RONALD GORSIC/CROPIX
OPERACIJA ‘STADION‘

Alarm se upalio, više nema vremena za čekanje: Dinamo sam kreće u obnovu Maksimira bez pomoći Zagreba!

Sanira se južna tribina, namjera je urediti je za utakmice Europske lige koje su sve bliže...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. listopad 2020. 11:59

Krenula je obnova Maksimira! Ne, nemojte slučajno pomisliti da se Grad Zagreb isprsio, iako je to njegova imovina. Dinamo je krenuo u obnovu sam, sa svojim sredstvima. Uređuje tuđe, ali tako valjda mora biti, nitko ti neće pomoći ako si sam ne pomogneš. Da je po gradskoj vlasti, Maksimir bi se mogao urušiti i otići u povijest kao prašina.

Zato su u plavom domu otvorili vlastitu blagajnu, duboko pružili ruku i u posljednjih godinu dana na Maksimir potrošili 15 milijuna kuna. I još troše, eto, sanira se južna tribina, namjera je urediti je za utakmice Europske lige. Jug se želi vratiti u funkciju što prije, radi se punom parom, građevinski radnici svakodnevno pohode istok grada i rade od “jutra do sutra”.

Nažalost, istočna tribina se ne može sanirati, još uvijek ima onu naljepnicu koja je zalijepljena nakon potresa - “privremeno neuporabljiva”. Do kada će naljepnica ukrašavati istočnu tribinu nitko ne može znati, možda do tada dok opet u plavom domu ne odluče sami investirati i u njenu sanaciju. Gradski političari igraju očito na iscrpljivanje, igraju na kartu da će Dinamo, kad vidi da nema izlaza, opet posegnuti u blagajnu kako bi spasio što se spasiti da.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Kako god, jučer je bilo lijepo vidjeti da se radi na Maksimiru, da barem klub misli na stadion, ako već ne misle oni koji bi trebali, čija je to imovina. Tako je, eto, nogometni klub postao i građevinska tvrtka, investitor.

Ne misle u plavom klubu samo na nogomet, na CSKA, Feyenoord ili Wolfsberger, moraju se baviti i građevinskim radovima. Tu su ušli u “Ligu prvaka”. Makar im je Grad Zagreb i jači suparnik od Ferencvarosa.

Idemo, dakle, vidjeti što je sve Dinamo napravio za gradsku imovinu, svojim sredstvima. U tom jednogodišnjem razdoblju kompletno su obnovljeni tereni broj 4 i 7. Ugrađen je sustav navodnjavanja na teren broj 3. Dolazi i nova tribina s 200 sjedećih mjesta na juniorski teren. Sagradit će se uskoro i trening box na terenu pored bivše Vive gdje je sada kuhinja.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Nikoga nije briga

To će biti natkriveni sportski balon, koji će omogućiti zimske treninge za sve uzrasne kategorije. Postavljeno je 7500 metara kvadratnih “plave trave” oko glavnog travnjaka kako bi se stadion uljepšao za europske utakmice. Nabavljene su nove klupe za rezervne igrače i nove sjedalice na kojima sjede tijekom utakmice. Svi ostali tereni su servisirani i spremni za maksimalno korištenje. Inače, tijekom dana na Maksimiru trenira oko 500 djece. U sustavu je 42 trenera. Treninzi su od 9 ujutro do 21 sat navečer. Vikendom su utakmice, a u Maksimiru trenira i ženski nogometni klub Dinamo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Ove posljednje brojke smo napisali s razlogom. One pokazuju funkcioniranje jednog nogometnog kluba koji odgaja generacije mladih nogometaša od kojih mnogi postaju velike zvijezde i prezentiraju hrvatski nogomet, djelatnost po kojoj je ova država najpoznatija u svijetu.

Da bi i dalje mogao funkcionirati na taj način, Dinamo je prisiljen sam stvarati uvjete i infrastrukturu. Pomoći nema, nikoga drugoga nije briga. Tako da se od svakog izlaznog transfera Dinamovih nogometaša određeni postotak “ulupava” u građevinske radove.

Da se malo našalimo, možda će se kod budućih transefera u ugovore uglaviti aneks “da se jedan dio mora odvojiti za maksimirski stadion”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 23:52