Goran Mehkek / CROPIX
POGLED IZ KUTA STRUČNJAKA

'BEZ VAR-A BI OSTALE TEŽE POSLJEDICE, A SUDAC PEJIN ĆE DOBITI MANJU OCJENU' Bez tehnologije Hajduk bi bio drastično oštećen

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. veljača 2020. 22:09

VAR je zabio hat-trick u Varaždinu, igrače kad uspiju tako nešto obično ocijenimo s "devetkom". Ali kad se nadoda da je spasio i jedan pogodak, onda mu možemo ocjenu zaokružiti na - deset! U debitantskom nastupu "desetka" i duboki naklon tehnologiji. I ekipi iz VAR sobe, naravno, kad nema čovjeka, tehnologija ponekad zna "kihnuti".

Sigurno će se o varaždinskoj utakmici još mnogo pričati, pomalo je nevjerojatno da se na premijeri VAR-a u Hrvata dogodilo da tehnologija pomogne glavnom sucu dosuditi čak tri jedanaesterca, a usput još i poništiti pogodak zbog zaleđa. Da se malo našalimo, hajdukovci bi mogli kazati "neka bude VŽV". Neka "VAR živi vječno". Jer da ga nije bilo, Majstori s mora bili bi drastično oštećeni. Dobro, bio bi im priznat onaj pogodak iz zaleđa, ali...

Nas pak zanima što uspjeh VAR-a znači za suce, u konkretnom slučaju za djelitelja nogometne pravde, Tihomira Pejina? Je li on jako podbacio kad nijednom nije dosudio jedanaesterac za Splićane, kad mu je u sva tri slučaja morao pomoći VAR, hoće li zbog toga dobiti manju ocjenu, hoće li biti delegiran za sljedeće kolo?

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Sudac će biti ocijenjen kao da je sudio bez VAR-a! Normalno je da će dobiti manju ocjenu, da nije bilo VAR-a, njegove odluke bile bi s dalekosežnim posljedicama. Ali, odmah da vam kažem nešto vrlo važno, nebitna je ocjena suca, bitna je ispravnost odluke. Odluke su bile na koncu ispravne, to je ključ svega - kazao nam je šef sudaca Ante Kulušić.

Na pitanje hoće li Pejin možda dobiti negativnu ocjenu, kazao je:

- Ne izlazimo nikad s ocjenama sudaca. Dok nije bilo VAR-a, nekad smo znali izlaziti s ocjenama, ali sad za to nema potrebe. Sudačkoj komisiji i kompletnoj hrvatskoj javnosti je najbitnije da je sudac u konačnici donio ispravne odluke, a u ovom slučaju jest. Ali dobro, naravno da ima šanse da sudac koji ima toliku pomoć VAR-a ne bude delegiran za sljedeće kolo.

Što bi se dogodilo da VAR sugerira sucu da pogleda situaciju, a on se na to ogluši?

- Ako bi se oglušio, a ako bi VAR bio u pravu, onda bi sudac pauzirao malo duže. Naravno, VAR nešto može sugerirati glavnom sucu, a on može kazati "ja sam to vidio, ali po mojoj procjeni, donio sam ispravnu odluku". No u tom slučaju, ako nije donio ispravnu odluku, onda je - nadrljao!

Drugim riječima, najpametnije je svakom sucu prihvatiti sugestiju VAR-a?

- Pa normalno. Sad suci, za razliku od nas koji smo prije sudili, imaju šansu za drugu priliku, mogu sve pogledati s pozicija dvije-tri kamere i donijeti ispravnu odluku. Samo lud čovjek ne bi išao išao pogledati sugestiju VAR-a. Sve je tu jasno. Bez obzira na VAR, onaj koji budu griješili više sudit će manje i obratno.

Još je nešto za kraj dodao Ante Kulušić...

- Znate što, ja ne vjerujem da ćemo ikad više u HNL-u imati takve četiri situacije na jednoj utakmici. Naši suci su dobro educirani, a bit će s vremenom još bolji. Treba se naviknuti suditi na terenu, a za tri ili tjedan dana biti u VAR sobi. Na koncu, svi skupa možemo biti zadovoljni. Ovo prvo proljetno kolo je jedno od rijetkih kola u zadnjih 15 godina u kojem se ne spominju greške sudaca. Spominje se samo VAR. To je krucijalno.

Voditelj edukacije VAR-a Domagoj Vučkov kaže da govori uz ogradu.

- Član sam Sudačke komisije, u ovom trenutku mi još nismo imali sjednicu. Zato ne želim izlaziti s bilo kakvim službenim stavom. Ono što ću kazati je moj osobni stav koji će biti donekle zakopčan. Ipak, VAR je iznimno važan za hrvatski nogomet, pa je logično da zbog interesa javnosti nešto prokomentiram. Inače, kad se radi o utakmici u Varaždinu, ocjena sucu je ubilježena, jer se mora dati u roku od dva sata nakon utakmice, a mora biti zaprimljena u Savezu u roku od 48 sati.

