ARGENTINA - BELGIJA 1-0

Higuain uveo Argentinu u prvo polufinale svjetskog prvenstva nakon 1990.!

Higuain je odličnim udarcem s vrha šesnaesterca pogodio donji desni kut Courtoisa koji nije stigao ni trepnuti!
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 05. srpanj 2014. 18:02

Apel kapetana Messija i Kompanyja prije početka, nekoliko pročitanih rečenica na javnoj sceni za fair-play i jednakost, za borbu protiv diskriminacije, pa zajedničko fotografiranje svih sudionika s transparentom 'Ujedinjeni protiv rasizma'.

Dvoboj bez respekta! U prvim minutama Messi za Lavezzija, centaršut slijeva u sredinu ali obrana čisti. Formacijski ispremiješana postava južnoameričke selekcije, s Di Marijom desno a Bigliom lijevo, opet s Messijem kao povučenom špicom. Dakako i s Demichelisom na desnom stoperu iako smo tu navikli gledati vrlo solidnog F. Fernandeza, s najavljenim Basantom umjesto požutjelog Roja lijevo.

Argentina se postavila čvrsto, autoritativno, Belgija djelovala dosta suzdržano, rezervirano. Nije pronalazila pravi izraz, kao da je iznenađena snagom suparnika; nije ga valjda podcijenila temeljem negativnih medijskih opservacija...? I među neutralnim promatračima neki su prebrzo otpisali Gaučose, njihov istomišljenik je možda bio i Wilmots. Ali, eto, nije Sabella rekao sve na ovom turniru, odu njegovi u završnu borbu za medalje!

U međuvremenu (minute su 13. i 26.) prijeti De Bruyne, prvi put neprecizno, drugi tako da se istakne Romero. Jednom je Kompany blokirao Di Mariju u zadnji čas, a smiješilo se povećanje vodstva poslije Messijeva proigravanja.

Pet minuta prije svršetka 1. poluvremena Witsel pa Fellaini ruše Messija u obećavajućoj poziciji, Leo izvodi slobodnjak i promašuje za nekoliko centimetara. Na kontra strani opasan je Mirallas, no lopti je prohujala pokraj desne vratnice.

Tko zna koliko će se osjetiti prijevremeni izlazak ozlijeđenog Di Marije? Ima li Belgija kakav skriveni adut; ne prebaci li u višu brzinu, crno joj se piše... Tribine su prepune argentinskih navijača, sigurno i klima više odgovara Messiju i njegovima. Premda baš nije nepodnošljivo sa 26 stupnjeva Celzijusovih, vlagom od 34 posto te vjetrom brzine 21 metar u sekundi.

Problem Belgijanaca je nerazigrani vezni red. Hazard se ukazuje na refule, Witsel je zaokupljen Messijem, Fellaini uvijek zakasni za korak ili treptaj, nema osmišljenih akcija ni tipičnih šansi tako da pritajeni, posve izolirani špic Origi diše kao riba na suhom. Evidentno je da je za to 'kriv' i protivnik. Sa standardnom napomenom da su Messijeve minijature pogane poput poskoka!

U 55. minuti spretni Higuain prihvaća Perezovu loptu, provlači je između nogu indisponiranom Kompanyju i povrh skamenjenog Courtoisa nehotice cilja u gredu!

Kadrovska osvježenja iniciraju bolju igru Belgijanaca, lopta je sve češće u njihovom posjedu, i na takmačevoj polovini terena. Stalno štošta proba živahni Mertens.

Kad je trebalo čuvati loptu i trošiti vrijeme, lopta je logički davana Leu Messiju. Kad je trebalo čistiti iz vlastita kaznena prostora, reagirao je rezolutni Garay. Nedostaje Belgiji mnogo toga, najviše energičnost. Čini se da ni samopouzdanje nije bilo osobito, ambicije su presahnule u sudaru s objektivno jačim ma koliko se doima da je rezultat suviše tijesan i da je poraženi mogao više. Što da i jest, kad nije!

I napokon je gotovo, Argentinci slave i spremaju se za polufinale u srijedu 9. srpnja u svom sretnom gradu Sao Paulu u kojem su u osminifinala eliminirali Švicarsku. To je tako, pravedno i zasluženo, izboreno sportski. Gubitnik se može ljutiti jedino na sebe!

ARGENTINA - BELGIJA 1-0 (Higuain 8)

Kraj utakmice, Argentina je u polufinalu Svjetskog prvenstva

90. +3 minuta - Messi je promašio stopostotnu šansu! Našao se oči u oči s Courtoisom, ali ovaj brani! Na drugoj strani je Lukaku skoro odmah izjednačio, ali Garay izbija u zadnji čas!

