Danijel Subašić
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
SUBA I MELNJAK NA POLJUDU

‘Ako zatreba - mogu biti i napadač! Naslov? Prijatelju, nisam ja čarobnjak, ali Torcidi ne treba poruka‘

‘Hajduk je ovdje i bez nas dvojice, bit će uvijek tu. Branit ću, najmanji je problem stati na gol.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. rujan 2021. 17:25

Nakon devet i pol sezona istrčao je Danijel Subašić ponovno na poljudski trening. S Bijelima se oprostio u siječnju 2012., kada je za odštetu od milijun eura prešao u tadašnjeg francuskog drugoligaša Monaca. Među Prinčeve je otišao s 27 godina, u naponu snage, a vratio se u smiraju karijere. Ali, još uvijek je energičan i elokventan. Novi izazov očito je Subašiću pružio novi stvaralački zanos poslije 15 mjeseci mirovanja. Uoči prvog treninga s Bijelima porazgovarao je s novinarima na suncem okupanom Poljudu.

- Osjećaj je super, ne znam je li bolje prvi put ili sada. Kada dođeš negdje gdje voliš biti, gdje te ljudi cijene i poštuju, onda si ispunjen. Zaista se sjajno osjećam – kazao je Subašić i nastavio:

- Stalno sam trenirao, nisam se zapustio. Bilo je dosta negativnih stvari koje su se u međuvremenu dogodile, Od koronavirusa do smrti mog oca. Uz to, bio sam zasićen od Monaca, na kraju je bio i ružni rastanak, onda se čovjek umori od svega. Uzeo sam stanku, dobio i dijete što mi je dobro došlo, jer sam i kroz očinstvo bio ispunjen. Na kraju mi je drago mi je što sam se vratio kući.

image
Danijel Subašić
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Kući, znači na Poljud. Ali, jasno je da je iza Subašića duga natjecateljska stanka. Bez kluba je bio nešto više od godinu dana, ali na travnjaku je u zadnje dvije i pol godine, od svibnja 2019. bio tek jednu utakmicu. Jeste li spremni stati između vratnica, u kakvom ste stanju nakon dugog izbivanja s terena?

- Ako zatreba, tu sam, spreman. Zna se zašto sam došao, da budem uz Kalinića. Da budem potpora njemu i mladim dečkima. Ja ću kao i ranije na treningu pružiti svoj maksimum, a kada dođe do toga da branim, najmanji je problem. Izaći ću na teren i braniti. Ali, treba odraditi posao prije da budeš spreman kada dođe prilika.

Iskustvo progovara iz Subašića, a zato je i angažiran u Hajduku. Na pragu 37. godine, s gotovo 20 sezona seniorskog nogometa Subašić će imati i savjetodavnu ulogu. Jer, njegovo iskustvo dobro će doći mlađim suigračima, a u perspektivi se očekuje da Subašić ostane u klubu kao trener vratara. Ali, da ne idemo tako daleko, pitanje je kako Subašić vidi svoju savjetodavnu ulogu uz onu igračku.

- Dosta ti znači kad imaš lidere u svlačionici, taj miks mladih i starijih. Svaki savjet ti dobro dođe kad si mlad. U Monacu sam igrao s jako mladim momcima, a današnjim zvijezdama europskom nogometa poput Mbappéa, Bernarda Silve, Bakayoka, Fabinha... Najvažnije je znati što želiš. Kada netko želi slušati i napredovati u karijeri, u svom životu, onda je sve lako.

Subašić je s Hajdukom u prvom boravak na Poljudu, od 2008. do siječnja 2012. osvojio Kup, ali klupske ambicije bitno rastu.

- Ovdje su uvijek velike ambicije. I nisam ja bitan, nego Hajduk koji uvijek cilja na najviše. Zna se što je prioritet kluba, Ja sam mali kotačić koji će pomoći da svi skupa idemo gdje želimo.

Nekadašnji Subašićev vratarski trener Tonći Gabrić kazao je da Hajduk sada ima dva najbolja vratara lige. S Kalinićem i Subašićem, jasno.

- Mora to Gabrić kazati jer nas je trenirao i stvorio, ha, ha.... Sigurno je da je Hajduk uvijek imao dobre vratare. Ima ih sada, imat će ih i u budućnosti.

Sve je Subašić pričao u superlativu, ali suočio se i s direktnim pitanjem. Hoće li Bijeli ove sezone postati prvaci?

- Prijatelju, nisam ja čarobnjak – slatko se nasmijao

- Mogu samo reći koji će sutra biti dan, a ne mogu predviđati budućnost.

