da Leipzig kalkulira s obzirom na bonuse koje bi trebao dobiti Dinamo? Za svakih 15 službenih utakmica u kojima Dani odigra 46 minuta (više od jednog poluvremena) na Dinamov će račun stići dodatnih milijun eura. No, ovaj bonus ima i svoj maksimum, Dinamo po toj stavci može dobiti najviše četiri milijuna eura, no Olmo prije toga mora skupiti 60 nastupa (i tu igrati više od poluvremena) za Leipzig.

- Mislim da se ne radi o kalkulaciji. Hoće li on odigrati tih 15 utakmica za tri mjeseca ili za šest mjeseci je neupitno. Sve će to doći i 30 utakmica, 45... prije ili kasnije. Ne, ne vjerujem u tu priču. Ako je to razlog, onda je to zadnji razlog zašto u ovom trenutku ne igra. Dani je kvalitetan igrač, mentalno jak. Pa i u Dinamu, prvih godinu-dvije nije mu bilo lako.

Bjelica dodaje:

- Vjerujte mi da se lakše prilagoditi iz Španjolske na Hrvatsku, nego iz Hrvatske na Njemačku. Španjolci su slični nama, po mentalitetu, po načinu i poimanju života, ponašanju, temperamentu. Mi s Nijemcima malo toga imamo zajedničko. Olmo će iz ove situacije sigurno izači jači, to definitivno. Njega će to tjerati na još veći rad. U Leipzigu su velika očekivanja, a trener Nagelsmann na kraju krajeva daje prioritet igračima koji su izgurali dosadašnji dio Lige prvaka. Normalno da njima daje prednost u odnosu na Danija. Pa i ja sam u utakmicama Lige prvaka Dinama, gledao da igraju najbolji, ali kad je bilo 50:50, igrao je onaj koji me na neki način više zadužio s svojim igrama tijekom kvalifikacija ili u prvenstvu. Sve je to normalno. To je proces u Olmovu razvoju kako bi postao još bolji igrač - zaključio je Bjelica.

OLMO U ERI LEIPZIG

01/02/2020. - IGRAO ‘21

protiv Borussije (M) u remiju 2:2

04/02/2020. - IGRAO ‘45

protiv Eintrachta u porazu 1:3

09/02/2020. - IGRAO ‘69.

protiv Bayerna u remiju 0:0

15/02/2020. - IGRAO ‘69.

protiv Werdera u pobjedi 3:0

19/02/2020. - NA KLUPI

protiv Tottenhama u pobjedi 1:0

22/02/2020. - NA KLUPI

protiv Schalkea u pobjedi 5:0

01/03/2020. - NA KLUPI

protiv Bayera u remiju 1:1

07/03/2020. - IGRAO ‘30

protiv Wolfsburga u remiju 0:0

10/03/2020. - NA KLUPI

protiv Tottenhama u pobjedi 3:0

UČINAK ZA LEIPZIG

5 odigranih utakmica

233 minuta na travnjaku

1 postignuti pogodak

1 dobiveni crveni karton

1 ubilježena asistencija

1 dobiveni žuti karton

1 dobiveni crveni karton

Linker
18. travanj 2024 20:29