Tom Dubravec/ CROPIX
POZADINA ODLUKE

HAJDUKU PRIJETI DRAKONSKA KAZNA, A EVO I ZAŠTO SUDAC NIJE RAZMIŠLJAO O PREKIDU Postojala je samo jedna situacija zbog koje je to mogao učiniti, ali...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. listopad 2018. 10:24

Je li sudac Bebek razmišljao o prekidu utakmice koju su Hajduk i Dinamo u subotu odigrali na Poljudu (0:0)?

Nije, jer za to nema uporište. Kad je pirotehnika u pitanju, na snazi više nije odluka IO-a HNS-a u kojoj se primjenjuje trostupanjski postupak, dakle, prvo upozorenje, pa odlazak u svlačionicu i konačno prekid utakmice.

Trenutačno se taj trostupanjski postupak, tako traži UEFA, primjenjuje na rasizam. Utakmica se zbog pirotehnike može prekidati koliko god se želi, samo se ne smije igrati dok su baklje na terenu.

Bebek je mogao prekinuti utakmicu kad je Gyurcso pogođen kamenom u glavu, ali opet to nije mogla biti samostalna odluka, morao bi je donijeti u suradnji s delegatom i vodstvom lige, to su ipak izvanredne situacije. S obzirom da Mađar ipak nije bio teže ozlijeđen, o tome nije trebalo biti govora.

Hajduku prijeti čak 12 utakmica neigranja na Poljudu

Članak 67 Disciplinskog pravilnika HNS-a kaže:

1) Klub organizator utakmice na čijem se igralištu, bilo da je vlasnik ili korisnik igrališta, a u vezi s utakmicom, prije, za vrijeme ili poslije utakmice dogode neredi, i gostujući klub čiji navijači prouzroče ili sudjeluju u neredu, bit će kažnjen, u lakšem slučaju:

- novčanom kaznom,

a u težem ili ponovljenom slučaju:

- kaznom igranja na djelomično zatvorenom stadionu;

- zabranom igranja 1-12 utakmica na svom igralištu ili svim igralištima određenog područja ili igranjem utakmica na svom igralištu bez prisutnosti gledatelja.

2) Tijelo koje rukovodi natjecanjem može suspendirati igralište za igranje utakmice kluba iz stavka 1. ovog članka, za vrijeme vođenja postupka do donošenja konačne odluke, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

3) Fizički napad igrača ili službenih osoba domaćeg kluba, gledatelja, bilo domaćeg ili gostujućeg kluba na sudionike igre, igrače, zamjenike, stručne, tehničke ili službene osobe suce i delegate i veći neredi gledatelja, na ili oko stadiona, prije, za vrijeme ili poslije utakmice paljenje i bacanje zapaljivih predmeta, nedopušten ulazak na igralište isticanje natpisa s političkim i drugim zabranjenim sadržajima smatrat će se prekršajem u skladu sa stavkom 1. ovog članka.

Na praznom Poljudu odigrano već 11 utakmica

Čak 11 utakmica odigrao je do sada Hajduka na praznom Poljudu u HNL-u. Više nego svi ostali klubovi zajedno, ali što to vrijedi kada se incidenti ponavljaju. Čak štoviše, prijete da će biti teži i brutalniji, s lošijim posljedicama.

U proljeće i ljeto 2000. Hajduk je zbog prekida utakmice sa Šibenikom morao pred praznim tribinama odigrati četiri susreta (Zagreb, Osijek, Varteks, Marsonia). Jednu utakmicu zabrane imali su Bijeli u veljači 2006. godine (Hajduk - Inter) zbog rasističkih transparenata na odgođenoj utakmici s Dinamom iz prosinca 2005. godine.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Pred praznim Poljudom od Hajduka se oprostio trener Ante Miše nakon poraza od Zadra u kolovozu 2009. godine, a Hajduk je tada bio kažnjen zbog incidenata na zadnjoj utakmici prvenstva 2008/09. dva i pol mjeseca prije tog susreta sa Zadrom.

U jesen 2014. godine Hajduk je pred praznim tribinama igrao tri utakmice (Lokomotiva, Osijek i Zagreb) i to radi dvaju navijačkih incidenata. Prvi je bio na utakmici s Rijekom u Dugopolju, a drugi protiv Zadra u Stanovima.

Prazni Poljud imali smo u travnju 2017. godine (Belupo, Cibalia) zbog upada gledatelja na teren s metalnom šipkom u dvoboju Hajduk - Rijeka. Dodajmo uz to, da su Bijeli u Europi igrali pred praznim tribinama protiv Turnova u ljeto 2013. godine, također radi navijačkih incidenata. (jr)

Linker
27. travanj 2024 05:11