LUKA GERLANC Cropix
‘ZAUVIK PAMTIT ĆE TI IME‘

15 godina nakon tragedije koja je šokirala Hrvatsku: Održat će se prvi Memorijalni turnir ‘Hrvoje Ćustić‘

Svake se godine na ovaj dan pitamo - zašto je to moralo biti tako?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. travanj 2023. 10:13

Bio je 3. travnja 2008. godine kad je Hrvatsku šokirala najgora vijest – Hrvoje Ćustić podlegao je ozljedama glave i preminuo u zadarskoj bolnici. Pet dana ranije na Stanovima je igrana prvenstvena utakmica Zadar - Cibalija. Bivši mladi reprezentativac potrčao je za loptom, nakon duela sa suparnikom udario u betonski zid i odmah nije slutilo na dobro. Postao je prva žrtva naših groznih stadiona. Zadobio je nagnječenje mozga i frakturu lubanje te je operiran iste večeri, ali kirurzi i liječnici nisu ga uspjeli spasiti.

U njegovu čast i spomen, na stadionu u Stanovima postavljena je spomen ploča s natpisom "Zauvik pamtit će ti ime".

Petnaest godina prošlo je kako nema Hrvoja. Na terenima, pokraj terena, u zadarskom i hrvatskom nogometu. Danijel Subašić, njegov suigrać u toj utakmici, nikad nije prestao ispod dresa nositi majicu s njegovim likom i natpisom Forever, a cijeli svijet vidio ju je mnogo puta, pogotovo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Kroz proteklih četrnaest godina obljetnica je obilježavana vijencima, svijećama i dirljivim sjećanjima na mjestu tragedije, a ove godine HNS organizira prvi Memorijalni turnir "Hrvoje Ćustić". Ugostit će ga Zadar, Polača i Poličnik od 11. do 16. travnja. Sudjelovat će 12 momčadi iz šest zemalja, Zadar, Hajduk, Rijeka, Osijek, Lokomotiva, Varaždin, Široki Brijeg, Györ, Šahtar, Ferencvaroš, Sturm i Celje.

To se dogodilo na inicijativu Nogometnog saveza Zadarske županije i HNK Zadar. Pokretanje turnira međunarodnog karaktera koji će nositi ime Hrvoja Ćustića, s ciljem da postane tradicionalan, još je jedan dokaz koliki je trag Hrvoje ostavio u zadarskom i hrvatskom nogometu. Uz čuvanje uspomene na tog vrhunskog sportaša i čovjeka, cilj turnira je razvoj i promocija mladih nogometaša, kao i promocija Zadra i Hrvatske u svijetu te rad na unapređenju nogometne infrastrukture na području Zadarske županije, istaknuo je HNS.

image

Hrvoje Ćustić

VLADIMIR IVANOV Cropix

Svake se godine na ovaj dan pitamo zašto je to moralo biti tako? Sada je prilika da se kroz turnir slavi Hrvojeva ljubav prema nogometu. Bol, pogotovo kod obitelji i prijatelja nikad neće proći, a nažalost niti takva žrtva Zadru, niti petnaest godina kasnije nije donijela novi stadion.

Ćustić je rođen 21. listopada 1983. godine u Zadru, u obitelji Svetka i Marine Ćustić. Osnovnu školu počeo je pohađati u Murvici, ali je zbog rata tamo okončao samo prvi razred te nastavio i završio u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru, nakon čega je završio srednju Ugositeljsku školu, neki su od podataka iz knjige Sjećanje na Hrvoja autora Drage Marića u izdanju Udruga navijača Tornado Zadar.

Nogometnu karijeru počeo je u pionirima Zadra 1994. godine, nakon čega kadetski uzrast proveo u Hajduku. S Bijelima je osvojio hrvatski nogometni kup za taj naraštaj. U Zadar se vratio 2000. godine, odradio juniorski staž, nakon kojega je, procijenjen kao vrlo darovit nogometaš, priključen seniorskom sastavu. Kasnije je 2005. godine kada je prešao u Zagreb, u kojemu je, uz tek jednomjesečni izlet u Međimurje, proveo dvije sezone. Povratak u Zadar dogodio se 2007. godine. Bio je napadač s perspektivom da napravi lijepu karijeru. Do tog kobnog dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 00:50