Ronald Gorsic / CROPIX
DOMINACIJA DINAMA

Hajduk na Maksimiru pobjeđuje svakih pet godina. Zadnji put je dobio 2008.!

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 27. studeni 2013. 09:07

Statistika je na strani Dinama uoči još jednog vječitog derbija. Hrvatski “klasik” igra se na Maksimiru gdje Dinamo nije izgubio od Hajduka još od “stoljeća sedmog”... točnije od 21. rujna 2008. godine.

Da, stvarno je to bilo davno, prije više od pet godina. Ispada da Hajduk pobjeđuje svakih pet godina na Maksimiru, jer prije toga zadnja pobjeda datira iz 2003. kad su Splićani dobili 1-0 golom genija Rapaića.

No, vratimo se još malo na tu 2008. godinu. Tada je Hajduk kao i danas vodio jedan mladi trener, Goran Vučević koji je forsirao neke mlade igrače (Kalinić, Gabrić, Strinić, Tičinović...), iako je na raspolaganju imao i nekolicinu iskusnih poput Skoke, Andrića i dr.

Bezopasni u Zagrebu

Hajduk je dobio 2-0 golovima Gabrića i Ibričića. Na klupi Dinama bio je Branko Ivanković koji je pak imao na dispoziciji cijelu galeriju jakih aduta, a među njima i mladog Marija Mandžukića...

Iako se dogodio u ranoj fazi prvenstva, taj poraz Dinama nije niti za centimetar promijenio odnose u hrvatskom nogometu. Te sezone, kao i godinama poslije Dinamo je osvajao naslove prvaka...

Hajduk je zapravo sve svoje velike pobjede bilježio na Poljudu. Na Maksimiru je često bio bezopasan. Na početku ove sezone u utakmici Superkupa pružio je jedno od boljih izdanja, odigrao je 1-1 pa izgubio na penale 2-5.

Zadnji put Hajduk nije izgubio na Maksimiru pod trenerom Stankom Poklepovićem (1. svibnja 2010.), kad je “Špacina pirja” donijela remi 0-0. Te je sezone Hajduk i u Kupu odigrao 0-0 na Maksimiru pa je prošao Dinamo u revanšu na Poljudu (1-0) te kasnije u finalu protiv Šibenika osvojio Rabuzinovo Sunce.

Eto, koliko su važni ti derbiji u Maksimiru koji mogu odrediti cijelo prvenstvo. Upravo sad je takva prilika jer u manje od mjesec dana Hajduk i Dinamo odigrat će tri utakmice (prvenstvo i četvrfinale Kupa), i od toga dvije na Maksimiru.

- Vjerujem da će nam puno više odgovarati igrati na Maksimiru nego ove posljednje utakmice protiv momčadi koje igraju bunker, jer ćemo imati prostora za igru. Dinamo će se sigurno željeti nadigravati. Očekujem da te utakmice budu prava poslastica za gledatelje. Naravno da ćemo ići na pobjedu. Mi smo ih dobili na Poljudu 2-0, a u Superkupu smo pokazali da se možemo s njima ravnopravno nositi - najavljuje stoper Hajduka Goran Milović.

Tradicija i brojke su na strani Dinama. Najbolje se to vidi kroz vrijednosti igrača. Prema transfermarktu, Dinamo ima skuplju momčad. Udarna 11-orica “modrih” vrijede više od 16 milijuna eura, dok najboljih 11 Hajduka vrijedi skoro 13 milijuna eura.

Vjenčanje ispred derbija

Prema virtualnoj nogometnoj tržnici, najskuplji dinamovci Adrian Ademi i Alen Halilović vrijede po četiri milijuna eura, ali nisu u udarnoj postavi. Slična je priča i u Hajduku, jer uz kapetana Marija Maloču (2,5 milijuna eura) najbolje je procijenjen Franko Andrijašević (2 milijuna eura) koji je dosad u pravilu grijao klupu.

Valjda je došlo vrijeme da se i on pokaže u derbiju. Dosad nije imao sreće. Jednom je meč s Dinamom propustio zbog vjenčanja. Tudor vapi za igračem koji će odlučivati utakmice, a Andrijašević je pokazao da to može. Može li biti taj koji će Hajduku donijeti pobjedu na Maksimiru nakon pet godina?

Linker
21. rujan 2024 10:29