CROPIX
NACIJA U TRANSU

Belgijski mediji: 'Čuvajte se Cruyffa s Balkana i Mandže, taj je luđi od Balotellija'

Sve dnevne novine dan prije susreta posvećuju ovoj utakmici po nekoliko stranica i to ne samo u sportskom dijelu
Piše: Augustin PalokajObjavljeno: 11. listopad 2013. 01:07

U Belgiji vlada prava euforija uoči današnje utakmice na Maksimiru. Listajući tiskana izdanja dnevnih novina stječe se dojam kao da je Belgija otišla igrati finale Svjetskog prvenstva u Zagrebu. Na ispraćaju reprezentacije u zračnoj luci Zaventem okupilo se oko dvije tisuće ljudi. Zrakoplov kojim su nogometaši poletjeli za Zagreb je posebno obojen za reprezentaciju, a na ispraćaju su bili i političari, umjetnici i mnogobrojne javne osobe.

Mediji su objavili i fotografije ministra vanjskih poslova Didiera Reindersa, lica obojanog u boje belgijske zastave. Što li će tek biti na dočeku ako Belgija, kako računaju, iščupa bod na Maksimiru i time se i formalno plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu?

Studio Brazil

Da u Belgiji nitko ne sumnja u mogućnost kvalifikacija dokazuje i opsjednutost Brazilom. Od samog početka kvalifikacijskog ciklusa navijači na belgijskim dresovima imaju natpise “Brazil”, a često uz belgijske nose i brazilske zastave. Radiopostaja na nizozemskom, Studio Brussel, već danima sebe naziva “Studio Brazil” i razgovara s navijačima o pripremama za put u Brazil, a Zagreb im je mjesto gdje će i formalno osigurati kartu. No, ako i budu poraženi u Zagrebu, Belgijci će imati sve u svojim rukama, jer bi im praktički čak i neodlučeno protiv Walesa u utorak bilo dovoljno za izravan plasman u Brazil. Međutim, žele slaviti već večeras, a ne odgađati slavlje.

Euforija pak ne vlada u Nogometnom savezu Belgije. Kada smo tamo boravili prošli tjedan, bili su puni optimizma, ali i opreza. “Možemo i izgubiti u Zagrebu jer je Hrvatska odlična, a onda nas može iznenaditi jedan ‘zalutali metak’ Velšana u Bruxellesu. Zato smo oprezni”, rekao je bivši tehnički direktor belgijske reprezentacije. Pozitivno ozračje je ipak razumljivo jer se Belgija od Japana i Republike Koreje 2002. nije kvalificirala niti na jedno veliko natjecanje, a sada ima zlatnu generaciju.

‘Europa nas gleda’

Sve dnevne novine dan prije susreta posvećuju ovoj utakmici po nekoliko stranica i to ne samo u sportskom dijelu, već i na naslovnicama. Het Laatste Nieuws donosi posebne tekstove o Dariju Šimiću i Zvonimiru Bobanu te zlatnoj generaciji iz 1998. godine. Za belgijsku reprezentaciju pišu da ih “Europa gleda”. Većinu tekstova o utakmici protiv Hrvatske i ovaj dnevni list na nizozemskom objavljuje na stranicama domaćih vijesti, a ne u prilogu posvećenom sportu.

Ako je suditi prema broju fotografija u tiskanim medijima, Hrvatskoj bi najveća opasnost trebala prijetiti od mladog Romelua Lukakua iz Evertona i Edena Hazarda iz Chelseaja. Njihove su fotke najčešće objavljene u novinama. Što se tiče tekstova o hrvatskim igračima, gotovo sve novine upozoravaju “crvene vragove” da opasnost prijeti od Luke Modrića, kojeg nazivaju “balkanskim Johanom Cruyffom”, i Marija Mandžukića za kojeg su napisali da je “još luđi od Balotellija”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 02:22