Martin Rose/Getty Images / Getty Images
TO BI BILO PRAVO POJAČANJE

HAJDUK KONAČNO PRONAŠAO ŽELJENOG STOPERA! NA POLJUD USKORO DOLAZI 'NOVI CANNAVARO'? On bi došao odmah, ali klub ga ne pušta za ponuđeni iznos

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. siječanj 2019. 00:04

Oleksandr Svatok, 24-godišnji stoper Zorje Lugansk, odgovor je Hajduka na pitanje tko je pojačanje u zadnjoj liniji. Ukrajinski portal Tribuna prenio je informaciju koju je plasirao Igor Burbas s Futbol TV ½. Hajduk želi Svatoka, igrač je voljan doći, ali u Zorji ne žele ni čuti da im stoper ove zime ode u Split.

- Zorja je odbila 200.000 eura odštete od Hajduka, Svatoka su zato poslali u drugu momčad, ali na ljeto će besplatno u Hajduk - napisao je Burbas.

Pat-pozicija za sve

Provjereno, Svatok je zaista na meti Hajduka, ali kako reče Oreščanin u nedavnom razgovoru za SN, ne navodeći pritom ime stopera “problem je što naše željeno pojačanje ima ugovor do ljeta”.

Svatok je ugovorom sa Zorjom vezan do lipnja ove godine, još četiri mjeseca ima obvezu s ukrajinskim klubom, ali momčad sa sjedištem u Lugansku odlučila je suspendirati Svatoka koji ne prihvaća ponuđeno produženje ugovora. Igrač bi htio u inozemstvo, ima ponuda iz Turske i Francuske, te ponudu Hajduka, U Zorji zato nisu Svatoka poveli na pripreme, već je priključen momčadi U-21. Pat-pozicija za sve tri strane. Za Hajduk, Zorju i Svatoka. No, vremena ima do 18. veljače kada završava prijelazni rok u HNL-u.

Tko je Oleksandr Svatok, igrač malo poznat hrvatskoj javnosti? Ponikao je u Dnjipru, ali kada je klub iz Dnjipropetrovska 2017. otišao u stečaj i potom prebačen u Treću ligu, Svatok je zajedno s još trojicom igrača, među kojima je bio i vratar Andrej Lunin (prošlog ljeta prešao u Real Madrid), otišao iz Dnjipra u Zorju Lugansk, klub koji se posljednjih godina premetnuo kao treća momčad Ukrajine, poslije neprikosnovenih Šahtara i Dynama Kijev. Igrao je Svatok jednom i protiv Hajduka, u pobjedi Zorje 1:0 u Kidričevu, na igralištu Aluminija u ljeto 2017. U susretu koji je inače bio proba za Carbonierija, brazilskog stopera koji je godinu dana proveo u Hajduku.

WARSAW, POLAND - MAY 26:  Oleksandr Svatok of Dnipro (C) warms up with team mates during an FC Dnipro Dnipropetrovsk training session on the eve of the UEFA Europa League Final against  FC Sevilla at the National Stadium on May 26, 2015 in Warsaw, Poland.  (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Michael Regan/Getty Images / Getty Images

Svatok je prošao i reprezentativne kategorije, ima i četiri nastupa za najbolju državnu vrstu, a posljednji put je pozivan u reprezentaciju za prijateljsku utakmicu s Turskom u studenome prošle godine. Riječ je o stoperu visokom 185 centimetara, dešnjaku koji ima odličan skok. Zbog svoje beskompromisnosti u obrambenim zadacima i spomenutom skoku, još prije dvije godine ukrajinski mediji titulirali su ga “novi Cannavaro”. Stilom doista podsjeća na nekadašnju talijansku zvijezdu, ali pred Svatokom je dug put dokazivanja u Europi. No, očito je da ima karakteristike koje je naveo trener Oreščanin prije početka priprema u Turskoj.

- Htjeli bismo stopera koji je dobar u građenju igre i da pritom u fazi obrane funkcionira na širokom prostoru. Osim toga, htjeli bismo da je konzistentan u svim fazama igre - poručio je tada Oreščanin.

Petorica stopera

Hajduk na pripremama u Turskoj ima pet stopera, od Španjolca Lopeza, preko Ismajlija, Vučura, Mikulića do 17-godišnjeg Vuškovića. Ali, pojačanje se traži kako se bi počela filtrirati zadnja linija koja je jesen odigrala ispod očekivanja. Još je daleko do kraja mercata u Hrvatskoj, ali za prodaju u Europi ostalo je tek 10 dana. Ukrajinca Svatoka će Hajduk pokušati dovesti već ove zime i uspiju li Bijeli u tom naumu, otvorit će se pozicija za prodaju Lopeza koji ima još godinu i pol ugovora. Ionako trenutačno Ismajli i Vušković figuriraju kao prvi stoperski par, pa je sukladno tome jasno i u kojem smjeru će se filtrirati obrana.

Hajduk danas u 11 sati protiv ruskog drugoligaša

Nakon što je u četvrtak zbog lošeg vremena otkazana pripremna utakmica s mađarskim Ujpestom, dogovoreno je da će nogometaši Hajduka na turskim pripremama propušteno nadoknaditi danas, u 11 sati protiv ruskog drugoligaša Fakel Voronježa.

Igrat će se u trening-navlakama i bit će to zapravo neslužbeni sparing-susret.

Linker
10. svibanj 2024 00:56