Vladimir Dugandzic / CROPIX
HAJDUK - TURNOVO 2-1

Bencun i Maloča spasili Hajduk, skromna predstava Bijelih na otvaranju europske sezone

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 18. srpanj 2013. 12:16

Hajduk će se morati dobro namučiti da prođe u 3. pretkolo kvalifikacija Europske lige. Vijest da će Hajduk izgubiti status nositelja čak i nije toliko loša vijest koliko je to spoznaja da Splićani nisu napravili ono što se od njih očekivalo, a to je da naprave veliki korak prema sljedećoj rundi.

Nakon ovih 2-1 za Hajduk na Poljudu protiv Turnova, revanš za sedam dana u Skoplju bit će otvoren i neizvjestan do kraja. Hajduk je ostvario rezultatsku prednost - u zadnji čas golom kapetana Marija Maloče - ali nije pokazao da je puno bolja momčad od Turnova.

Makedonci su stigli u Split s etiketom malog kluba, ali pokazali su se kao žilava momčad. Nisu došli na Poljud s izvješenom bijelom zastavom nego su pokazali da imaju neke jake adute. Turnovo ima Blaževskog koji je prava napast pa Splićani imaju razloga za strepnju uoči gostovanja na Stadionu Filipa II.

Ove večeri Hajduk je bio bez podrške publike i to se osjetilo u igri. Najbolji čovjek u momčadi Igora Tudora bio je jedan od najmlađih, Dino Mikanović, koji je zapravo slučajno upao u momčad zbog ozljede Vršajevića. Bio je asistent za oba gola. Prvi je zabio Bencun, a drugi Maloča.

Hajduk je imao neku prividnu inicijativu, jalovu i bez previše pravih šansi. Čak se može reći da su Makedonci bili opasniji, s boljim prilikama. Hajduk je primio gol ni iz čega poslije igranja Kouassija rukom u kaznenom prostoru u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena.

Makedonci nisu bili bez šansi. U jednoj je Blaževski išao simulirati ispred Kalinića, a u drugoj je Baldovaliev tukao iz blizine glavom, a Kalinić je obranio.

Hajdukovci imaju pravo žaliti za šansom Antona Maglica koji je u završnici promašio nemoguće, iz blizine je tukao pored stative...

To je što se tiče rezultata, a dojam je bio još siromašniji. Nogometne utakmice se ne bi smjele igrati bez gledatelja. Kad nema publike na tribinama, onda nema šušta ni gušta. Bez obzira na to što se događalo na travnjaku, dojam je loš.

Na Poljudu smo imali prazne tribine, ćelavi travnjak i utakmicu koja je više izgledala kao da je trening meč, a ne europska utakmica koja nosi veliki ulog za oba kluba.

Hajduku je Europa uvijek značila život, a gostima iz Makedonije ovo je bio prvi izlazak u Europu. Iako su na kraju napravili dobar rezultat, nisu imali tu radost s kim podijeliti.

Dok je na Poljudu atmosfera bila komorna, na tribinama se našlo tek stotinjak gledatelja, među njima predstavnici klubova i novinari, a ona “navijačka utakmica” igrala se u Vukovarskoj ulici na legendarnom betonskom igralištu Nade gdje je bio puno vatrenije.

Tamo je Torcida priredila svoj meč, još prije početka organiziranog gledanja TV prijenosa napunili su tribine, a kad je Bencun u 8. minuti zabio za 1-0, nastalo je pravo ludilo.

Do Poljuda su stizale vijesti da su torcidaši provalili u teren i da tamo sve gori, ali i da nitko ne treba brinuti zbog toga jer navijači u Vukovarskoj nisu pod ingerencijom Uefe pa Hajduk ne mogu kazniti.

No, čini se da su neki od navijača zalutali do Poljuda. Jer je u jednom trenutku odnekud izvan stadiona doletjela raketa pa je završila na krovu, tamo je i izgorjela i rastalila komadić krova.

