KAPETAN I REKORDER

Bacio je u očaj i Petkovića i Jaira: ‘S obzirom na igre, nestvarno mi je da sam još u ovom klubu...‘

Njegove obrane penala postale su zaštitni znak lige, a na golu svoje momčadi je 144 utakmice u nizu!
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 12. listopad 2020. 20:35

Jedan od najboljih vratara elitnog razreda hrvatskog nogometa, 28-godišnji kapetan Gorice Kristijan Kahlina produžio je ugovor s turopoljskim nogometnim ponosom na još četiri godine. Kahlina je, od kada je Gorica postala svojevrstan hit u Prvoj HNL, uz Kristijana Lovrića ključna karika za sastav koji u ovoj sezoni cilja na ostvarenje europskog sna.

- Produžio sam ugovor jer sam smatrao da je to za mene u ovom trenutku najbolja opcija. S obzirom na sve što se događa oko nas i probleme s koronavirusom, trebalo je stvari odvagnuti na malo drugačiji način, ali u Gorici se osjećam odlično od prvog dana i ovaj novi ugovor donosi mi sigurnost da se u miru mogu posvetiti igrama u dresu Gorice u sezoni koja nije mogla početi bolje za mene, moje suigrače i sve u klubu. Zahvaljujem se predsjedniku kluba Nenadu Črnku i njegovim najbližim suradnicima na ukazanom povjerenju - istaknuo je Kahlina.

Velika tajna

Neobično je da nakon toliko dobrih igara Kahlina i Lovrić i dalje stanuju na istoj nogometnoj adresi.

- Nogomet je jedna velika tajna i puno toga se mora poklopiti da se transfer realizira. I meni je pomalo nestvarno da smo ja i Lovrić ostali i dalje u Gorici s obzirom na prikazane prezentacije, ali nema prevelike koristi od vraćanja unatrag. Jednostavno trebam i dalje biti na dosadašnjoj razini, jedino na taj način mogu pomoći sebi i klubu u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Bilo je naznaka transfera iz nekoliko klubova, ali sada o tome ne treba trošiti previše vremena, nogo se posvetiti novim izazovima u dresu Gorice.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Kahlina je novi ugovor potpisao nakon 1500 dana provedenih u Velikoj Gorici i 144 uzastopne utakmice na golu Gorice. S Goricom je izborio plasman među hrvatsku nogometnu elitu, a potom je postao rekorder po broju nastupa i vratar trenutne tržišne vrijednosti od milijun eura. Iako su na početku velikogoričke prvoligaške odiseje u klub stizali i vratari iz Juventusa, to Kahlinu nije nimalo omelo da ostane na golu i niže rekorde.

- Svojim obranama sam pokazao da imam kvalitetu i klub me jednostavno nije imao potrebe micati s gola. Što se tiče rekorda, na njega sam vrlo ponosan i tu je veliku ulogu odigrala moja fizička pripremljenost, iako je realno vratarsko mjesto ipak manje na udaru ozljeda od drugih pozicija u momčadi.

U priči o Kristijanu Kahlini nemoguće je ne spomenuti Vinogradar. Klub koji će zauvijek na poseban način ostati upisan u povijest hrvatskog nogometa, baš kao i pokojni Ivan Rubinić, čovjek koji je vlastitim sredstvima stvorio klub. Kahlina je svoj uspon i proboj do naslovnih uloga započeo upravo u Vinogradaru i Mladini, prije desetak godina u momčadi koja je u Kupu bila strah i trepet za favorite, a na klupi je imala jednog od boljih hrvatskih trenera, profesora Valentina Barišića.

- Zahvalan sam gospodinu Ivanu Rubiniću, za sve što je učinio za moju karijeru. Rubinić mi je dao prigodu da budem prvi vratar i tko zna gdje bih danas bio da nije bilo Vinogradara. Bio je čovjek kakav se ne rađa često i njegovim odlaskom Vinogradar je puno izgubio, a i hrvatski nogomet u cjelini.

Nismo nikakva kanta

Obrane jedanaesterca postale su omiljena specijalnost Kahline. Od kada se Gorica natječe u Prvoj HNL, nije mali broj onih koji nisu imali odgovora u sudaru s Kahlinom s bijele točke. Između ostalih, po lošem ga pamte Bruno Petković, Jakov Puljić, a posljednji na popisu je Hajdukov Jairo.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Lovrić me savjetovao kod obranjenog jedanaesterca Jairu. Nemam neku posebnu pripremu, odaberem stranu po osjećaju i za sada mi dobro ide.

U trećoj prvoligaškoj sezoni Gorica želi postati klub koji će realizirati europske ambicije.

- Iako je sezona tek počela, smatram da imamo realne izglede da se domognemo mjesta koje vodi u neko europsko natjecanje. Ključna stvar u našem usponu je činjenica da sada s najboljim hrvatskim klubovima prije utakmice imamo odnos da nam nitko neće kazati “oni su kanta, zabit ćemo im šest komada”. Naravno, i to se može dogoditi, ali u psihološkom smislu smo u ravnopravnom položaju s najboljim momčadima u ligi i to je naša najveća pobjeda i uspjeh od kada se natječemo u Prvoj HNL.

Prigoda za odvajanje

Dok Kahlina i društvo u dvobojima s Hajdukom često briljiraju, Dinamo i dalje ostaje crna mačka. No ovoga puta Gorica u Maksimir stiže na veliki derbi što do sada ipak nije bio slučaj.

- Sama činjenica da u Maksimir dolazimo kao druga momčad u ligi govori dovoljno za sebe. Dinamo i kada ne igra najbolje može sve riješiti individualnom kvalitetom kao u Varaždinu, ali u Maksimir ne dolazimo samo statirati, nego pokazati da nismo slučajno u samom vrhu. Nakon utakmice s Dinamom imamo tri uzastopne utakmice na svom travnjaku i to nam je velika prigoda da se još više odvojimo od konkurenata i ostvarimo u konačnici naš i klupski san i podarimo Velikoj Gorici igranje gledanje europskih utakmica u slijedećoj sezoni - zaključio je Kahlina.

U nedjelju na slobodan dan u teretanu

Što posebno cijeni, a što ljuti velikogoričku vratarsku uzdanicu?

- Nogomet obožavam, to je moj život i jednostavno nastojim biti vrhunski profesionalac u svom poslu. I u nedjelju na slobodan dan odlazim u teretanu na individualni trening. Naravno da ima situacija kada vas nešto živcira, tako je i mene pomalo živcirala neizvjesnost oko transfera, ali da nisam u nogometu vjerojatno bi bilo sličnih situacija u drugom okruženju, u nekoj firmi. Bavim se poslom koji najviše volim i puno je više lijepih nego manje lijepih trenutaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:17