Damir Krajac / CROPIX CROPIX
NIJE PROŠAO U BELGIJI

BIJELI BI MOGLI OTKUPITI NJEGOV UGOVOR Stoper u samo nekoliko proljetnih utakmica pokazao zanimljiv potencijal: Ima odličnu brzinu i hrabrost!

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. travanj 2020. 09:56

Belgija je godinama bila “obećana zemlja” za hrvatske igrače, ali i općenito igrače s ovim prostora. Teško je bilo pronaći klub u kojem nema hrvatskog igrača. Međutim, posljednjih sezona to se dramatično promijenilo, rijetki su oni koji su uspjeli u tamošnjim klubovima. Lovre Kalinić bio je dvije godine u nizu prvi golman lige, jedini Hrvat koji je napravio vrhunski posao u Belgiji. Ostali su završili skromno i zaboravno. Među onima koji nisu prošli su Franko Andrijašević, koji je u Gent stigao kao igrač sezone Prve HNL, zatim Matej Mitrović, stoper reprezentativnog formata, pa Ivan Fiolić, prvi igrač Lokomotive, Alen Halilović... Nešto nam u Belgiji više ne odgovara, utakmice su im postale prebrze i previše agresivne.

Odlična brzina

Nihad Mujakić (22), mladi stoper koji je zimus stigao u Hajduk na posudbu, također je među onima koji nisu prošli u Belgiji. Kažu nam oni koji su ga gledali u Kortrijku da mu problem nije bila ni brzina, ni agresivnost, nego da kao stoper nije pokazivao dovoljnu sposobnost “čitanja igre” te taktičke discipline nužne za stopera koji igra u zadnjoj liniji. Doduše, dobio je priliku u samo dvije utakmice, ali očito je i to bilo dovoljno.

Mujakića smo u dresu Hajduka vidjeli u pet utakmica, u kojima je odigrao ukupno 445 minuta. Najviše nam se dopao u prvoj, protiv Lokomotive. Odmah je pokazao odličnu brzinu za stopera, ali i hrabrost da bez problema s loptom uđe duboko u suparničke redove. Nažalost, predaja mu nije bila na razini brzine i iskazane hrabrosti i to je segment na kojem će morati puno raditi. Na spremnosti da napravi sve za momčad i rezultat ne treba dodatnih “satova”, jer baš je protiv Lokomotive u 85. minuti zaradio izravni crveni karton spašavajući opasnu situaciju pred svojim kaznenim prostorom.

Hajduk je na koncu uzeo ta tri boda. Tudor mu očito vjeruje, što i ne čudi, jer Mujakićeve igračke karakteristike odlično odgovaraju zahtjevima nogometa s trojicom stopera. Oni moraju biti brzi, puhati u vrat suparničkih napadača, ali i spremni iznijeti loptu te sudjelovati u igri. Mujakić to ima.

Hajduk ga je doveo na 18-mjesečnu posudbu, a ne znamo kakav je model otkupa dogovorio u međuvremenu. Belgijski klub platio ga je Sarajevu 1,1 milijun eura, što je za BiH ligu i tako mladog igrača doista odličan novac. Međutim, moguće je da je Kortrijk toliki iznos platio Sarajevu platio i zbog toga što imaju zajedničkog vlasnika, vijetnamskog biznismena Nguyen Hoai Nama.

U njegovu vlasništu je tvrka PVF - profesionalna nogometna akademija, čiji je osnovni model poslovanja zasnivan na ulasku u klubove. PVF je navodno možda i najveća privatna korporacija u Vijetnamu, a tehnički direktor firme je Philippe Omar Troussier, bivši francuski nogometaš, potom i trener, a posljednjih godina menadžer. Osim Sarajeva i Kortrijka, Nam je vlasnik i Cardiff Cityja, velškog kluba koji je član Championshipa, a bio je i dio Premierlige.

Može ostaviti trag

Kada klub igrača posudi na 18 mjeseci, onda su vrata mogućeg transfera širom otvorena. Mujakić se odmah nametnuo Tudoru, pokazao da može koristiti i da nije slučajno U-21 i U-19 reprezentativac BiH. S malo napretka u predaji lopte Mujakić bi trebao izrasti u stopera koji na Poljudu može ostaviti trag, a onda i odnijeti lijepe novce u budućem transferu. Naravno, ako ga Hajduk u međuvremenu otkupi, a izgledno je da hoće...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 06:16