Zagreb, 141110.Hotel Sheraton.Okupljanje Hrvatske nogometne reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za Euro 2012 sa reprezentacijom Malte koja je na rasporedu 17.11. u Maksimiru.Na fotografiji: Slaven Bilic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX
ŠIMUNIĆ NOVI KAPETAN

Bilić: 'Stožer se odlično nosi s kritikama i uvredama s tribina, ali žao nam je igrača...'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. rujan 2011. 13:48

ZAGREB - Odnos Slavena Bilića i navijača nacionalne momčadi dodirnuo je povijesno dno u utorak, krajem prvog poluvremena meča s Izraelom, kada su tribine pozivale izbornika da napusti kormilo reprezentacije. Zasluge za povike “Biliću odlazi” izbornik je pripisao medijima koji su oko momčadi “stvarali rušilačku atmosferu”.

Jutro kasnije Bilić je povukao ručnu kočnicu govoreći tek o “zdravstvenom i nogometnom pritisku” koji je sputavao njegove izabranike. Gdje se u međuvremenu izgubio medijski pritisak?

- Nisam ga spomenuo jer od toga ionako nema ništa. Svjesni smo da taj pritisak postoji, opravdanje može biti da je posrijedi komunikacijski standard u većini zemalja. Razgovarajući s Luisom Fernandezom dobio sam informaciju da i on u Izraelu proživljava nešto slično. Činjenica je da takva vrsta presinga nije dobra. Nas u stožeru to ne dira, s lakoćom podnosimo pritisak, ali loše djeluje na igrače. Pobjede i plasman na Euro naše su jedino oružje u borbi s tim fenomenom. Što se tiče povika ‘Biliću odlazi’, nitko nije vječan. Ja ću otići, ali prethodno ćemo ostvariti cilj i plasirati se na Euro - kaže Bilić.

Na pitanje kako objasniti slab posjet važnoj kvalifikacijskoj utakmici u utorak, izbornik odgovara:

- Opet ćemo se vratiti na nenogometnu priču. Ne bih o tome...

Zato smo se okrenuli nogometnoj priči. Hrvatska je malteško-izraelskim dvokorakom preskočila Grke na čelu naše kvalifikacijske skupine.

- Odlično. Dvije utakmice, šest bodova. Postigli smo šest pogodaka i mogli zabiti još najmanje toliko. Uz grčku pogrešku u Latviji vratili smo se na prvo mjesto, a nije nam bilo lako. Od početka priprema borili smo se s ozljedama i virozama. U startu su otpali Kranjčar i Iličević, kasnije Modrić, Badelj, Perišić... Premda smo na poluvremenu bili u minusu, igrači su zadržali mirnoću i ostali strpljivi. Zaslužuju sve čestitke.

Svjedočili smo Eduardovu golgeterskom comebacku. Jeste li očekivali tako dobru Duduovu reakciju?

- Jasno da smo je očekivali, zato je i ušao u igru. Kroz pet-šest dana treninga Eduardo nam je dao do znanja da se vraća u top-formu. Zajedno s Dujmovićem on je podigao kvalitetu naše igre, a znamo oduvijek da je neumoljiv u realizaciji.

Ćorluka je zamijenjen na poluvremenu zbog ozljede trtične kosti, Bilić kaže da je zadovoljan njegovim doprinosom. Dario Srna ispao je iz konkurencije za sljedeći meč s Grcima zbog drugog žutog kartona.

- To je najveći mogući hendikep. Nadamo se da će se neki drugi igrači u međuvremenu vratiti u kadar i da neće biti novih ozljeda. Tko će biti kapetan? Šimunić ako bude u momčadi. Hoću li pozvati Pranjića? On je odradio svoje dvije utakmice kazne i ponovo je u konkurenciji kao i svi drugi reprezentativci.

Sedmog listopada u Pireju vjerojatno ćemo saznati tko je pobjednik naše skupine. Hrvatska je u psihološkoj prednosti.

- Zbacili smo imperativ pobjede s leđa i to je ogromna prednost. Igrači znaju da ne moraju u svakom napadu jurišati po pogodak. Znamo što možemo očekivati od Grčke, njihova se filozofija ne mijenja bez obzira na to igrali s Maltom ili nekim favoritom. U Pireju nas čeka vatrena dobrodošlica, ali nemamo se čega bojati. Zbog takvih utakmica i počinješ igrati nogomet...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 05:22