Split, 311010.Danas je na Hajdukovom stadionu prvi trening odrzao novi trener Hajduka Goran Vucevic koji se pred novinarima ukazao samo jedan minut.Na fotografiji: Goran Vucevic i Zlatko Vujevic.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todoric / CROPIX
ZLATKO VUJOVIĆ

'Anas i Tomasov nisu gladni golova. To je njihov problem. Više vole dvaput 'zavaljati'

Obojici sam rekao: 'Gledajte prema vratima, više pucajte. Nemojte stalno misliti na asistencije. I moraju igrati s obje noge. Ne može se nogomet igrati s jednom nogom'
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. veljača 2011. 15:15

Nominalno je Hajduk na pripreme u Tursku došao s dvojicom napadača, Antom Vukušićem i Ahmadom Sharbinijem. Povratnik s posudbe Mario Sačer nije klasični napadač, više je asistent s desnog krila koji plijeni brzinom i prodornošću. Uostalom, na treningu Bijelih u Beleku napadačke uloge imaju samo spomenuti Vukušić i Ahmad. Specijalist za rad s napadačima u Vučevićevu stožeru bio je i ostao legendarni golgeter Hajduka, Zlatko Vujović. Često je Vujović znao “bez dlake na jeziku” ukoriti svoje današnje učenike. Ponekad na treningu, a ponekad u medijima. Ali, zna se da Zlatkova kritika ima težinu i što je posebno važno, dobru namjeru.

- Imamo dva klasična napadača, ali naš ofenzivni potencijal leži u igračima iz druge napadačke linije. Puno očekujem od Anasa i Tomasova, oni su igrači koji bi više trebali koristiti činjenicu što suparničke obrane pozornost stavljaju na čuvanje Vukušića - naglasio je Vujović.

Upravo će Vukušić ovoga proljeća imati najtežu zadaću, jer protivničke obrane držat će najboljeg strijelaca HNL-a pod velikom prismotrom.

- Vukušić je igrač zdrave glave, brzo uči i upija nove detalje. Na njemu je velika odgovornost i zbog činjenice da je postao kapetan Hajduka. Svjestan je Vukušić da će u drugom dijelu sezone sve obrane biti na njega posebno koncentrirane i baš zbog toga mora poboljšati suradnju u igri. Da ostali igrači profitiraju njegovom igrom, kao što je nekoć bila situacija s Nikolom Kalinićem. Uz Kalinića je Gabrić postao klasa, igrač s više od 10 pogodaka po sezoni. To bi danas uz Vukušića morao više koristiti prvenstveno Anas - kazao je Vujović i sa žaljenjem konstatirao:

- Međutim, Anas nije gladan pogodaka. To je njegov problem. Više voli dvaput “zavaljati” suparničkog igrača pa mu onda provući loptu kroz noge i na kraju asistirati nego da uputi udarac i zabije pogodak. I Tomasov mora više ići prema vratima, više pucati. Obojici sam rekao: “Morate biti gladni pogodaka. A kako ćete biti gladni? Gledajte prema protivničkim vratima, pucajte prema vrataru. Nemojte stalno misliti na asistencije.” I moraju igrati s obje noge. Ne može se nogomet igrati s jednom nogom.

Ako Tomasov i Anas nisu gladni pogotka, taj problem nema Ahmad Sharbini. Ove sezone je postigao samo jedan što je ujedno i njegov učinak u službenim utakmicama u dresu Hajduka (16 nastupa, 5 u HNL-u ove sezone). Prošle jeseni nije igrao od početka listopada. Bolest, pa dugi povratak i eto zime na vratima. Ipak, Vujović ima pozitivno mišljenje o Ahmadu.

- Na pragu 27. godine Ahmad pokazuje napredak i veliku želju. Uvjeren sam da će nam na proljeće puno koristiti. On je igrač kaznenog prostora, klasični golgeter koji je upotrebljiv u puno situacija. Za stručni stožer je najvažnije da Ahmad nije pokazao malodušnost, da ima veliku želju pokazati koliko je vrijedan minutaže u bijelome dresu. Ahmad bi mogao biti naše veliko iznenađenje za proljeće. Vukušić je nesporno napadač broj jedan, ali Ahmad će sigurno dobiti priliku.

Je li Hajduk ipak “tanak” s napadačkim kadrom, jer uz Vukušića i Ahmada tu je i Duje Čop koji je ostao u Splitu zbog problema s ozljedom. Što očekivati od Čopa?

- To nitko ne može reći, ali igrač koji nije prošao pripreme u startu je odmah mjesec dana iza ostalih koji se nalaze u Turskoj. Zna se da Čop može, ali nikako da uhvati kontinuitet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 13:20