Robert Matić/Hajduk.hr
IMA NEKA TAJNA VEZA

BIJELI SA SVIH STRANA SVIJETA - EVO KAKO SE SPORAZUMIJEVA SPLITSKA 'LEGIJA STRANACA': Hrvatski? A little bit...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. veljača 2018. 09:29

Kako se sporazumijevaju Hajdukovi stranci? Kako pričaju međusobno, kako s domaćim igračima? Ono što je primarno, komunikacija s trenerima obavlja se na engleskome. Tijekom susreta nerijetko se može zamijetiti Kopića kako napadačkom tercetu Said - Almeida - Ohandza tumači na engleskom što treba uraditi. Ili, primjerice, daje upute Savvasu.

“When you took the ball...” - počinje Kopićeva rečenica u kojoj objašnjava što treba uraditi Grk kada uzme loptu.

Teškoće s Rumunjem

Na treninzima i pomoćnici Zlatko Bašić i Toni Golem u vježbama broje na engleskom, da svi mogu lakše razumjeti.

- Na engleskom se uglavnom sporazumijevamo. Gotovo svi pričamo engleski - reći će nam Said u objašnjenju komunikacijskih “alata” kojim se koriste hajdukovci s inozemnim putovnicama.

Nije jednostavno kada se na jednom mjestu, u momčadi, nađu Španjolac, Portugalac, Grk, Kosovar, talijanski Ganac, Kamerunac, Brazilac, dva Mađara, Rumunj, Gambijac i Nijemac. Srećom da jezične barijere nemaju Šehić i Kožulj sa BH putovnicama, ali dosta je i 11 stranaca. Da je Memolla tu, bilo bi i 12 s nehrvatskog govornog područja.

Nismo zaboravili ni sportskog direktora Branca, ali on nikada nije bio upitan. Govori Branco osam jezika, pa čak i hrvatski dobro razumije, što znači da se približava devetom. Branco se lako sporazumijeva na nekoliko jezika, ali u svlačionici engleski svih spaja. Jedino Rumunj Filip ne priča engleski. Kako se on sporazumijeva?

- Nešto razumije, iako ne priča - dodat će Said.

Neki ne znaju engleski

Kada se engleski zna na razinama “malo i ništa”, standardni odgovor je “a little bit”. Kao, znam malo. A zapravo znaš kao većina u Turskoj. Osim “welcome”, ništa drugo.

Međutim, u protekla dva tjedna, a i ranije, uvjerili smo se kako engleskim odlično vladaju Said, Ohandza, Almeida, Futacs, Savvas, Lopez, Gyurcso, čak i Ismajli koji zanimljivo puno bolje govori engleski nego hrvatski.

Kakvi su domaći igrači sa znanjem engleskog jezika?

- Ima ih nekoliko koji ne znaju engleski. Ne, neću ih imenovati - kazat će uz osmijeh Said.

Nekoliko domaćih, dakle, treba uložiti vrijeme u tečaj engleskog, a kako stranci stoje s hrvatskim? Uglavnom razumiju nogometnu terminologiju, a kako pričaju hrvatski? A little bit. Pomalo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 09:55