Joško Ponoš/ CROPIX
PORTUGALAC NA POLJUDU

'Hajduk? Veliki klub, velika momčad! Na hrvatskom znam reći 'dobar dan i pazi leđa'

Zašto bi Stoke bio favorit u odnosu na Hajduk? Mi smo odlično vođena ekipa i imamo kvalitetu da s Englezima izvučemo povoljan rezultat već u prvoj utakmici, kaže Lima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. srpanj 2011. 12:47

Ruben Lima pojavio se pred gledateljima na Poljudu, ali još nije ’gostovao’ u medijima. Nekoliko je kurtoaznih rečenica progovorio pri potpisu ugovora s Hajdukom, ali tada je uz sebe imao prevoditelja. Drukčije teško ide.

- Govorim samo portugalski, a engleskim se nešto lošije služim. Više razumijem nego što mogu govoriti - objasnio nam je Lima.

Uspjeli smo razgovarati na engleskom premda se Lima u startu ogradio sintagmom 'a little’. Sve je tu jasno, uglavnom se ta sintagma rabi kada strani jezik razumijete toliko da strancu kažete na kojem semaforu treba skrenuti. Portugalac je jedan od sedmorice inozemnih igrača na Poljudu, ali ima sreće da mu trener zna portugalski.

- Na hrvatskom znam kazati 'dobar dan, pazi leđa, kako ste’. I ništa više od toga. Trener Balakov priča portugalski. Nakon što igračima kaže na hrvatskom, to isto ponovi na engleskom i portugalskom. Uvijek se pronađe način kako ćemo se sporazumjeti. Bitno je da to na terenu izgleda dobro.

Nešto više od mjesec dana Lima je u Hajduku i naučio je što treba reći u rubrici 'osobni doživljaj’.

- Veliki klub, velika momčad. Vidjelo se već u prvoj utakmici da ćemo biti dobra ekipa ove sezone.

Kako ste zadovoljni svojom igrom na HNL premijeri? Oprečne su ocjene za vašu igru, od zadovoljavajućih do negativnih.

- Ja sam zadovoljan. Bila je to prava, žestoka utakmica u kojoj smo stvarili mnogo prigoda, ali tek u finišu smo došli do pobjede.

Je li ovo vaš maksimum ili....

- U Hajduk sam došao s tri cilja. Prvi je igrati u kontinuitetu, drugi je nogometni napredak, a treći je osvajanje naslova prvaka.

U Hajduk je Lima došao iz Beire Mar, kluba u kojem je rijetko igrao. Objasnio nam je i zašto.

- Kasno sam se priključio momčadi, neposredno prije početka sezone. Zato sam kasnije rijetko dobivao prilike. Ali vjerujem u sebe i smatram da ću Hajduku biti pojačanje.

Balakov za sada vjeruje Limi, igraču koji se na premijeri pokazao da mu je ofenziva bolja strana. Još mora puno raditi u fazi obrane, ali već sljedećeg tjedna stiže europski ogled sa Stokeom. Kakve su šanse Bijelih?

- Prije nego utakmica počne imamo 50:50. Zašto bi Stoke bio favorit u odnosu na Hajduk? Mi smo odlično vođena ekipa i imamo kvalitetu da s Englezima izvučemo povoljan rezultat već u prvoj utakmici.

Linker
22. rujan 2024 20:30