Getty Images / CROPIX
MAKSIMIRSKI PLANOVI

BARIŠIĆEVO ŽIVOTNO DJELO - MODRI NA LJETO ŽELE BOGATO PRODAVATI, A ONDA KREĆE ULAGANJE U VELIKI PROJEKT Već postoji skica za novi Dinamov stadion!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. ožujak 2019. 21:01

Stadion? Zlo vam je od te teme i samo odmahujete rukom ili gađate “glasnika” pikado strelicom? Potpuno vas shvaćamo i mi već neko vrijeme ispadamo smiješni sami sebi pišući o tome kako će Zagreb i Dinamo dobiti novi stadion, kako se izmjenjuju obećanja pa se jedan dan gradi “Plavi vulkan”, a drugi dan krov nad Zapadom i Sjeverom, dok se dan kasnije bujica slijeva po stepenicama na ulazu u ložu.

Stvarno smo se svega naslušali i toliko puta o tome pisali, da se uistinu pitamo ima li više smisla. Ali, onda se ipak pojavi neki “ali”...

Dakle, sjećate se kako je 2016. nakon što je Dinamo ušao u Ligu prvaka i prodao Pjacu, Roga i još neke nogometaše, krenula priča kako će maksimirski klub sam uložiti u stadion. Blagajna je bila puna, Modri su se hvalili da bez problema mogu financirati 30-40 milijuna eura za stadion, uz mali poguranac Grada, EU fondova ili sponzora. Priča je pila vodu, no brzo je izmaglila. Dinamovi rezultati u Ligi prvaka opet su izazvali negativu, atmosfera i klima u javnosti, u klubu i oko njega, nisu bile povoljne za takve manevre, znamo u kakvim je sve okolnosti Dinamo tada bio i kako je nogomet uglavnom bio u drugom planu. Novac je potom potrošen, 2017. Dinamo je kiksao u Europi, o stadionu nitko nije želio slušati i sve je palo u vodu. A sad je priča opet došla u fokus.

Velike prodaje

I nema to nikakve veze s pričom u tzv. nacionalnom stadionu, kojega su svima bila puna usta netom nakon Mundijala. Ne, ovo je nešto drugo.

- Mogu vam reći da će Dinamo uskoro graditi stadion - iznenadio je Mirko Barišić nazočne na Dinamovu Božićnom domjenku. A nekoliko mjeseci kasnije isto ponovio i na nedavnoj Skupštini.

- Dinamo je odlučio investirati u stadion i to je poprimilo ozbiljan ton. Ali, mi ni u jednoj varijanti to ne možemo riješiti bez Grada, to ide malo sporije i nadam se da će uskoro doći do neke odluke. Jer, prijeti nam da bude naš stadion zbog sigurnosti bude zatvoren, to nam ozbiljno visi nad glavom - kazao je Barišić nakon Skupštine.

Što je sad drugačije nego 2016., zašto bi se ovog puta to moglo ostvariti? Prvo, Dinamo opet ima novca u blagajni, odnosno, imat će ga na ljeto kad proda kojeg igrača. Nije Barišić slučajno naglasio i kako su porasle vrijednosti igrača na Transfermarktu, a kako su tu cijene u realnosti više.

Nema sumnje, a nije ni tajna da Modri žele na ljeto bogato prodavati. I taj novac planiraju uložiti u projekt novog stadiona.

Također, klima oko kluba i atmosfera u gradu, u navijačkom puku sad su dijametralno suprotne 2016., rezultatski uspjesi senzibilizirali su javnost i po tom pitanju. K tome, Dinamo je napravio taj rezultatski iskorak u Europi, srušio to “prokletstvo”, došao daleko i svima je jasno da nove ere i novog napretka nema bez novog stadiona. A ako tome dodati i tu činjenicu da ovaj Maksimir sve teže ispunjava UEFA-ine sigurnosne kriterije, onda je jasno da sad pravi tren za takav pothvat, koji će možda stajati Modre nekoliko godina velikih rezultatskih uspjeha, ali ako je stadion cijena...

Postoji već i skica, Rapidov stadion, koji ima 28 tisuća mjesta i stajao je oko 50 milijuna eura polazna je točka ove ideje.

Mirko Barišić najviše se angažirao oko ovog projekta, na neki način bilo bi to i njegovo životno djelo. Prošao je gotovo sve u zadnjih Dinamovih pola stoljeća, uspone i padove, 1967. i 2019., novi stadion bio bi uistinu pečat na čitavu biografiju.

Hoće li Dinamo financirati sam čitav stadion, uzeti kredit, EU poticaje, sponzora, to se sve može doraditi i uopće nije neizvedivo, naprotiv, prilika i uvjeti bolji su neko ikad. Ali, bez Grada, zemljišta, dozvola, infrastrukture, ne može se ništa. Bio bi zločin ne iskoristiti ovakvu priliku!

Mnoge snove Dinamo je ispunio ove sezone, ostao je još taj jedan. Osim ako ne sanjate osvajanje Lige prvaka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 23:01