Božidar Šikić

 
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
DIREKTOR LOKOSA DIŽE GLAS

‘Ako cijela Hrvatska na TV-u vidi to na jedan način, onda je nemoguće da VAR suci vide to drukčije!‘

‘Nakon svega što se u posljednje vrijeme događa, nisu mi jasni kriteriji VAR-a!‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 14. srpanj 2020. 19:28

Remijem u Koprivnici nogometaši Lokomotive prepustili su drugo mjesto Osijeku i sad Osječani imaju bod viška u utrci za tom pozicijom koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Međutim, Lokosi i dalje sve drže u svojim rukama - s dvije pobjede, doma protiv Gorice, te u zadnjem kolu u Osijeku protiv izravnog suparnika, iznova će se vratiti na drugu poziciju!


Istina, malo će teži izazov biti svladati Osijek u Gradskom vrtu, ali nije to nemoguća misija. No, pustimo špekulacije, još se prije tog međusobnog dvoboja treba odigrati jedno kolo i tko zna što će Osijek napraviti u Varaždinu...


A nakon koprivničkih 1:1 javio nam se direktor Lokomotive Božidar Šikić...


- Ne volim pričati o negativnim stvarima. Bio sam, uostalom, prvi koji je pohvalio VAR tehnologiju i smatram da je odluka o upotrebi tehnologije u nogometu fenomenalna i donijet će nam samo dobro. Nisam glup da ne shvaćam kako ništa nije idealno, savršenstvo jednostavno ne postoji, pa tako ni VAR tehnologija nije idealna - rekao je Šikić i nastavio:

image
RONALD GORSIC/CROPIX


- Ali, nakon svega što se u posljednje vrijeme događa, nisu mi jasni kriteriji VAR-a! Vidi li, naime, cijela Hrvatska na malome ekranu neki događaj na jedan način, onda je nemoguće da VAR suci vide to drukčije! To je onda očito stvar loših sudaca i loših ljudi, a ne loše tehnologije. Nadalje, čudi me kriterij kažnjavanja VAR sudaca. Pa je tako, primjerice, Fran Jović, koji je bio VAR sudac na kup-utakmici Rijeka - Osijek, za lošu primjenu VAR-a kažnjen čak s osam utakmica zabrane suđenja! I ostali suci griješe, ali nema nikakvih sankcija prema njima, nego normalno dalje sude. I to mi nije jasno, pa pitam koristi li se institucija kazne samo u slučajevima kad to nekim klubovima treba i odgovara?


Na što konkretno aludirate?
- Evo vam situacija s naše utakmice u Koprivnici. Početkom drugoga poluvremena Tuci je spustio loptu, a braniča domaćina lopta je udarila u ruku, ali nitko se iz VAR sobe nije oglasio! A zvali su me ljudi koji su gledali utakmicu na malom ekranu i govorili su mi da je bila čista ruka! Istina je i da je sudac mogao našem igraču Toliću pokazati crveni karton za preoštar start, ali pokazao mu je samo žuti, a VAR sudac nije se javio, iako je to mogao učiniti.


S druge, pak, strane, Osijeku je protiv Istre dosuđen vrlo dvojben kazneni udarac zbog prekršaja na Mariću, korištena je VAR tehnologija i po tko zna kakvom kriteriju sudac je pokazao na bijelu točku! Za jedne vrijedi jedan kriterij, a za druge neki drugi, neke klubove ne smije se ni nenamjerno oštetiti, a drugima možeš raditi što hoćeš i svi šute! E, ne ide to baš tako, sve mi to smrdi na nekakve igre koje nisu poštene.


Smatrate li da je Osijek favoriziran od sudaca u toj utrci za drugo mjesto?
- Gledajte, činjenica je da je Osijek, nakon eliminacije iz Kupa u Rijeci, vrištao po medijima tjedan dana na suce! Istina je da je suđenje bilo loše, ali vrlo je upitno tko je više bio oštećen, Rijeka ili Osijek? Suci su bili drastično kažnjeni (Pajač je bio glavni sudac, op. a.), a nakon te utakmice nema više ni najmanje sudačke pogreške na Osijekovu štetu! Očito je njihov pritisak urodio plodom. A Lokomotivi se može suditi kako tko hoće i nikome ništa, samo se odmahne rukom i krene se dalje - rekao je Šikić i zaključio:


- Želio bih samo da u posljednja dva kola svi imamo iste uvjete i da sudački kriteriji budu jedinstveni, ma tko igrao i ma tko sudio! Svaka će sudačka odluka biti važna i svjestan sam da i suci mogu pogriješiti, kao što, uostalom, griješe i igrači. Imaju suci pravo na pogrešku, ali uz VAR tehnologiju te pogreške moraju biti svedene na minimum. Ali, ukoliko i nakon pregledavanja snimke iz nekoliko kutova, VAR sudac i glavni sudac ne dosude nešto što je bilo očito, onda to više nije stvar VAR tehnologije, nego ti suci to jednostavno ne žele vidjeti! Želio bih da se takvi slučajevi izbjegnu i da ovu sezonu okončamo maksimalno pošteno i korektno, dakle da svi imamo iste uvjete za ostvarenje naših želja i snova - kaže Šikić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 05:27