Na fotografiji: Hajdukovci Marin Ljubić, Stanko Jurić, Lukša Jakobušić i Stefan Simić
 Foto: Nikola Vilic / CROPIX
DRAMATIČAN RASKID

HAJDUKOV AS ODBIO JE TRIPUT VEĆU PLAĆU 'Tragedija je da jedno dijete ima manji ugovor nego netko tko je došao iz Zagreba prije dvije godine'

HAJDUK U tri dana Uprava kluba i struka povukle nekoliko poteza s čuvarima mreže
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 24. listopad 2019. 00:40

Sve se u nekoliko dana, od subote do ponedjeljka, izokrenulo s vratarima u Hajduku, a epilog svega je preseljenje Marina Ljubića u drugu momčad, sporazumni raskid s Tomislavom Dukom, a Davor Matijaš i Vice Baždarić priključeni su u prvom sastavu.

Ljubić je ispao iz kombinacija za prvu momčad jer nije htio pristati na uvjete koje mu nudi Hajduk, radilo se, navodno, o ugovoru od tri i pol tisuće eura mjesečno, a do sada je imao tisuću i dvjesto eura.

Višekratno su mu nudili ugovor na potpis, no on je smatrao da zaslužuje više, pogotovo kada je u derbiju s Dinamom bio jedan od junaka pobjede, iskazao se vrhunskim obranama te u svim utakmicama opravdao ulogu zamjene Josipu Posavcu koji često ima problema s ozljedama.

I lani je Ljubić uskakao na početku sezone kada nije bilo Posavca, a Duki je slomljena ruka u dvoboju s Osijekom. Potom je bio u drugoj momčadi i bio junakom trijumfa nad Šibenikom kada je branio čuda i skinuo jedanaesterac.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

No, na stranu dalja prošlost, držimo se bliže. Trener Damir Burić još u petak je istaknuo da će Posavec teško na vrata zbog problema s ramenom, a u subotnje jutro kada je bilo jasno da neće na put, otvorila se mogućnost za Duku, no on se nije osjetio spremnim u tom trenutku pa su u konkurenciji za vrata bili iskusni Goran Blažević i mladi Matijaš koji je ostao u Zagrebu nakon utakmice druge ekipe kod Hrvatskoga dragovoljca. Ljubiću je tada rečeno da neće ići na put dok ne potpiše.

Tek je kasnije, nakon čudesnog tretmana, Posavec krenuo na put i priključio se momčadi u Zagrebu kada se ispostavilo da ipak može te je u konačnici stao na vrata i obranio što je trebao u dvoboju s Lokomotivom.

VLADIMIR BALIĆ: Ljubić je zaslužio duplo bolji ugovor

- Mislim da Ljubić zaslužuje bolji ugovor, tragedija je da jedno dijete ima manji ugovor nego netko tko je došao iz Zagreba prije dvije godine. Neka mu daju duplo veći ugovor nego onima koji su došli tu, to jedino mogu reći po tom pitanju. On je to zaslužio kao dijete Hajduka, pa on je pokazao svoje kvalitete u ranijim utakmicama, pogotovo protiv Dinama kada je branio na visokoj razini, obranivši niz teških udaraca. Što se tiče Duke, nerealno je kada imaju trojicu sličnih po godištu, nema smisla da trojica stoje na jednom mjestu. A Posavec se pokazao kao odličan vratar, tu više nije bilo spora, jedino da odu on ili Blažević. Ponavljam, Ljubić je u derbiju s Dinamom pokazao određenu kvalitetu koja je za Hajduk, dijete je kluba koji je prošao sve kategorije. Iza te utakmice s Dinamom, derbija na Poljudu, da je završilo drugačije osim pobjedom Hajduka, sve bi bilo drugačije.

U ponedjeljak je pak stigla vijest da je Ljubić prebačen u drugu momčad do rješenja statusa, jer Hajduk ga u perspektivi i dalje želi, no sve je stavljeno na čekanje i on je degradiran. Navodno se spominjao interes dvaju klubova za njega, znalo se još ranije da je zanimljiv Gorici, a onda se u eteru pojavila i Lokomotiva, no to je teško potvrditi. Uglavnom, Ljubiću na ljeto istječe ugovor, a već od zime će moći pronaći novu sredinu za ljeto ukoliko ne dođe do obrata, a do tada može trenirati s drugom momčadi. Došlo je tako do određenih rošada, čini se da će Posavec nastaviti kao prvi vratar sada kada je prizdravio, Blažević je tu odranije, doveden kako bi bio treći vratar, a u konkurenciji su sada dvojica mladih koji će raditi s Tončijem Gabrićem.

Turske pripreme

Matijaš je ove sezone standardni vratar druge momčadi, prošle sezone je isto branio ponekad umjesto Ljubića, a tu je i Baždarić. Matijaš je 20-godišnjak, ovo proljeće je s Hajdukom produžio do 2023. godine, a već je s Bijelima, prvom ekipom bio na pripremama u Turskoj.

Najviše je u sjećanju ostao kada je Hajduk osvojio juniorski Kup prije dvije godine, a on Dinamu branio penale, bio junak susreta. Podrijetlom je iz Marine kraj Trogira, a još kao kadet branio je za seniore Omladinca. Baždarić je iz Zadra, on je 19-godišnjak, a bio je prošle sezone na kaljenju u Neretvancu u Trećoj HNL Jug.

IVAN PUDAR Mogli su Duku pozvati na razgovor

- Nisam mogao vjerovati za Duku, a vjerojatno ni on, da se išlo na raskid ugovora koji mu je ponudio klub. Takvim stvarima mislim da jednostavno nisu pokazali veličinu kluba, ni za Duku ni za Ljubića. To su trebali napraviti kada dođe zimska pauza do koje je vrlo malo. Trebali su dati završni rok Ljubiću i reći “gospodine, toliko i toliko”, tako i Duki. Mogli ga zvati na razgovor, ali su dogovorili raskid što je možda odgovaralo i jednoj i drugoj strani. Da je to bilo u pauzi, izgledalo bi gospodski, a ne ovako. Ispalo je škartiranje jednoga i drugoga. A onda dođe igrač koji ima ozlijeđena koljena, pa možda ima 200 tisuća eura godišnje. A Ljubić je branio, spasio protiv Dinama, perspektiva je kluba, a on ima za čitavu godinu koliko čovjek ima za jedan mjesec, a ni blizu neće zaigrati za Hajduk. Neke stvari totalno odudaraju, pa ta kažnjavanja iz prve u drugu momčad… Tako mlad i perspektivan vratar, pa da onda brani Blažević kojemu svaka čast, ali je on pri kraju karijere, možda će raditi u klubu u budućnosti.

Linker
29. travanj 2024 11:38