89. minuta - Chadli se dokopao lopte nakon ubačaja iz kornera, ali u gužvi pred Romerom ne uspijeva pošteno zapucati i jedna od zadnjih prilika za Belgiju propada.

83. minuta - Zabaleta je lijepo ubacio s desne strane, a Palacio je skočio desetak centimetara prenisko da bi zaprijetio belgijskom golu.

81. minuta - Uz ovacije izlazi strijelac Higuain, ulazi Gago.

75. minuta - Izlazi danas nevidljivi Hazard, ulazi Chadli.

70. minuta - Izlazi Lavezzi, ulazi Palacio.

68. minuta - Samo da podsjetimo, Belgija je svih šest pogodaka na ovom SP-u zabila nakon 70. minute...

65. minuta - Oštro ubačenu loptu De Bruynea s desne strane Garay je gotovo proslijedio u vlastitu mrežu, no Romero hvata na vrijeme.

61. minuta - Fellaini je na ubačaj s lijeve strane glavom pucao metar iznad vrata Romera!

Related content

60. minuta - Wilmots je agresivno krenuo s izmjenama. Izašli su Origi i Mirallas, ušli Lukaku i Mertens.

55. minuta - Sjajan solo prodor Higuaina koji je krasnim potezom izbacio Vertonghena te pogodio gredu!

51. minuta - Odlična šansa za Argetinu! Higuain je prošao uz korner liniju na lijevoj strani, izvukao se malo prema sredini te pucao s deset metara, ali je Van Buyten blokirao udarac u zadnji trenutak!

Kraj poluvremena: U prvom dijelu Argentina je u potpunosti držala konce igre. Da preciziramo, Leo Messi ravna igrom Gaučosa kao pravi 'general na terenu', razigravajući suigrače na sve strane. Povela je Argentina nakon prve prave prilike na utakmici, kad je Higuain u maniri iskusnog golgetera s ruba šesnaesterca matirao Courtoisa. Nakon toga su Belgijanci pokušavali doći do svoje šanse, ali presporom igrom nisu ozbiljno zaprijetili vratima Romera, izuzev jednog udarca De Bruynea.

42. minuta - Vertonghen je ubacio s lijeve strane, a Mirallas je glavom pucao pokraj vrata Romera! Najbolja prilika, da ne kažemo jedina akcija Belgije do sada.

40. minuta - Messi je iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora pucao pola metra iznad vratnice belgijskog vratara! Moramo istaknuti da je najbolji nogometaš na svijetu danas itekako dorastao svojoj reputaciji.

39. minuta - Messi je na dva kvadratna metra prošao pola belgijske ekipe i napokon je zaustavljen prekršajem!

32. minuta - Veliki udarac za Gaučose! Di Maria izlazi zbog ozljede, ulazi Perez.

32. minuta - Lavezzi je opet centrirao u sredinu kaznenog prostora, ponovno Kompany izbija glavom.

28. minuta - Kakva lopta Lea Messija za Di Mariju! Argentinski genijalac dodao je prizemnu loptu preko pola terena, ali ofenzivni veznjak Real Madrida puca samo u blok!

26. minuta - Najbolja prilika za Belgiju! De Bruyne je pronašao malo prostora na 25 metara od gola te topovskim udarcem testirao Romera koji odlično brani!

22. minuta - Di Maria se hvali nogometnim umijećem! Izvrsno je petom proigrao za Higuaina koji malo kasni na loptu koja bi ga dovela oči u oči s Courtoisom.

21. minuta - Nakon pogotka Argentine, igra se donekle umrtvila, iako Belgiojanci pokušavaju doći čim bliže vratima Romera.

8. minuta - GOOOOL!!! Kompany je petljao na sredini te izgubio loptu koja je došla do Messija. Ovaj na desnoj strani produžuje za Di Mariju koji je loptu gurno u sredinu gdje se nespretno odbija od Vertonghena i dolazi do Higuina. Napadač Argentine je odličnim udarcem s vrha šesnaesterca pogodio donji desni kut Courtoisa koji nije stigao ni trepnuti! Prvi udarac Argentine u okvir gola i odmah gol!

3. minuta - Lavezzi je na odličnu Messsijevu loptu došao u priliku za lijep ubačaj u sredinu kaznenog prostora, ali dodao je samo do Kompanyja.

2. minuta - Mascherano je serijom hrvačkih zahvata srušio Witsela.

Utakmica je počela!

Argentinski navijači spremni su za utakmicu...

Related content

... a ni belgijske navijačice ne zaostaju.

Related content

Sastavi

Argentina: Romero, Garay, Zabaleta, Biglia, Di Maria, Higuain, Messi (c), Mascherano, Demichelis, Lavezzi, Basanta

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany (c), Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Fellaini, Hazard, Mirallas, Van Buyten, Origi

Linker
02. svibanj 2024 01:21