SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
KAKO JE POSTAO NEPOŽELJAN

Bebek više nikad neće suditi na Poljudu!? Slali mu štap za slabovidne i šal Dinama, napali ga u Sinju...

HNS će mu službeno odrediti sudbinu glede Hajduka, ali na Poljudu su mu već zatvorili vrata
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. rujan 2021. 15:15

Zašto je Bebek postao „persona non grata” na Poljudu? Postao je nepoželjan radi jednog kaznenog udarca ? Ma dajte, naivno je razmišljati na taj način, jer duga je povijest odnosa. Ne samo Bebeka i Hajduka, već i kompletne sudačke organizacije s Bijelima, a Bebek je sigurno došao na „tapet” i kao predstavnik iste. Nije sve samo na terenu, jer Bebek je sudac koji je vodio najviše utakmica Hajduka u HNL-u, čak 82. Među tim dvobojima bilo je pobjeda i poraza Bijelih, sudačkih pogrešaka, bilo je svega, ali na kraju će ostati samo činjenica da Bebeka sigurno više nećemo vidjeti u ulozi suca na Poljudu.

HNS će mu službeno odrediti sudbinu glede Hajduka, ali na Poljudu su mu već zatvorili vrata. Jer, u trenutku kada se spornim arbitražama i silnoj navijačkoj netrpeljivosti pridodala i audio snimka na kojoj vrijeđa splitski klub, definitivno je završila priča koja je još od kolovoza 2019. bila pod posebnim povećalom nakon fizičkog napada na Bebeka u Sinju. Da, i to se dogodilo nakon utakmice Hajduk Lokomotiva (3:0). Ništa nije bilo tada sporno, osim što je sudio Bebek, za navijače Hajduka "crvena krpa" već niz godina.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Jasno je da nije sve samo u suđenju, jer primjerice Bebekove arbitraže u derbijima Hajduka i Dinama nemaju upitnika u zadnjih pet godina. U tom razdoblju Dinamo je pobjeđivao na Poljudu, Hajduk na Maksimiru. Osvajali su Bijeli bod u Zagrebu u studenome 2019. kada je jaki Dinamo igrao Ligu prvaka, a Bebek je u tom derbiju dosudio kazneni udarac za Bijele u konačnom ishodu 1:1.

Čak 21 godinu, od studenoga 2000. Bebek je sudio Hajduku, a od prosinca 2003. krenuo je s derbijima kojih je dosada odsudio 19. Najviše problema na početku je imao nakon splitskog ogleda iz veljače 2009. godine. Mladi, tada 31-ogodišnji riječki arbitar, pokazao je na bijelu točku kada je lopta pogodila Argentinca Calella u ruku dok je stajao u "živom zidu" unutar kaznenog prostora Dinama. Hajduk je pobijedio 2:0, a Bebek je poslije tog derbija sljedeći sudio tek za dvije i pol godine, također na Poljudu u rujnu 2011. (1:1). I tu prelazimo na „tamnu stranu ulice”. U veljači 2013. godine počeo je najzanimljiviji dio priče na relaciji Hajduk - Bebek. Šime Vrsaljko je u 80. minuti igrao rukom nakon udarca Sušića, a Bebek je umjesto jedanaesterca i drugog žutog za beka Dinama pokazao na korner. Da nevolja bude veća, po prvi put u HNL-u na utakmici su bila dva dodatna suca, peti i šesti arbitar iza golova. Ali, uzalud, Hajduk je grubo oštećen. Klub navijača Torcida Bebeku je nakon utakmice poslao prigodan dar - štap za slabovidne osobe i šal Dinama.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

– Naša akcija ima cilj postići pošteno suđenje za sve klubove koji nastupaju u Prvoj HNL. Sucu Ivanu Bebeku želimo da mu ovaj štap pomogne u njegovoj daljnjoj karijeri nogometnog suca da mu se ovakve pogreške i sramote ne bi više događale. Također se nadamo da će mu naš dar pomoći da lakše pronađe put svojih „muda“ i pokaže hrabrost da jedan nogometni derbi između Hajduka i Dinama odsudi bez namjernih grešaka na štetu našeg kluba, pa čak ako to znači da će naljutiti vladara hrvatskog nogometa koji je izravnoj vezi sa samim Bogom - poručili su iz Torcide.

Novi problem nastao je u svibnju 2014. kada je, držeći se striktno naputaka HNS-a, Bebek prekinuo maksimirski derbi. Prvi susret koji je u HNL-u prekinut radi skandiranja s tribina. Do konačnog prekida Bebek je dva puta prekidao utakmicu zbog vrijeđanja s tribina da bi u 85. minuti pri vodstvu Dinama od 1:0 definitivno prekinuo utakmicu zbog uvredljivih poruka s tribina.
Zadnji Bebekov derbi koji je iza sebe ostavio značajnije "repove" jest utakmica s početka listopada 2016. godine. Iza fasade naizgled miroljubivog remija 0:0 smjestila su se čak dva nedosuđena kaznena udarca, po jedan za svaku momčad, a prije svega i poništeni regularni zgoditak Ohandze. S pravom se ljutio Hajduk, ali i Dinamo. Od tada nije bilo značajnije nogometne priče na relaciji Bebeka i Hajduka, sve do prošle nedjelje i kontakta de Haasa sa Livajom u kaznenom prostoru Lokomotive. Od tada priča ima novi naslov „sve zbog dva penala”.

BEBEKOVE VAŽNIJE UTAKMICE HAJDUKA

6. prosinca 2003. Hajduk – Dinamo 3:1 – u prvom pojavljivanju u najvećoj utakmici HNL-a podijelio je Bebek čak sedam žutih i jedan crveni karton isključivši igrača Dinama Boštjana Cesara zbog dva žuta kartona krajem prvog poluvremena pri rezultatu 3:1


5. kolovoza 2007. Cibalia - Hajduk 0:0 - nije dosudio evidentni jedanaesterac nad Verpakovskisom pravdajući se "sunce mi je išlo direktno u lice"


22. veljače 2009. Hajduk – Dinamo 2:0 – utakmicu je rezultatski prelomio kazneni udarac u nadoknadi prvog poluvremena kada je lopta u "živom zidu" udarila u ruku Calella zbog čega je nakon utakmice žestoko prosvjedovao Dinamo


27.veljače 2013. Hajduk – Dinamo 1:2 – u 80.minuti utakmice nije Bebek vidio igranje rukom Vrsaljka nakon udarca Sušića u kaznenom prostoru Dinama, Hajduk je evidentno oštećen za kazneni udarac i drug žuti karton Vrsaljku


17.svibnja 2014. Dinamo – Hajduk 3:0 (bb) – utakmicu zadnjeg kola prvenstva prekinuo je u 85. minuti pri vodstvu domaćina od 1:0, a razlog prekida je udruženo skandiranje obiju navjačkih skupina protiv čelništva Dinama i HNS-a


2. listopada 2016. Dinamo – Hajduk 0:0 – po jedan kazneni udarac na obje strane, te neopravdano poništen zgoditak Ohandze koji je prethodio spornim jedanaestercima

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 23:12