CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

ANALIZA HAJDUKOVE IGRE UOČI VELIKOG ISPITA U EUROPI Jedna stvar bode u oči: Ima radnike, ima i trkače, ali Hajduk jednostavno nema fantazista

ANALIZA Što je pokazala druga pripremna utakmica poljudskog kluba u Sloveniji u kojoj je upisan pomalo neočekivan poraz od ukrajinske Zorje?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. srpanj 2017. 18:21

Ukrajinska zora nije svanula Bijelima. Zorja, klub-prognanik iz ratom zahvaćenog Luganjska, namučio je hajdukovce. I pobijedio ih sa 1:0, što nije nebitno, premda je utakmica pripremnog karaktera. Što je Hajduku donio drugi test dvoboj u Sloveniji?

Jasnu spoznaju da je nemoćan kreativni dio momčadi. Bijelima primarno nedostaje igrač koji će razigrati momčad. Zadnja linija je djelovala solidno, bez obzira što su Borja Lopez i Gustavo Carbonieri prvi put zaigrali zajedno. U sredini tri veznjaka-radnika Savvas, Radošević i Hamza su čvrsto držali svoje pozicije i defenzivni blok veznog reda. Ali, nije bilo napada. Igra prema naprijed je “trokirala”.

Bez igrača ideje

Nema igrača u sredini koji bi gurnuo loptu u prostor, a ruku na srce, treba priznati da nema ni napadača-bijega. Napadu fale brzina i kreacija. Hajduk je sa Zorjom odigrao bez rizika, sa sigurnom sredinom koju su Ukrajinci preskakali dugim loptama testirajući pritom brzinu stopera Bijelih.

Visoko je izašla obrana Hajduka, Carrilllo forsira takav pristup s dosta rizika, ali ako momčad uspije prihvatiti ideju, bit će Hajduk sastav kompaktnih linija. Ali, nije problem obrana, niti defenziva u sredini nego opet isto pitanje s početka analize. Može li Hajduk pronaći fantazista? Vezni red treba arhitekta. Ima radnika, ima trkača, ali nema kreativaca. Tu je odgovor na pitanje zašto Hajduk stvara malo šansi.

Igra se do 20-ak metara od suparničkih vrata, posjed nije sporan, ali gdje su golovi? Hajduk je složio opreznu igru baziranu na obrani, bez rizika. Kao i u mnogim utakmicama prošle sezone, Hajduk je i protiv Zorje čekao na pogrešku, ali nije dočekao. Kvalitetna momčad sa stoperima koji su se zalijepili na Futacsu, zatvorili su bokove i gustom sredinom spriječili protok lopte. Prava utakmica za test uoči Levskog. Da Carrillo točno vidi gdje su problemi uoči euro-starta. Zato je bolje da su Bijeli odigrali sa Zorjom, nego s protivnikom kojeg bi lakoćom dobili s tri razlike i hvalili se statistikom. Jer brojke ne igraju, bitno je razbistriti sliku.

Osam dana prije Dugopolja Hajduk je još uvijek težak, bez hitrine u napadu. Momčad je određena, čvrsta u obrani i zadnjoj liniji, ali kako biti opasniji pred suparničkim vratima? To je pitanje na koje Carrillo mora pronaći odgovor u sljedećih osam dana.

Pritom se mora reći, nema velikih dvojbi u startnoj postavi za početak sezone. Ako se po pripremama može suditi, desetorica koja je započela protiv Zorje (plus Nižić) najbliža je startu protiv Levskog/Sutjeske. Još jedina dvojba može biti Tudor ili Juranović na desnom beku, ali s obzirom na dugu stanku koju je imao Juranović i kontinuitet Tudora prošlog proljeća, Carrillo ima sljedeću postavu: Stipica - Tudor, Nižić, Borja Lopez, Memolla - Savvas, Radošević, Hamza - Vlašić - Futacs, Erceg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 13:26