CROPIX
DOBAR POSAO U RIJECI

HEBER JE RIJECI DONIO VIŠE NEGO ŠTO JE SAMMIR DONIO DINAMU Na Rujevici su odlično zaradili na Brazilcu, a ubrzo bi na račun moglo sjesti još milijuna

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 27. ožujak 2019. 11:47

Iako je posljednju utakmicu za Rijeku odigrao 8. prosinca 2018. godine (zabio dva pogotka u pobjedi nad Lokomotivom 3:0), Heber Araujo dos Santos bez većih problema je prošao liječnički pregled u Manchesteru prije potpisa za New York City.

Inače, američka filijala Građana putem socijalnih mreža prezentirala ga je kao veliku zvijezdu, čak su objavili kratki video u kojemu Brazilac pleše s Benjaminom Mendyjem, “vječno” ozlijeđenim lijevom bekom u momčadi Pepa Guardiole.

Nije sporno da Heber nije igrao za Bijele zbog programirane prodaje i straha od (nove) ozljede koja bi ugrozila eventualni transfer, ali je utoliko zanimljivo da u ugovoru navodno ima klauzulu prema kojoj je stimuliran prema broju nastupa, vrlo vjerojatno zbog sklonosti bolova u mišićima.

Damir Mišković, čelni čovjek Rujevice, na najboljeg je igrača zalijepio cijenu od pet milijuna eura na početku zimskog prijelaznog roka nadajući se lukrativnom transferu, prije svega u neku od egzotičnih nogometnih zemalja (Kina) budući zapadni klubovi sigurno nisu bili spremni toliko platiti za Hebera. U konačnici, ispostavilo se da nitko nije spreman platiti navedenu cijenu, stoga je simpatični Brazilac otišao za 2,5-3 milijuna eura, ako je vjerovati našim izvorima, ali i podacima Transfermarkta.

Pritom nije nebitno spomenuti da Rijeka može zaraditi još gotovo milijun eura na određenim bonusima te da je Heber na Rujevicu stigao iz Slavena Belupa u transferu kojim su Farmaceuti dobili 450 tisuća eura (neki izvori kažu čak i 600) uz 20 % od riječkog profita od transfera (ne od odštetnog iznosa koji je New York platio klubu).

Rijeka, 081218.
Stadion Rujevica.
Utakmica HNK Rijeka - Lokomotiva, 1.HT 17. kolo.
Na fotografiji: Dos Santos Heber Araujo.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Dakle, uzimajući u obzir financijsku stranu transfera, Heber je najskuplji HNL Brazilac u smislu klupskog profita gledajući omjer uloženog i dobivenog, pri čemu iz priče izuzimamo Eduarda da Silvu koji je u Maksimir stigao kao golobradi mladić te koji, između ostalog, ionako ima hrvatsko državljanstvo, pa stoga nije stranac u pravom smislu te riječi.

Otkako je osnovan HNL, u njemu su igrala 62 igrača brazilske nacionalnosti, najviše nastupa ima Sammir (185), potom Eduardo (111), zatim Andre Silva (108) i Etto (107), a Top 5 zaključuje Cicero Lima (86) dok je Heber osmi na vječnoj listi sa 68 nastupa. Premda je u Sammira (u više navrata) Dinamo mnogo uložio, od njega je dobio “samo” golove i asistencije, odnosno konkretan učinak na travnjaku, no od njegove prodaje u Getafe nije zaradio ništa jer je u Španjolsku otišao kao slobodan igrač, a kasnije je u kineski Wuhan Zall otišao nakon sporazumnog raskida ugovora.

Linker
02. svibanj 2024 00:30