RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PIŠE TOMO NIČOTA

Bila je to teška muka, Dinamo je bio loš, no ovakve pobjede mogu pokrenuti momčad i okrenuti sezonu

Sjetili smo se I lanjske utakmice protiv WAC-a. Dinamova sezona do tog trena bila je čisti prosjek..
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. kolovoz 2021. 13:49

Vjerujemo da bi Ärber Hoxha pogodio barem osam, ako ne i devet od 10 pokušaja s te pozicije u kojoj se našao u zadnjim minutama utakmice.

Na šest metara, sam pred Livakovićem, egezekucija je bila očita. Međutim, raskrilio se Livaković, još jednom sjajno obranio, kao što je prošle sezone skinuo zicer Harryju Kaneu, izvukao je reprezentativni vratar Modre kad se činilo da je još jedan kiks neizbježan. U tih nekoliko sekundi, koliko je prošlo od trenutka kad je lopta krenula prema Hoxhi i kad je postalo očito da će do njega u matnoj situaciji i stići te da ga Franjić neće zaustaviti, u toj sekundi kad je Hoxa krenuo pucati, a ispred njega se otvaralo barem desetak kvadrata patne mreže, puno se filmova odvrtjelo u glavi. Dinamo opasno zaostaje, Osijek bi uoči međudobnog dvoboja mogao pobjeći na čak osam bodova, zamislite da slavi u Gradskom vrtu, to je već plus 11...

Hoćemo li već u nedjelju morati 'tražiti' novog trenera Dinama, jer, nakon poraza od Šerifa mač je ionako visio nad Krznarovom glavom?...

Sezona, nakon odličnog europskog starta, prijeti odlaskom u stranputicu, u krizu, što li tek slijedi u srijedu u uzvratu sa Šerifom, ako Dinamo ne može pobijediti niti Lokomotivu? A znamo da maksimirske krize znaju biti izuzetno bolne i emotivne.

Međutim, Hoxhin udarac zaustavio je, briljantni, Livaković, Dinamo je pobijedio 1:0, uzeo tri boda. Gledatelji na zapadnoj tribini ustali su i zapljeskali, iako su se samo koju minutu ranije svi hvatali za glave i ljutito uzdisali, sa Sjevera je zaorilo: 'Hoćemo, pobjedu!' Svi oni spomenuti filmovi odjednom su nestali, a misli je okupiralo nešto drugo; bila je teška muka, Dinamo je, uglavnom, igrao loše. No, ovakve pobjede, ovakve obrane poput Livakovićeve, često znaju pokrenuti momčadi, okrenuti sezonu.

Ne bi bilo prvi put da jedna takva večer, koja je mogla završiti nesretno, bude novi početak!

Sjetili smo se, primjerice, lanjske utakmice protiv austrijskog WAC-a u Europskoj ligi. Dinamova sezona do tog trenutka bila je čisti prosjek, ništa ekstra, više tmurni nego svijetli tonovi. Jedva prolazak do Europske lige pa dva siromašna remija (0:0) s Feyenoordom i CSKA-om u kojima su Modri bili zadovoljniji od protivnika takvim ishodom. I onda taj susret s Austrijancima, momčadi desetkovane COVID-om, utakmica bez pravog nogometa klizila je u još jedan 0:0. A onda se ukazao 'zaboravljeni' Atiemwen, zabio za pobjedu. Otvorilo se tada Dinamu, propusna obrana pretvorila se u najbolju obranu europskih natjecanja, a Dinamova 'mršava' sezona u povijesni uspjeh.

Pa, hoće li možda Livakovićev 'let' imati efekt tog Atiemwenovog gola, hoće li ta obrana biti nulta točka koja će okrenuti Dinamovu sezonu? Prema Ligi prvaka i uvjerljivijim nastupima u HNL-u.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Ovo je izuzetno važna pobjeda, izborena jako, jako, jako teško. Prvo poluvrijeme je bilo jako slabo i to moramo i možemo priznati. S druge strane, veseli izvedba u drugom poluvremenu gdje smo morali promijeniti sustav da bismo lakše ulazili iz prve u drugu zonu. To nam je pošlo za nogom, dobili smo dosta prostora za Ivanušeca i Majera u međuprostorima i to je rezultiralo s nekoliko vrlo lijepih šansi, udaraca i ulazaka. I na kraju Oršin gol koji nas je ponovno vratio u stabilnost i u mentalnom dijelu na put pobjednika. Nadam se da ćemo na njemu i ostati - rekao je Damir Krznar i najavio tu veliku utakmicu u srijedu.

- Vjerujemo da u toj utakmici možemo napraviti pothvat. Nadamo se, s prepunim tribinama pa i ovim putem pozivam gledatelje da budu uz ovu momčad, ona zaslužuje da joj pruže potporu u teškim trenucima. Sigurno će ih tijekom utakmice biti, ali svi vjerujemo i nadamo se da ćemo na kraju slaviti - rekao je Krznar.

Da, ta muka, pobjeda koja je, ponajviše, mogla donijeti nove bore na Krznarovo lice, na kraju je ipak donijela i optimizam. Kad tako pobijediš, onda to možda donese neki 'klik', neku novu energiju. Kako je djelovala na Modre, vidjet ćemo u srijedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 18:25