Foto: Duje Klaric / CROPIX
RASTANAK S INTERNACIONALCIMA

HAJDUKOV DVOJAC NA IZLAZIM VRATIMA POLJUDA Klub im već ponudio raskid ugovora i tri plaće, ali još uvijek se čeka pristanak igrača! Evo što oni traže

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 13:00

Marko Futacs i Hysen Memolla na izlaznim su vratima Hajduka, a splitski je klub obojici ponudio sporazumi raskid ugovora s tri plaće otpremnine. Ali pristanak igrača nisu dobili jer njihovi zastupnici pregovaraju s ciljem da dobiju najmanje šest plaća, što je nešto više od pola ugovora koji im je preostao s Hajdukom. Naime, Futacs i Memolla imaju obvezu s Bijelima do ljeta 2019, ostalo im je još 10 mjeseci do isteka, a prijelazni rok završava danas.

Pristane li Futacs na tri plaće, Hajduk bi mu isplatio 60.000 eura otpremnine, dok bi Memolla dobio 36.000 eura, a odvije li se sve prema zahtjevima njihovih predstavnika, Futacsu ide 120.000 eura, a Memolli 72.000 eura. U svakom slučaju, obojica zasad nastavljaju trenirati u B momčadi, kamo su premješteni prošlog tjedna odlukom predsjednika Huljaja.

Split, 230517
Marko Futacs nogometas Hajduka nakon zavrsene sezone ostao je os nekoliko dana uzivati u blagodatima Splita kao sti su more, setnja, riva i slicno.
Na fotografiji Marko Futacs u setnji rivom s prijateljem.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
Marko Futacs

Rasplet se čeka cijelo ljeto; odluka mora biti brza ako igrači žele imati slobodne papire za nastavak karijere, a s druge strane jasno je i da se Hajduk želi osloboditi financijskog tereta skupih igrača koji ne rade s prvom momčadi. Ali zanimljivo je prisjetiti se kako je uopće došlo do toga da su Futacs i Memolla prebačeni u trening druge ekipe.

Pogrešan pokret

Futacs je doveden u ljeto 2016, u vrijeme dok se još oporavljao od ozljede križnih ligamenata koljena koju je zaradio u svom bivšem klubu, turskom Mersinu. Koljeno mađarskog centarfora nastradalo je u studenome 2015, devet mjeseci trajala je rehabilitacija i za Hajduk je nastupe počeo bilježiti u kolovozu 2016. Tijekom jeseni se Futacsa doziralo, na proljeće je postao prvi napadač i 196 centimetara visok Mađar u svibnju se prošle godine okitio naslovom najboljeg strijelca HNL-a.

Prvi put nakon 25 godina Hajduk je dobio golgetera lige. S 18 zgoditaka Futacs je postao prvi topnik HNL-a i najveća zvijezda Bijelih prošlog ljeta, ali kako to u životu nogometaša biva, samo jedan pogrešan pokret sve odvede u krivom smjeru. Ponovno se Futacsu dogodila ozljeda križnih ligamenata koljena i slijedila je nova stanka. Ugovor s Hajdukom produžen mu je tijekom rehabilitacije, u siječnju ove godine, kada se još nije ni znalo kada će se Futacs vratiti na travnjak.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Hysen Memolla.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Povratak je uslijedio posljednjeg dana ožujka u dvoboju s Rijekom i otada je Mađar lagano ulazio u formu. Međutim, prijelomni trenutak dogodio se dan nakon izgubljenog derbija s Dinamom kada se Futacs šetao gradom sa Saidom, Memollom i Hamzom. Futacs je tada doživio fizički napad na ulici, udario ga je navijač Bijelih, i otada više ništa nije bilo isto. Pritom je Mađar putem društvenih mreža dao jasnu podršku smijenjenom predsjedniku Kosu, što je, pokazalo se u kasnijem razvoju događaja, bio vjerojatno i ključni detalj u njegovoj odluci da ovog ljeta napusti Poljud. Na pripreme je došao s tri dana zakašnjenja, pri čemu je, ponovno preko društvenih mreža, poručio:

- Imam svog trenera i radim po svom programu.

Hajduk nije kaznio Futacsa za neopravdano kašnjenje na početak priprema, a Mađar se nije uspio adekvatno spremiti za nastavak sezone, jer očito je odlučio napustiti Hajduk. Ali nije se ni splitski klub predavao, za Futacsa se tražila odšteta od 500.000 eura, ekvivalent uloženog novca kroz protekle dvije sezone koje je proveo na Poljudu. Međutim, zainteresiranih za otkup po toj cijeni nije bilo i dva dana prije kraja mercata pokušava se Hajduk sporazumnim raskidom riješiti velikog ugovora igrača koji je svim potezima u zadnja četiri mjeseca pokazao da želi promijeniti klub.

Ni blizu izbora

U Futacsa je Hajduk dosad uložio više od 500.000 eura (mjesečno 20.000 eura) i ne dođe li neka ponuda u zadnji trenutak, taj će se ulog sporazumnim raskidom još samo povećati. Istrpio je 28-godišnju Mađar osam mjeseci oporavka od ozljede u prošloj sezoni, Bijeli su mu darovali produljenje ugovora u trenucima dok se još oporavljao, ali Futacs nije vratio uloženo povjerenje. Proljetos je, nakon povratka poslije ozljede, upisao 11 nastupa i dva pogotka, a ovog je ljeta ubilježio samo jedan ulazak s klupe. U Hajduku je ukupno odigrao 45 utakmica u svim natjecanjima i zabio 24 pogotka.

Što se tiče Memolle, situacija je puno jednostavnija. Ozlijedio se na kraju prošle jeseni, proljeće je proveo u rehabilitaciji trbušnog zida, a tom se prilikom Fomitschow nametnuo kao prvo rješenje na lijevom beku. Uz Memollu ima Hajduk i Rumunja Filipa te mladog Bradarića iz vlastitog pogona. Konkurencija je brojna, a u toj konkurenciji Memolla se nije profilirao kao rješenje u Kopićevim zamislima. U Hajduk je, kao i Futacs, došao prije dva ljeta, a sezonu i pol bio je standardni prvotimac, a došao je i do reprezentacije Albanije. Međutim, zadnji je nastup upisao protiv zaprešićkog Intera u prosincu prošle godine na Poljudu, a ove sezone nije ni blizu Kopićeva izbora.

Linker
03. svibanj 2024 11:09