PRVI TOPNIK HNL-A!

Beqiraj prvi stranac s titulom najboljeg strijelca HNL-a! Za uspjeh dovoljno i 15 golova

Dinamov napadač Fatos Beqiraj danas je na pragu rušenja neugodne tradicije. HNL u svih dosadašnjih 20 godina nikada na koncu sezone kao najboljeg strijelca lige nije imala - stranca
Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 07. svibanj 2012. 12:57

Fatos Beqiraj crnogorski je reprezentativac, važna napadačka opcija novog/starog prvaka, te kolo prije kraja prvi topnik lige. Hoće li Crnogorac izdržati do samoga kraja, te prekinuti neugodnu tradiciju, dok mu iza leđa 'pušu’ Ante Vukušić i Ivan Krstanović?

No, sezona 2011/12. bit će u analima HR-nogometa zapisana kao vrlo mizerna iz perspektive napadača. Jer strijelci su, bez dvojbe, zakazali. Fatos Beqiraj danas je glavni kandidat za najboljeg topnika lige, a na svom kontu ima 'tek’ 15 pogodaka. U stopu ga s tri pogotka manje prati Ante Vukušić, dok su se na trećoj poziciji stacionirali Ivan Krstanović i Ivan Santini (10).

- U današnjim okvirima HNL-a svaki bi napadač Dinama trebao biti na minimalno 20 golova. Fatos Beqiraj nije rasni strijelac. On je izuzetno napredovao ove sezone, tip je napadača koji se stalno otvara i nudi. Ivan Krstanović je gol-igrač, pa i prošle sezone bio je najbolji strijelac lige, kaže Tomislav Šokota.

Goran Vlaović, za razliku od Tome Šokote, vjeruje u skorašnji 'pad’ Eduarda...

- Ukoliko neki igrač odigra vrhunsku sezonu u kojoj će se potpuno stopiti s momčadi, koja će se boriti za vrh, rekord Eduarda može pasti. Bez dvojbe. Vidjeli smo koliko su Cristiano Ronaldo i Messi ove sezone porušili rekorda u Španjolskoj, pa i u Europi, tako će netko jednom i u HNL-u dostići Eduarda - završio je Vlaović.

Robert Špehar tri je puta u igračkoj karijeri ponio titulu najboljeg strijelca lige. Dva mu je puta to pošlo za rukom u dresu Osijeka (1994/95. i 2002/2003), a jednom braneći boje Cluba Bruggea.

- Evo, nisam znao za taj podatak, i iskreno čudi me kako u HNL-u nikada nije neki stranac bio najbolji strijelac. Kod nas je bilo i dosta kvalitetnih stranaca, koji su u HNL dolazili s određenim renomeom. Meni je to stvarno enigma. Ali još veća enigma mi je kako niti jedan napadač u Dinamu danas nije preko 20 golova - tvrdi Špehar.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 02:26