REUTERS/Paul McErlane / REUTERS
POST-IGRAČKA KARIJERA

HNL IKONA PROMIJENILA TRENERSKO ODIJELO I NE SKRIVA AMBICIJE 'Rekao sam sebi: Moraš biti bolji trener nego igrač, a uskoro idem gledati Premiership'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. studeni 2016. 12:33

Novi strateg Metalleghea debitirao je u subotu na gostovanju u Bjeljini porazom od Radnika (0:1). Premijerligaša iz Jajca prvi put je poveo ambiciozni mladi stručnjak, nekoć nogometaš prepoznatljive karijere, 37-godišnji Mato Neretljak.

- Jajce mi dođe na pola puta do Splita. Tri sata od Orašja, tri do Splita - u šali će kazati Neretljak i potom dodati:

- Veliki izazov je voditi momčad Metalleghea. Izazov za moju trenersku ambiciju.

Prošle nedjelje pozdravio je svoje Orašje (u kojem je i rođen), ostavio momčad na trećem mjestu Prve lige BiH (drugi razred tamošnjeg nogometa) i odmah preuzeo momčad koja se bori za ostanak u prvom razredu BiH nogometa.

Orasje, BiH, 150215.
Sportski centar Gol
Promocija trenera Mate Neretljaka i prijateljska medjunarodna nogometna utakmica izmedju NK Orasje i RNK Split (0: 4).
Na fotografiji: Mato Neretljak i Zoran Vulic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

- Tri kola prije kraja jesenske polusezone ne možeš očekivati da ćeš dobiti momčad koja je u odličnoj poziciji. Ali, možeš dobiti uređeni klub kao što je Metalleghe. Klub koji ima jasnu viziju i stabilnu ambiciju.

Čelni čovjek kluba je poslovni čovjek iz Rijeke, a Neretljak je posljednje godine karijere proveo na Kantridi. Od tuda i poveznica Neretljaka s novom sredinom, u kojoj nastavlja s trenerskim poslom.

- Nisam ni trenutka dvojio, prihvatio sam ponudu i krećem s Metallegheom napraviti posao. Orašje sam ostavio nakon zadnje utakmice jesenske polusezone na trećoj poziciji, a juniori i kadeti su na prvom mjestu. Klub ima perspektivu, a ja sam želio iskorak. Želim napredovati i uzeo sam Metalleghe kao klub s kojim ću ostvariti cilj. Trenirati momčad u najvišem rangu i pokušati napraviti rezultat s kojim će na kraju sezone svi biti zadovoljni.

Uoči završetka jesenskog dijela sezone Jajčani imaju težak raspored. Jučer su gostovali kod Radnika, pa pozom dočekuju Sarajevo i u zadnjoj jesenskoj utakmici idu na noge Olimpiku, direktnom konkurentu za ostanak.

- Tri boda bježimo Čeliku i Olimpiku, koji su na samom dnu prvenstvene tablice. Bitno je do kraja zadržati ili povećati razliku u odnosu na dva spomenuta konkurenta. Nema velikih obećanja niti kalkulacija do kraja jeseni. Bitno je uzeti što više bodova i onda se moramo pojačati. Imam i neke želje, ali odradimo prvo jesen, pa ćemo onda o pojačanjima.

Jasni ciljevi

Predsjednik Metalleghea jasno je poručio “uzeli smo Matu Neretljaka za novog trenera jer smo željeli stratega koji će igrati moderni europski nogomet”. Velika je to obveza za Neretljaka, koji će tek nakon zimskih priprema utisnuti pravi pečat momčadi. Ali, trenerska ambicija je jasna.

- Kada sam krenuo u trenerski posao rekao sam sebi “moraš biti bolji trener nego igrač”.

Visoko je podigao letvicu taj bivši hrvatski reprezentativac, igrač Hajduka, Rijeke, Osijeka, japanske Omiye te korejskog Samsunga.

- Stalno treba učiti i ulagati u sebe, tako u prosincu odlazim u Englesku gdje je moj korejski agent preko sponzora Samsunga dogovorio posjet treninzima vodećih klubova Premiershipa. U Engleskoj ću se usavršavati, ali Metalleghe je moja realnost, moj “noć i dan”.

Linker
27. travanj 2024 15:36