VELIKO POJAČANJE

ALEX STIGAO NA KANTRIDU Kek dobio igrača koji je kod Mourinha igrao za Real

2011. godine okrunjen je za najboljeg igrača Europskog prvenstva U-19 u Rumunjskoj
Piše: Ivica DevčićObjavljeno: 29. siječanj 2015. 21:53

Nakon što je u jučer ujutro obavio liječnički pregled u jednoj od klinika u Marbelli i potom daleko od očiju javnosti, negdje na tajnoj lokaciji u Esteponi, u društvu sportskog direktora Srećka Juričića i njegovog zamjenika Ivana Mancea započeli su završni pregovori glede angažmana Alejandra Fernandeza Iglesiasa, poznatijeg kao Alex.

Razgovori na relaciji Rijeka - Espanyol zaključeni su još u utorak, kada je dogovorena posudba do kraja sezone s mogućnošću da Bijeli na ljeto otkupe njegov ugovor, no ostalo je tijekom četvrtka odraditi formalnost. Tako se barem činilo još ujutro. Da bi se sve skupa pretvorilo u jednu veliku “čekaonicu”. Tako smo tek jučer predvečer dočekali “bijeli dim”, a Alex će staviti na raspolaganje treneru Matjažu Keku danas na jutarnjem treningu...

Na prvu, ovaj posao, sada kada je konačno i službeno obznanjen, možda zaista zvuči kao priča Arthura C. Clarkea, jednog od najpoznatijih autora romana znanstvene fantastike - Rijeka je angažirala igrača Espanyola, svojedobno i Reala Madrida! Nekoliko “crtica” iz dosadašnje karijere 22-godišnjeg veznjaka doista upravo to sugeriraju. No, jedini pravi odgovor na pitanje koga su to Bijeli doveli u svoje redove, može dati i dat će isključivo teren. Počevši od danas!

Krenemo li obrnutim smjerom, od naprijed prema nazad, za početak ćemo izdvojiti podatak da je Alex još prošlog vikenda upisao nastup za Espanyol u Primeri, možda i najjačoj ligi na svijetu, a na terenu je proveo posljednjih deset minuta u prvenstvenom ogledu protiv Almerije. Za momčad iz Barcelone potpisao je u kolovozu 2013., nakon što je prethodno tri sezone nosio dres niželigaša Castille, inače druge momčadi Real Madrida. U “kraljevsku akademiju” stigao je već sa 13 godina, a 2011., pod vodstvom Josea Mourinha, upisao je službeni debi za Galacticose u srazu s Racingom iz Santandera. Iste te godine okrunjen je za najboljeg igrača Europskog prvenstva U-19 u Rumunjskoj, kojeg je Furija, predvođena Alexom, i osvojila.

To su ujedno glavne reference koje krase dosadašnju karijeru mladog Španjolca, zbog kojih je ovaj transfer i dobio ogroman publicitet na našim prostorima. Na ovom primjeru najbolje se može vidjeti koliki su si rejting Bijeli priskrbili igrama i rezultatima u Europskoj ligi, otvorili su si jedno do sad nepoznato tržište, što je još do danas bilo apsolutno nezamislivo. Sada je na veznjaku da potvrdi velika očekivanja riječke nogometne javnosti, ali prije svega da se nametne treneru Matjažu Keku, kod kojeg vrijedi jedna jedina “deviza” - ono što igrač pruža na travnjaku.

Naravno da ga, bez obzira na činjenicu što dolazi iz Espanyola, čeka period dokazivanja, tijekom kojeg će Alexu, ako računamo da je riječ o školovanom igraču, najveći problem predstavljati prilagodba na novu sredinu, daleko manje raskošnu od one koju je uživao igrajući u Španjolskoj. Na to je, valjda, spreman, jer inače ne bi niti razmišljao o dolasku u Hrvatsku, u startu bi odbacio tu mogućnost.

Drugi Španjolac u Rijeci

Bit će ovo drugi Španjolac koji je nosio dres Rijeke u povijesti prvoligaša s Kantride. Alexov prethodnik je Antonio Jesus Garcia Gonzales - Tonito, koji je pod stijenama proveo godinu dana. Početkom sezone 2006/07 omaleni veznjak pristupio je Bijelima iz smjera Tenerifa, da bi već po isteku prvenstva (20/4) odlučio otići s Kvarnera. Karijeru je nastavio tamo gdje je je i izgradio nogometno ime, u Portugalu. Svi se nadaju da će njegov sljedbenik ipak ostaviti dublji trag u Rijeci.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 09:12