Je li vaš i Melnjakov angažman jasna poruka konkurenciji o ambicijama Hajduka?

image
Darijo Melnjak i Danijel Subašić
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

- Hajduk je tu i bez nas dvojice i bit će uvijek tu. Hajduk ima dobru momčad, ima pozitivnu atmosferu, a iz te pozitive će se nešto izroditi. Već sada se oko kluba i u Dalmaciji drugačije priča o Hajduku. Previše je bilo negative, ali pomalo, trebat će vremena. Nije nogomet PlayStation pa ćemo reći da ćemo osvojiti titulu. Ne možeš ni na PlayStation nikoga sigurno dobiti. Treba raditi, poderati nešto na terenu.

Dosta se toga promijenilo na Poljudu otkada ste otišli.

- Puno toga se promijenilo, nabolje. Napravljeno je sve po europskim standardima, svaka čast. Znam Kalinića i neke momke...

Ali znaju zato oni vas?

- Ako ne znaju, neka pogledaju na internetu – našalio se Subašić.

Hoćete li na prijateljskoj utakmici Zadra i Hajduka braniti po poluvrijeme za svaku momčad?

- To je bila šala, navlakuša. Nije problem, mogu igrati i kao napadač i kao vratar – odgovorio je dobro raspoloženi Subašić.

Kako su reagirali prijatelji, bivši suigrači? Što su poručili?

- Bilo je dosta poruka i poziva, svima je drago da sam se vratio. Od mog kuma Maloče pa dalje. Kako i neće čestitati kada je lijepo vratiti se doma, Drago je svima, a meni posebno, što da vam kažem.

Koja je poruka Torcidi?

- Ne treba njima poruka, oni su uvijek uz nas kada treba. Moramo svi biti kao jedan i ići po ono što želimo.

A što to žele Subašić i suigrači? Treba li još jednom reći, naslov prvaka! Zato je Subašić odmah prionuo treningu, jer nema odmora.


Dario Melnjak: Hajduk i ja imamo slične ciljeve, jako smo gladni za osvajanje trofeja

Bivši hrvatski reprezentativac, 28-godišnji Varaždinac Dario Melnjak, stigao je kao slobodan igrač u Hajduk potpisavši s Bijelima ugovor do kraja sezone s opcijom produljenja na još dvije. Melnjak je karijeru započeo u Nedeljancu, igrao je potom za Zelinu, Slaven Belupo, belgijski Lokeren, azerbejdžanski Neftči, slovenske Domžale, a posljednji klub mu je bio turski prvoligaš Rizespor, za kojeg je igrao protekle dvije i pol sezone. Ugovor s Rizesporom raskinuo je pred mjesec dana i odlučio se na dolazak među Bijele.

- Vidio sam ovog ljeta da Hajduk ima dosta slične ciljeve kao i ja, da su jako gladni za osvajanje trofeja. Na kraju smo shvatili da je cilj zajednički i lako smo se dogovorili.

Je li taj zajednički cilj osvojiti prvenstvo?

- Uvijek - odgovorio je Melnjak.

Koliko poznajete ovu momčad Hajduka?

- Počet ću s najboljim prijateljem koji je veliki torcidaš. Čak i kada ne bih stigao pogledati neku utakmicu, od njega bih dobio izvještaj. Puno sadašnjih suigrača znam od prije, tako da vjerujem da sam dosta upoznat s momčadi

Je li vam jedan od motiva za dolazak i pokušaj povratka u reprezentaciju?

- Trenutni ciljevi su mi samo Hajduk i moja igra. Primarna pozicija mi je lijevi bek, ali kroz karijeru sam igrao nekoliko pozicija.

Sportski direktor Nikoličius je poručio da možete na lijevoj strani pomoći mladom Stipi Biuku?

- Kada sam bio mlad igrač, puno mi je značilo imati pored sebe na stoperu ili na poziciji krilnog napadača nekog iskusnijeg igrača. Vjerujem da će to i njemu biti od pomoći. Puno toga je pred njim, dat ću sve od sebe baš i zbog tih mladih, da im pomognem.

Je li ovo korak naprijed ili natrag u vašoj karijeri?

- Ma, samo kad se okrenem oko sebe, vidim kakav je ovo korak naprijed. Ovo želiš kao klinac, igrati u ovako velikom klubu. Boljeg od ovog ljeta nisam mogao imati - kazao je Melnjak.

Jeste li spremni za utakmicu protiv Lokomotive u nedjelju?

- Vjerujem da jesam, osjećam se super, volio bih da je danas utakmica - poručio je Melnjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:18