Robert Matić / hajduk.hr
NOVO LICE U SPLITU

HAJDUK ZADNJIH 10 GODINA NIJE TOLIKO PLATIO ZA POJAČANJE IZ HNL-a Novi igrač na Poljudu objasnio kako je došlo do transfera

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. srpanj 2019. 12:32

Ivan Dolček, za prijatelje Dole, novi je igrač Hajduka. Stigao je iz Belupa s referencom “najskuplji igrač iz HNL-a nakon braće Sharbini”. Za mnoge nepoznat igrač, ali vrlo zanimljiv. Jer u zadnjih 10 godina nije Hajduk ni za jednog nogometaša iz HNL-a platio tako visoku odštetu, 500.000 eura Bijeli plaćaju Koprivničancima za Dolčeka.

Tata me vozio

Anasa i Ahmada su onomad platili 2,5 milijuna eura kao etablirane igrače HNL-a, a Dolček je ipak novo lice na prvoligaškoj sceni. Zato je zanimljivo znati kako je došao do Hajduka, jer nekoć je bio igrač Dinama, a u Maksimiru su i ovog ljeta znali za Dolčeka.

- Znali su, kako ne bi znali. Tata me vozio svaki dan iz Koprivnice na treninge u Zagreb i natrag. Radili smo 250 kilometara svaki dan, a imao sam tek 11 godina. Ali ovog proljeća je Hajduk bio najkonkretniji. Bilo je domaćih, više domaćih ponuda, ali izabrao sam Hajduk, jer je to klub koji ima bogatu prošlost, fanatične navijače i odličnu priliku za razvoj mladih igrača - ispričao je Dolček i dodao:

- Nikada nisam igrao na Poljudu, ali bio sam u Splitu. Sviđa mi se grad, dopada mi se atmosfera gdje se na svakom uglu priča o Hajduku i živi za klub.

Koprivnica, 150519.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 34. kola 1.HNL izmedju NK Slaven Belupo i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Ivan Dolcek i Jan Lecjaks.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX
Ivan Dolček

Iz Podravskih Sesveta preko Đurđevca, pa Dinama i proljeća na posudbi u kadetima Šibenika došao je do Belupa. Pa iz Koprivnice prema Hajduku. Točka prijeloma dogodila se ovog proljeća.

- Igrao sam za U-19 kod izbornika Gudelja i nekoliko utakmica za prvu momčad Belupa. Tu se dogodio preokret, počele su dolaziti ozbiljne ponude o kojima me obavještavao moj zastupnik Danko Đikić. Bilo je osim domaćih ponuda i onih iz inozemstva, ali ja sam se odlučio afirmirati u HNL-u. Konkretno kroz Hajduk.

Krilni igrač lijeve noge. Brzine i driblinga kao glavnih karakteristika, to je Dolček.

- Mogu igrati lijevog beka, desno i lijevo krilo. To su moje pozicije. U napadu ulazim dijagonalno s desne strane i udaram po golu.

Pohvale Bradariću

Kao Robben u Bayernu, dodali bismo. U Hajduku će Dočleku glavni konkurent biti Domagoj Bradarić. Ili je preciznije reći da je Dolček alternacija odlasku Bradarića. Kada Lille dođe u poziciju da se više njihova ponuda za Bradarića ne može odbiti, na Dolčeka se ozbiljno računa.

- Bradarić je odličan igrač, bit će mi gušt raditi s njim. Inače se iz Hajduka dobro poznajem sa Micheleom Šegom i Stipom Radićem, s njima sam se družio u reprezentaciji U-19.

Dolček se Hajduku priključio početkom srpnja, ali prethodna dva tjedna trenirao je sa Belupom. Radio je i sa svojim privatnim trenerom, ponosno ga je spomenuo.

- Ivor Bolteković Tkalec bio je osobni trener i fizioterapeut proteklih osam godina.

Nogometnog uzora nema, iako najviše gleda Messija, Ronalda i Marcela.

- Pratim kako Ronaldo dribla, gledam Messijeva dodavanja i kako Marcelo sudjeluje u napadu te pomaže obrani. Volim španjolski nogomet, ima duha u igri, sviđa mi se kako barataju loptom s puno vica.

Zagreb, 200519.
Stadion u Kranjcevicevoj. 
Utakmica 1. HNL, 35. kolo, 
NK Rudes - NK Slaven Belupo. 
Na fotografiji: Ivan Dolcek (18).
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX
Ivan Dolček

Za djeda i oca

Prvi dan u Hajduku dobrodošlicu mu je poželio trener Oreščanin.

- Svaku utakmicu posvećujem pokojnom ocu Miroslavu i djedu Josipu. Znam koliko su živjeli za moj uspjeh. Kada se preselim u Split, sa mnom ide majka Mirjana. Najmlađi sam u obitelji, brat Josip i sestra Ana već imaju svoje obitelji, a ja i majka smo ostali sami pa ćemo zajedno u Split.

Messi ili ipak Ronaldo, Klopp ili Guardiola

Messi ili Ronaldo?

- Ronaldo nije talent kao Messi. Sviđa mi se karakter Ronalda koji je radom dosegao vrhunac u karijeri.

Klopp ili Guardiola?

- Klopp daje veću slobodu, ima brzi i čvrsti nogomet. Puno šansi preko bekova stvara, sviđa mi se njegov nogomet.

Linker
19. svibanj 2024 11:58