Admir Buljubašić / Cropix
TRENER SVIH TRENERA

'Bilić je za Hiddinka Einstein! Fućkaš stručnjaka kome su put na SP zapriječili Slovenci!'

Idealan’ na poziciji izbornika bio bi mladi Marković, s tim da mu Mamić bude tutor i za stručnu problematiku... Blažević tu ne spada nipošto; ne pada mi na um trčati za svojom legendom! - kaže Ćiro
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 15. listopad 2011. 21:10

Danas je veliki dan za Miroslava Blaževića jer njegov Mes Kerman u 10. kolu iranskog prvenstva dočekuje slavni Persepolis, najomiljeniji klub države za kojeg ponosno navija bivši predsjednik Khatami te unuka ajatolaha Homeinija, Zahra. Goste predvodi slavni Ali Karimi, Ćirin učenik prije točno deset godina, tu su i Hashemian, Nosrati. Na klupi ove jeseni nije još jedna legenda, Ali Daei.

No, nema razgovora a da Ćiro ne pecne 'rođaka iz Bugojna’, Vlatka Markovića, srdit što ga je proglasio prestarim kad se htio kandidirati za novu izborničku rundu 2004. Predsjednika HNS-a smatra glavnim krivcem za stanje u nacionalnom nogometu, i nacionalnoj selekciji. Slavenu Biliću pak vjeruje bezgranično.

- Drago mi je što nije realizirana glupost da ga se smijeni. Doduše, 'idealan’ na toj poziciji bio bi mladi Marković, s tim da mu Mamić bude tutor i za stručnu problematiku... Blažević tu ne spada nipošto; ne pada mi na um trčati za svojom legendom!

Priča da se na iranskim terenima bori krvavo. Drukčije i ne želi, bio je i ostao borac ekstra formata. U Hrvatskoj pamćen i cijenjen kao jedini izbornik koji je matirao Hiddinka, za razliku od Jozića, Kranjčara i Bilića. Sjećanja na 2:1 u partiji s Nizozemcima za svjetsku broncu '98?

- Nisu nam mogli ništa premda su tog trenutka valjda bili najbolji na kugli zemaljskoj. Ni Turska nema izgleda u play-offu s Hrvatskom, pod uvjetom da naši ponove pristup s ovotjedne utakmice protiv Latvije.

Prema tome, Guus je osuđen na propast?

- Da. Mislim da je ishlapio.

Doima se da se Bilić trese dok tobože samouvjereno poručuje kako je presretan zbog prilike za uzvrat 'sinovima polumjeseca’, krvnicima iz Beča '08?

- O Slavenu sve najljepše. On je za toga Hiddinka nobelovac. Einstein! Fućkaš 'stručnjaka’ kome su put na SP zapriječili Slovenci, iako mu je onaj Abramovič za ulogu u Moskvi plaćao 6 milijuna funti godišnje!

Blažević se sretao s Turcima u prošlom ciklusu s BiH, izgubio u Istanbulu 1:2, remizirao u Zenici 1:1 i plasirao se u doigravanje s Portugalom?

- U Turskoj bismo dobili da sam imao pravog Nadarevića, nisam ga smio pustiti da se autom gomba kući u Cazin pa natrag u Sarajevo... Točno je da tu momčad ni u snu ne smiješ podcijeniti jer ćeš plakati kad se probudiš. Opaka je, može biti ubitačna. Međutim, na FIFA-listi oni su 27., mi 9. To govori sve.

Kako se pastaviti na Turk Telekom Areni?

- To Bilić najbolje zna.

Ukratko, na EP '12. prolazimo sigurno?

- Ako se tako postavimo, ispadamo 100 posto!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 11:16