RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
Zamjenik kapetana

Bijeli jasni uoči dolaska Osijeka na Poljud: ‘Nije bitno mjesto na tablici, naš cilj je igrati Europu‘

‘Presudit će nijanse. Momčad koja bude koncentriranija i spremnija na žrtvu bit će bliža pobjedi‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. travanj 2021. 18:11

Nakon pobjede u Puli pred Bijelima je sutra novi izazov. Na Poljud stiže Osijek, pretendent za naslov i najteži suparnik Hajduku na domaćem travnjaku u zadnjem prvenstvenom krugu.

- Pružit ćemo maksimum, mislim da možemo pobijediti Osječane. Istina je da nam je Osijek nanio posljednji poraz, ali i u toj utakmici smo do 60. minute, do isključenja našeg igrača, bili ravnopravni - kaže 24-godišnji veznjak Bijelih, zamjenik kapetana Stanko Jurić.

S pobjedom bi Hajduk nastavio borbu za europski plasman, ali ujedno bi mogao bitno utjecati i na utrku za naslovom prvaka između Dinama i Osijeka.

- Igramo isključivo za sebe i ne razmišljamo što bi nekome drugome mogla donijeti naša pobjeda. Za nas nosi samo tri boda važna u borbi za izlazak u Europu.

Zanimljiva je bitka za europske pozicije, jer prije raspleta Kupa nije sigurno da će četvrto mjesto biti dostatno za Europu. Zato Bijeli moraju zapeti još više, gledati i prema trećeplasiranoj Gorici.

image
VOJKO BASIC Cropix

- Naš je cilj igrati Europu, nije nam bitno hoće li to biti treće ili četvrto mjesto. Kako smo krenuli, smatram da je i treća pozicija moguća do kraja prvenstva.

Vratit ćemo se ipak utakmici, ostavit ćemo europske kalkulacije po strani. Gdje se lomi dvoboj s Osijekom, što će presuditi?

- Presudit će nijanse, detalji. Momčad koja bude koncentriranija, koja bude spremnija na žrtvu bit će bliža pobjedi.

Ni Osijek niti Hajduk ne krase ljepota igre, ali obje momčadi imaju pozitivan rezultatski niz.

- Svi traže ljepotu, ali najbitnije je pobjeđivati - uzvraća Jurić.

Tko je najopasniji igrač Osijeka, koga najviše cijenite u suparničkoj momčadi?

- Mierez. Argentinac može biti njihov Livaja, igrač prevage.

Hajduk je od utakmice u Gradskom vrtu s početka veljače nanizao osam utakmica bez poraza. Evidentan je rezultatski iskorak, a Jurić, kao Splićanin, zna kakav je odjek recentnih rezultata među navijačima.

- Situacija nije mračna kao prošle jeseni, znate da kod nas malo treba za optimizam i euforiju. Međutim, na petom smo mjestu i nema razloga za nikakvu euforiju. Samo treba nastaviti pobjeđivati i vidjet ćemo gdje će nas to dovesti.

Što je razlog pozitivnoj proljetnoj seriji? Što se promijenilo u odnosu na proteklu, 2020. godinu? Novi igrači, novi predsjednik, sportski direktor?

- Ima svega pomalo. Od razloga izvan momčadi sigurno su nešto novo donijeli predsjednik i sportski direktor. Zatim igračka pojačanja, jer svaki igrač koji je došao ove zime radi razliku na terenu. Naposljetku, tu je i trener sa svojim taktičkim zamislima i pozitivnim ozračjem. Kada imate sve nabrojeno, moralo je krenuti na bolje.

Što je novo donio Paolo Tramezzani?

- S Tramezzanijem smo dobili na samopouzdanju. U usporedbi s prvim dijelom sezone imamo pobjednički mentalitet. Znam da nam se zamjera kako utakmice nisu atraktivne, ali uvijek naglašavam, pobjede su najbitnije.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Našalili smo se uz konstataciju kako će Juriću dobro doći Tramezzanijev talijanski defenzivni pristup s obzirom na to da se klubovi iz Serie A često raspituju za veznjaka Splićana.

- Ne bih rekao da igramo zatvoreno. Dapače, mi probijamo defenzivni blok protivnika. Protiv jačih suparnika bit će lakše igrati jer nećemo s druge strane imati obrambenu utvrdu.

Međutim, kada se govori o defenzivnoj postavci Hajduka, tada dojam pojačava formacija s tri stopera, dva defenzivna vezna i bekovima koji nisu suviše podignuti prema naprijed.

U konačnici takav Hajduk koji najčešće pobjeđuje 1:0 dobiva prefiks “pragmatični”.

- Svaku utakmicu stvorimo dovoljno šansi za pobjedu i s većom razlikom. Ne bih rekao da je to pragmatični nogomet, iako se slažem da ima prostora za napredak, pogotovo u zadnjoj trećini.

Kod Tramezzanija i Jurić je dalje od suparničkih vrata, u ulozi zadnjeg veznog više je koncentriran na obrambene zadatke.

- Istina je, manje idem prema naprijed, jer trener traži čvrstoću i stabilnost u sredini. Fossati i ja rjeđe dolazimo u završnice akcija. To su trenerove zamisli, a ja ne razmišljam o temi “što bih htio ili želio”. Rezultat je najvažniji - zaključio je Jurić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
17. travanj 2024 00:14