Hajduk
 Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX
STIŽU BOLJI DANI

HAJDUK JE POLETIO JER IMA MOŽDA I NAJBOLJI TERCET NAPADAČA U HRVATSKOJ Od dolaska u Hajduk vrijednost im se povećala za skoro 400 posto!

HAJDUK S  Kopićem u pet posljednjih prvenstvenih jesenskih utakmica upisano 13 bodova i postignuto 13 pogodaka, Tomislav Erceg komentira
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. prosinac 2017. 23:11

Koji su glavni, temeljni igrači Kopićeve koncepcije? Lagano pitanje sa još lakšim odgovorom. Ante Erceg, Franck Ohandza i Ahmed Said! Tercet napadača promovirao se u glavne igrače u završnici jeseni. S Kopićem na klupi Hajduk je zabilježio četiri pobjede u pet posljednjih jesenskih HNL dvoboja, uzeli su Bijeli 13 od mogućih 15 bodova. Što je još važnije, prikazali su hajdukovci efikasni nogomet, u tih pet susreta od Istre do Intera postigli su 13 pogodaka. Gotovo tri po utakmici!

Nađena prava mjesta

U tom pozitivnom pobjedničkom nizu tercet je sudjelovao sa 10 zgoditaka, pri čemu je Erceg potpisao četiri, a Ohandza i Said po tri. U šali bismo mogli reći - da je bolje, ne bi ni vrijedilo. Tercet napadača u koncepciji 4-3-3 odradio je sjajan posao. Jer, Hajduk je u 15 susreta postigao 26 pogodaka (1,73 po utakmici), a onda su u zadnjih pet dvoboja “eksplodirali” napadači. Na kraju su jesen završili s učinkom koji je definitivno na razini njihovih najboljih ostvarenja karijere.

Ercegov golgeterski plafon je 11 zgoditaka ostvaren prošle sezone, a danas na kontu ima devet s naglaskom da je još 16 utakmica do kraja prvenstva. Ohandza je s osam pogodaka prošle godine upisao najbolji učinak u Hajduku, pa iako je njegov najbolji doseg karijere 19 zgoditaka u tajlandskoj ligi, ipak je europski nogomet ono što daje težinu na mercatu. A Ohandza u tom okviru najbolja ostvarenja bilježi u Hajduku. Said je sa sedam zgoditaka ove jeseni već poravnao svoj najbolji golgeterski rezultat karijere koji je, ne treba pogađati, ostvario prošle sezone na Poljudu. Hajduk definitivno ima tercet napadača koji ulijeva optimizam za proljeće, a tog mišljenja je i Tomislav Erceg, najbolji strijelac Hajduka u HNL-u, slavni centarfor koji je zajedno s Koznikuom i Računicom kreirao najbolji doseg terceta golgetera na Poljudu.

Tomislav Erceg je u sezoni 1993/94. kada je Hajduk osvojio naslov prvaka potpisao 18 zgoditaka, a Kozniku i Računica su dodali još po 12 za ukupnih i rekordnih 42. Današnji tercet je na tragu tog ostvarenja.

- Nema sumnje da su u velikoj formi, da im je trener Kopić pronašao prava mjesta i, kako sami kažu, pružio slobodu u igri - počeo je analizu Tomislav Erceg.

U pojedinačnoj raščlambi, krenuli smo od Ante Ercega.

- Nije klasični golgeter, ali zabija u kontinuitetu i što je još važnije, strijelac je u najvažnijim, najjačim utakmicama. Ohandzu smo dugo čekali i napokon dočekali. Nikada nije bilo sporno da je Ohandza sjajan napadač, ali njegovi zdravstveni problemi kočili su kontinuitet nastupa. Said se pokazao kao napadač koji se kvalitetno uklapa u tercet, igrač koji može pomoći u špici i zabijati golove. Sva trojica su definitivno veliki zalog kvalitetnog proljeća Hajduka - poručio je Erceg.

Slatke brige

Kako objasniti da je Kopićev prethodnik Carrillo malo koristio Ohandzu?

- Svaki trener ima svoj izbor i shodno tome snosi odgovornost za rezultat. Zato se i dogodilo da mu je novi trener dao šansu - odgovorio je Erceg.

Je li Hajdukov tercet napadača i najbolji u HNL-u? To je već delikatno pitanje, jer bez obzira što je lider Dinama u finišu jeseni pobjede bilježio skromnom efikasnošću, ipak je Dinamo momčad sa najviše postignutih pogodaka (45).

- Ne treba ići tako daleko i odmah promovirati Hajdukov tercet kao najbolji u ligi, jer Dinamo ima Soudanija, ima Henriqueza, Hodžića... ima napadače koji također znaju kako se trese suparnička mreža. Uostalom, Soudani je trenutačno prvi strijelac lige, a i proteklih sezona se potvrđivao kao klasa od napadača.

Sve je jasno, Hajduk ima tercet koji može puno, ima trio napadača koji utakmice čini efikasnim i atraktivnim. Uz to, međusobno asistiraju, jer Erceg je, primjerice, prvi dodavač u Hajduku sa sedam asistencija, dok je Said upisao četiri, a Ohandza dvije. Tercet koji zabija, ali uz to se i međusobno ispomaže. Ne treba pritom zaboraviti da su Erceg i Ohandza zgodicima u Osijeku sudjelovali u pobjedi Bijelih za polufinale Kupa (3:1) u Gradskom vrtu. Trio napadača obilježio je kraj jeseni i nema razloga da ne nastave u istom ritmu na proljeće. Ali pritom Ohandza i Hajduk moraju pronaći zajednički “jezik” glede produljenja ugovora, Ercega treba zadržati pred ponudama koje su već počele pristizati. Ali, tako je to sa zanimljivim igračima, uvijek ima ponuda, razgovora, povećavanja ugovora... No, to su slatke brige za upravu i sportskog direktora.

VRIJEDNOST TERCETA P TM-U: Od dolaska u Hajduk vrijednost im se povećala za skoro 400 posto!

Prema posljednjim vrijednostima koje bilježi Transfermarkt, sva trojica napadača Hajduka bilježe rekordnu cijenu na tržištu. Erceg je napravio najveći pomak od dolaska u Poljud, jer u ljeto 2016., nakon polusezone u turskom Balikesirsporu, vrijedio je 300.000 eura, a danas je dosegao 1,75 milijuna eura.

Saida isti web portal cijeni na 1 milijun, a u portugalskom Olhanenseu, prije dolaska u Hajduk, vrijedio je 275.000 eura s tim da u karijeri nikada do ove jeseni nije prešao cijenu od 500.000 eura po TM-u.

Ohandza također bilježi najvišu cijenu sa 1,35 milijuna eura. Ukupno tercet po Transfermarktu vrijedi 4,1 milijun eura, ali koja je stvarna cijena precizno i konkretno može reći samo tržište sa ponudom i potražnjom na papiru. Otkako su došli u Hajduk, njima trojici zajedno je cijena porasla za čak 3,275 milijuna eura, dakle za skoro 400 posto!

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
18. svibanj 2024 09:05