Drago Sopta / Cropix
TRAŽI SE GOLGETER

Bilić pripremio iznenađenja: Schildenfeld, Dujmović, Olić i Vida Bilićevi jokeri za Istanbul

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. studeni 2011. 23:48

Odavno se već nije osjetilo toliko dubioza glede igračkih izbora za taktičke postavke u reprezentaciji. Odsutnost standardnih Kranjčara, Lovrena, Strinića primoralo je izbornika Bilića na niz novih komponiranja nacrta igre. Sva je sreća da su se oporavili Stipe Pletikosa i Vedran Ćorluka (bolje rečeno, dovoljno su zakrpani) jer se moglo dogoditi da u Istanbulu istrčimo sa samo jednim od 5 standardnih uže obrane. Odlična je vijest i povratak, i to potpuno oporavljenog Olića, kao i dobro fizičko stanje Modrića, Rakitića, Srne, Mandžukića, Vide i Šimunića.

Kad govorimo o formaciji nema dvojbe da će Bilić izabrati 4-4-2 sustav. Osim što je rezultatski pokazao da ova skupina igrača tada djeluje najkompaktnije i igrači su redom isticali uvjerenje da im takva formacija najviše odgovara. Činjenica je da momčadi sa 4-4-2 sustavom bolje pokriju teren, a opet solidno funkcioniraju u ofenzivi. U Istanbulu Hrvatska mora jako paziti na euforični start domaćina i nametanje njihove dominacije, ali definitivno mora stremiti golu. Osim što traženjem gola slabe pritisak protivnika na našu posljednju liniju, Vatrenima je gol u gostima praktično imperativ ako žele dobar rezultat za tešku uzvratnu bitku.

Izbornik je dakle nagovijestio da će problematičnost lijevog boka riješiti s dešnjakom Ćorlukom, no zbog taktičke i tehničke kvalitete njemu najviše vjeruje. Kako Srnu vidi u vezi zbog očekivane probojnosti, ali i upotrebljivih centaršuteva, na beku je između Vide i Leke čini se bliži prvome. Kako turski centarfor Yilmaz često traži prostor između stopera i beka, tim izborom igrača Bilić kani imati sigurnu dvostruku markaciju. Bude li Vida doista na boku, onda će na mjesto desnog stopera Schildenfeld, koji bi uz Šimunića morao motriti na Yilmaza, ali i osigurati kvalitetnu skok igru.

Čini se da će Bilić izbjeći bitno promijeniti Modrićevu središnju poziciju, pa je ostalo pitanje tko će mu biti partner. Kandidata je 4, Vukojević, Dujmović, Rakitić i Pranjić. Najave da bi taj mogao biti baš Dujmović treba uzeti s rezervom samo zbog upitnog kontinuiteta igre (u drugoj klupskoj momčadi odigrao tri posljednje utakmice).

U konačnici u napadu najsigurnijem Mandžukiću bit će pridodan Eduardo ili Olić. Prema treninzima, na kojima je imponirao agresivnošću i spremnošću, kao da se Olić nametnuo za početak. Očito Bilić želi u prvom dijelu primiriti agresiju domaćih i napasti njihovu posljednju liniju, a koliko je Hrvatskoj to nedostajalo kad nije bilo Olića, vidjelo se i na treninzima. Sve ove dvojbe, dakako, razriješit će izbornik kad bude diktirao u zapisnik postavu, ali dojam je da su prvi izbori pali.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 14:08