Rezultati prvih utakmica 2. kola kvalifikacija za Europsku ligu:

RIJEKA (HRV) - Prestatyn Town (Wal) 5:0

Dinamo Minsk (Blr) - LOKOMOTIVA (HRV) 1:2

HAJDUK (HRV) - Turnovo (Mak) 2:1

Dila Gori (Gru) - AaB Aalborg (Dan) 3:0

Irtišh Pavlodar (Kaz) - Široki Brijeg (BiH) 3:2

Ventspils (Lat) - Jeunesse Esch (Luk) 1:0

Mladost (CG) - Senica (Slk) 2:2

Garabagh Agdam (Aze) - Piast Gliwice (Polj) 2:1

Šahter Soligorsk (Blr) - Milsami (Mol) 1:1

Honka (Fin) - Lech Poznanj (Polj) 1:3

Beroe Stara Zagora (Bug) - Hapoel TA (Izr) 1:4

Skonto (Lat) - Slovan Liberec (Češ) 2:1

Zrinjski (BiH) - Botev Plovdiv (Bug) 1:1

Anorthosis Famagusta (Cip) - Gefle (Šve) 3:0

IFK Gotheborg (Šve) - Trenčin (Slk) 0:0

Černomorec (Ukr) - Dacia (Mol) 2:0

Maccabi Haifa (Izr) - Khazar Lenkoran (Aze) 2:0

Malmo (Šve) - Hibernian (Ško) 2:0

Petrolul Ploiesti (Rum) - Vikingur (F.O.) 3:0

Rosenborg (Nor) - St. Johnstone (Ško) 0:1

Stromsgodset IF (Nor) - Debrecen (Mađ) 2:2

Tromso (Nor) - Inter Baku (Aze) 2:0

IL Hodd (Nor) - Aktobe (Kaz) 1:0

Valletta (Mal) - Minsk (Blr) 1:1

Thun (Švi) - Čikhura Sachkere (Gru) 2:0

Differdange 03 (Luk) - Utrecht (Niz) 2:1

Kukesi (Alb) - Sarajevo (BiH) 3:2

Jagodina (Srb) - Rubin Kazan (Rus) 2:3

Žalgiris Vilnius (Lit) - Pjunik (Arma) 2:0

Sparta Prag (Češ) - Haecken (Šve) 2:2

Xanthi (Grč) - Linfield (S.Irs) 0:1

Trabzonspor (Tur) - Derry City (Irs) 4:2

Crvena zvezda (Srb) - IBV (Isl) 2:0

Vojvodina (Srb) - Honved (Mađ) 2:0

Astra (Rum) -Omonia Nikozija (Cip) 1:1

Olimpija (Slo) - Žilina (Slk) 3:1

Slask Wroclaw (Polj) - Rudar (CG) 4:0

HAJDUK - TURNOVO 2-1 (Bencun 8, Maloča 79/ Blaževski 45-11m)

KRAJ UTAKMICE

82. minuta - Opet je sve krenulo od razigranog Mikanovića koji je uposlio Kouassija. Napadač 'bijelih' ostavio je loptu Maglici koji je s 14-15 metara iz matne pozicije loptu posalo pored vrata.

GOOOL 79. MINUTA - Caktaš je iz slobodnog udarca lukavo proigrao Mikanovića koji se ponovno pokazao kao uspiješni asistent pronašavši Maloču na petercu. Kapetan Hajduka zakucao je iz blizine loptu pod gredu

72. minuta - Strijelac Blaževski oslobodio se Maloče, a njegov udarac je otišao tik uz vratnicu

66. minuta - Nova velika prilika za goste. Baldovaliev je ostao sam, no njegov udarac glavom završio je u naručju Kalinića

61. minuta - Snažan udarac Jozinovića s 20 metara Dimovski je obranio

49. MINUTA - Sudac nije pustio prednost, već je odmah Mitrova kaznio žutim kartonom zbog prekršaja na Kouassiju

GOOOL 45. MINUTA - Kouassi je svojom velikom pogreškom omogućio Makedoncima da izjednače. Napadač Hajduka je neoprezno igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a sudac je opravdano pokazao na bijelu točku.

39. minuta - Volej Mikanovića vratar gostiju je teškom mukom obranio

35. minuta - Strijelca Bencuna zamijenio je Mujan. Napadač Hajduka ošamućen je napustio teren

21. minuta - Ponovno je Kouassi u glavnoj ulozi, no umjesto braniča ovog puta ga je zaustavio vratar Dimovski kada je napadač Hajduka bio u izglednoj situaciji

19. minuta - Udarac Kouassija Petrov je blokirao, no čini se da je igrao rukom, Sudac se odlušio na prosvjede Hajdukovaca

15. minuta - Velika prilika za Turnovo. Nakon duge lopte prema Kaliniću išao Blaževski. Kalinić je istrčao izvan kaznenog prostora i išao na loptu koji je veznjak Turnova bacio u for kao da će zaobići vratara Hajduka pa se bacio na tlo. Bilo je to evidentno simuliranje. Sudac Liesveld dao je Blaževskom žuti karton..

GOOOL 8. MINUTA - Makedonci su kapitulirali nakon samo osam minuta. Mikanović je sjajno centrirao za Bencuna koji zatiljkom matira vratara Turnova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 09:18