Veli nam Vučkov da se VAR na svojoj premijeri u HNL-u pokazao kao nešto jako dobro za naš nogomet.

- VAR je tu kako bi ispravio samo jasne i očigledne pogreške. A to su: pogodak jest ili nije, kazneni udarac jest li nije, izravni crveni karton, ne drugi žuti, te kad se radi o pogrešnom identitetu. Ali VAR se koristi i za propušteni ozbiljni incident. Recimo, sagledavajući onu situaciju kod trećeg jedanaesterca za Hajduk, vidi se nekakvo udaranje po nozi igrača. Osobno mislim da je to riječ o tzv. "sivoj zoni". Ne znam ništa o toj komunikaciji između suca i VAR sobe, ali meni se čini da sudac uopće nije vidio tu situaciju. Tu se VAR treba uključiti i ponuditi mu mogućnost da donese odluku. Drukčije bi bilo da je on to vidio i kazao "to za mene nije kazneni udarac, vidio sam udaranje po nozi, ali nije bio dovoljan intenzitet". Onda se VAR tu ne bi trebao uključiti.

Vučkov kaže, kad se radi o ocjeni suca, da govori na teoretskoj razini.

- U uputama o ocjenjivanju, sudac uvijek mora donijeti odluku, a VAR mu je "backup". Mi bismo bili najsretniji kad se VAR ne bi uključio niti jedan jedini put. To bi značilo da suci rade savršeno. Uvijek se ocjenjuje uspješnost nastupa suca na utakmici. A VAR mu je mogućnost da donese ispravnu odluku. Kad netko očigledno pogriješi, dužnost je VAR-a da ga zove. A naravno da je normalno da sudac onda to pogleda. Kome bi bilo u interesu da njegova loša procjena ima teške posljedice? Makar sudac ima diskrecijsko pravo kazati da je on dobro vidio te da želi gledati. Ima primjera koji jasno pokazuju da je sudac donio ispravnu odluku, a da je VAR pogriješio - zaključio je Vučkov.

Zagreb, 030220. 
Stadion Maksimir.
Razgovor i druzenje s Arijanom Ademijem, kapetanom GNK Dinamo i Zoranom Mamicem sportskim direktorom.
Na fotografiji: Zoran Mamic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
SN

Bruno Marić, glavni instruktor za VAR, također kaže da ne bi pričao o ocjeni sucu varaždinske utakmice.

- Recimo, treći jedanaesterac za Hajduk nije očita pogreška, nego propušteni incident. Pejin u toj situaciji očito nije vidio situaciju, tu se onda radi baš o propuštenom incidentu. On je pozvan od VAR-a da pregleda snimku jer je propustio cijeli događaj, te da na temelju snimke utvrdi radi li se o kaznenom udarcu. Da je Pejin, recimo, sve vidio i kazao da se ne radi o dovoljnom intenzitetu, njega VAR ne bi smio pozvati jer se ne radi o čistoj i očitoj pogrešci.

Marić nam je kazao i ovo:

- Prije uvođenja VAR-a u HNL sam vam kazao da ćemo mi biti na boljoj razini nego što su to Talijani ili Francuzi. Mi smo godinu dana studiozno pristupili edukaciji, sve smo primjenjivali po protokolu. Naravno, da ne bi bilo zablude, ne mislim da će VAR u Hrvatskoj biti savršen. Niti mislim da se posebno treba veseliti uspješnoj premijeri. Mi samo moramo nastaviti tako, da svatko radi svoj posao. Naravno, kao VAR instruktor ne veselim se što je VAR imao toliko intervencija na jednoj utakmici. Bilo bi najbolje da nije imao nijednu.

Pitali smo Marića što bi bilo da je on imao pomoć VAR-a 2015. godine kad je na Poljudu u derbiju Hajduk - Dinamo sudio jedanaesterac na Soudaniju koji nije bio.

- Možda me VAR ne bi zvao, jer to nije bila čista i očita pogreška. Ali tada bih bio dovoljno pametan da samoinicijativno tražim pregled snimke. Bila je to teška odluka u 93. minuti, izazivala je emocije navijača, igrača i svih ostalih, radilo se o derbiju. Temeljem protokola imao bih pravo tražiti pregled snimke. To bih sigurno učinio, pogledao bih i donio odluku. Naravno, da bih tražio VAR sobu da mi pripremi snimku. Onda taj jedanaesterac ne bih dosudio - zaključio je Marić.

Mi bismo dodali, nakon toga bi mirno ručao u Stobreču...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 06:54