POJAČANJE KOD MLADIH

Gračan ipak zove Marka Livaju: 'Jednostavno ne smijem ignorirati njegov talent'

Nasljednik Nike Kovača na klupi U-21 reprezentacije propustio je priliku zacementirati 1. mjesto u skupini
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. studeni 2013. 17:29

Razgovarat ću s Livajom. Za ove akcije nisam ga zvao jer sam se htio držati određenih principa, ali on se u međuvremenu pokajao i nema smisla ignorirati njegov talent.

Za mladenačko iščašeno ponašanje ponekad treba pokazati i razumijevanje, kaže Neno Gračan nakon pulskog poraza protiv Švicarske. Nasljednik Nike Kovača na klupi U-21 reprezentacije propustio je priliku zacementirati 1. mjesto u skupini u debitantskoj utakmici. Tvrdi da je strateški dobro pripremio meč, ali da su igrači u prvih dvadesetak minuta djelovali neobično rezervirano.

- Tražio sam od igrača da drže raspored i ne srljaju, jer su Švicarci bili prisiljeni trčati za rezultatom. Računali smo na njihovu povećanu agresivnost, ali nismo imali odgovor na nju. Bili smo mentalno zakočeni, kao da smo u svaki start kasnili dvije desetinke sekunde i zato smo bili kažnjeni. Na početku drugog poluvremena primili smo i jeftin drugi gol...

Tek nakon drugog odbrojavanja nacionalna momčad se pribrala i zaigrala poletnije i napadački ambicioznije. Reakcija kod 0-2 veseli Gračana.

- U posljednjih tridesetak minuta pritisnuli smo Švicarce, propustili neke prilike, a na koncu nismo iskoristili ni jedanaesterac. Iako smo izgubili, moje mišljenje o ovoj grupi igrača nije se promijenilo. Oni su već demonstrirali svoju kvalitetu i u klubovima i u dresu reprezentacije, ali možda ih je malo uspavao ovaj glatki start u kvalifikacijama. Objektivno razlika između Hrvatske, Švicarske i Ukrajine ipak nije velika kako je tablica do jučer pokazivala.

Na terenu ste u četvrtak imali nekolicinu zvijezda koje su pod ugovorima u glamuroznim klubovima, ali tamo ne dobivaju minutažu. Je li to hendikep?

- Nisu oni potpuno izvan ritma, igraju prijateljske utakmice za Napoli, Romu, ali mečevi za bodove ipak su nešto drugo. Objektivno, njihov status u klubovima im ne pomaže u igračkom razvoju.

Što je najvažnije u nastavku kvalifikacijske kampanje?

- Najvažnije je ipak pobijediti Latviju u utorak. Nakon toga planiram odigrati dvije prijateljske utakmice do sljedeće službene akcije. Cilj mi je malo proširiti bazu, dopuniti je nekim novim prezimenima i uhvatiti zalet za uspješan kvalifikacijski finale.

Linker
13. svibanj 2024 14:54