DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
UTRKA S VREMENOM

Ademi skinuo čizmu i kreće trenirati! Dinamov kapetan mogao bi biti spreman za vrlo važan okršaj

Jedna od glavnih karika trenera Damira Krznara uskoro opet uz svoje suigračeUTRKA S VREMENOM
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. studeni 2021. 13:03

Ne pretjerujemo kad kažemo da je ponedjeljak veliki dan za Dinamo. Toga dana kapetan Arijan Ademi (30) vraća se na travnjak, počinje s trčanjem! Da se malo podsjetimo što se dogodilo prije nešto manje od mjesec dana. Arijan Ademiozlijedio se na utakmici Sjeverne Makedonije i Njemačke (0:4) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kad mu je Kai Havertz pao na lijevi gležanj, a dodatne pretrage pokazale su kako će kapetan Dinama dugo biti izvan terena.

Bilo je dosta dramatično nakon te ozljede, recimo, Damir Krznar je čak u prvom trenutku kazao:

- Na žalost, Ademija smo izgubili na duži razdoblje. Njegova je ozljeda takve prirode da ćemo morati bez njega nekoliko mjeseci.

Skinuo ‘čizmu’

To je, dakle, u tom trenutku značilo da će se bez kapetana i jednog od ključnih igrača morati do kraja jesenske sezone. Izgledalo je baš loše, bio je to ogroman, gotovo nenadoknadiv udarac za Modre. Ipak, ubrzo nakon pretraga stigla je mnogo optimističnija najava koju su odaslali iz Dinama.

- Nakon dodatne dijagnostike utvrđeno je da Arijan Ademi ima jednu vrstu oštećenja i ozljede gležnja koja zahtijeva mirovanje i terapiju u trajanju od nekoliko tjedana.

Dodatna dijagnostika se pokazala zaista iznimno točnom. Eto, ispalo je baš po njoj, Ademi u ponedjeljak starta s trčanjem. Ne samo to, stiže nam informacija da bi kapetan već mogao biti spreman za utakmicu s Genkom u Maksimiru! Naravno, sve se mora odvijati kako se odvija do sada, a to pak znači da je kapetanov oporavak zaista išao u sjajnom smjeru. U modroj liječničkoj službi koji predvodi Ivica Smodek, te u fizioterapeutskim rukama izvrsnih majstora sve uvijek funkcionira besprijekorno, terapije se odrađuju na vrhunskoj razini, tako da se ozljedama maksimalno skraćuje rok trajanja.

Prije sedam dana Ademi je skinuo tzv. “čizmu” koju je nosio oko ozlijeđenog gležnja, počeo je s vježbama za jačanje tog istog gležnja, vijesti govore da sve ide kako treba. U međuvremenu je trenirao vozeći bicikl, nije puno izgubio na tjelesnoj moći, jer terapije uključuju i razne vježbe. Tako da startanjem s trčanjem u ponedjeljak Arijan ulazi u fazu priprema za odigravanje utakmica. Utakmica s Genkom igra se 25. studenoga u Maksimiru, dakle, do tog datuma ima još dvadeset dana, za to vrijeme Ademi se stigne maksimalno spremiti i biti na raspolaganju za ogled koji će biti vrlo važan.

Pravi ‘bingo’

Povratak Ademija za Modre će značiti pravi “bingo” jer on je lider, vođa ove momčadi, čovjek koji svojim prezentacijama unosi onu potrebnu energiju koja Modrima treba, ne samo u Europi, nego i u HNL-u. Nakon odlaska Lovre Majera i Kristijana Jakića, bio je jedini koji je ostao od te sjajne vezne linije Modrih koja je harala, a kad je i on izostao zbog ozljede, Modri su praktički izgubili svoju kompletnu najjaču veznu liniju. Kao da primjerice Vatreni ostanu bez Modrića, Kovačića i Brozovića. Konačno, bez Ademija je Dinamo uronio u malu krizu, odigravši u HNL-u s Rijekom (3:3) i Istrom 1961 (1:1), a doživio je i poraz u Beču. Naravno da se ništa ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, ali nekako smo uvjerenja da krize ne bi bilo da je u momčadi bio kapetan. Nakon prve utakmice s Rapidom u Beču stalno se naglašavalo da je Modrima nedostajalo energije. Kad je Ademi u momčadi, onda to jednostavno ne dolazi u obzir. I kad je eventualno “prifali”, onda je tu kapetan koji je nađe, ne samo za sebe, već i za cijelu momčad. Dinamo će povratkom kapetana dobiti svakako novu dimenziju.

Ademi, Dinamov rekorder po broju europskih nastupa u plavoj povijesti, ove je sezone osigurao svoj deseti ulazak u grupnu fazu UEFA-inih natjecanja. Dosad je četiri puta sudjelovao u Ligi prvaka i pet puta u Europskoj ligi. Ademi je ujedno i apsolutni Dinamov rekorder: na vrhu je povijesne klupske ljestvice igrača s najviše nastupa u europskim natjecanjima. Do jučerašnje utakmice protiv Rapida u Zagrebu odigrao je 89 europskih dvoboja za maksimirski klub što je 11 više od prethodnoga rekordera Sammira. Na treće mjesto probili su se Dominik Livaković i Mislav Oršić, svaki s 53 nastupa pri čemu su preskočili Milana Badelja koji se zaustavio na 52. Jučer nije mogao upisati svoj 90. nastup, njega čuva za - Genk!

318 utakmica za Dinamo dosad je već odigrao Arijan Ademi

33 pogotka u modrom klubu postigao je Arijan Ademi

KOME JE DOSAD SVE ZABIJAO U EUROPI

SEZONA 2013. - 2014.

- jedan gol u utakmici Fola Esch - Dinamo 0:5

SEZONA 2014. - 2015.

- jedan gol u utakmici Salzburg - Dinamo 4:2

SEZONA 2015. - 2016.

- jedan gol u utakmici Molde - Dinamo 3:3

SEZONA 2018. - 2019.

- dva gola u utakmici Dinamo - Hapoel BS 5:0

SEZONA 2019. - 2020.

- jedan gol u utakmici Ferencvaros - Dinamo 0:4

- jedan gol u utakmici Dinamo - Šahtar 3:3

SEZONA 2020. - 2021.

- dva gola u utakmici Dinamo - Flora 3:1

SEZONA 2021. - 2022.

- dva gola u utakmici Dinamo - Valur 3:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:13