Ronald Goršić/CROPIX
IZBORNIK SKRATIO POPIS

Bilić za dvoboje s Maltom i Izraelom prekrižio Petrića, Pranjiću smanjena kazna!

'Petrić i Olić bili su u konkurenciji sedam napadača. Optimalno ih je pet. Odlučio sam se za one koji nam odgovaraju u svim varijantama. Petrić također nije sasvim spreman'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. kolovoz 2011. 14:31

Kvalifikacijsko odbrojavanje za Euro 2012 primiče se kraju. Hrvatskoj reprezentaciji u konkurenciji skupine F preostala su još četiri susreta: Malta (2. rujna, u gostima), Izrael (6. rujna, doma), Grčka (7. listopada, u gostima) i Latvija (11. listopada, doma).

- S velikom dozom optimizma i samouvjerenosti ulazimo u završnicu. Sa svim protivnicima smo već igrali i znamo što nas očekuje. Sposobni smo pobijediti sve četiri utakmice i kao prvi u skupini plasirati se na Euro – najavio je izbornik Slaven Bilić obznanjujući kandidate za prva dva susreta.

Sa šireg popisa koji je objavljen početkom tjedna otpala su četvorica kandidata (Olić, Rakitić, Petrić i Pamić). U konkurenciji su: Pletikosa, Subašić, Kelava, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Strinić, Vrsaljko Vida, Schildenfeld, Modrić, Vukojević, Badelj, Dujmović, Srna, Kranjčar, Iličević, Perišić, Mandžukić, Kalinić, Jelavić, Eduardo i Klasnić.

Petrić, Rakitić i Olić bili su donedavno neizostavni kandidati i praktički standardni reprezentativci.

- Oni su i nadalje stalni članovi reprezentacije. Ništa se u njihovom statusu nije promijenilo. No, Rakitić je bio ozlijeđen i duže nego što smo očekivali. Izvan je natjecateljskog ritma i upitna je njegova trenutačna forma. Petrić i Olić bili su u konkurenciji sedam napadača. Optimalno ih je pet. Odlučio sam se za one koji nam odgovaraju u svim varijantama. Petrić također nije sasvim spreman, a Olić je ponovno ozlijeđen. Njegov bi oporavak mogao potrajati 4-6 tjedana, ali s obzirom na njegovu mentalnu snagu ne sumnjam u Olin povratak.

Izbornik Bilić čestitao je Dinamu na plasmanu u Ligu prvaka i Kelavi – na intervencijama.

- Kelava je pokazao klasu. Svakako je jedan od najzaslužnijih za Dinamov uspjeh i razložno se nalazi na popisu reprezentativaca. Veseli me njegovo izdanje u Švedskoj, no on dolazi u reprezentaciju kao treći vratar. Otvorilo mu se mjesto budući da Runje još nije našao klub. Sada Kelava ima sedam dana vremena da se nametne stručnom stožeru, ali trenutačno naš je prvi vratar – Stipe Pletikosa.

Klupski status pojedinih reprezentativnih klandidata i nadalje je upitan. Sada se u toj kategoriji našao i Luka Modrić!?

- Luka je motiviran za nogomet i ''čist u glavi''. Odluka o ostanku u Tottenhamu van je njegove moći. Primarni razlog njegovog neigranja za Spurse nezaliječeni je zglob. No, nije moguće da mu klupski čelnici zabrane dolazak u reprezentaciju. Situacija se popravlja kod Kranjčara. Podsjećam, imali smo slučaj Darija Šimića koji je bio u reprezentaciji iako tijekom kvalifikacijskog ciklusa nije uopće igrao u klubu. Dok imaš dobre rezultate onda se takva pitanja i ne potenciraju.

Svoj diskontinuitet nastupa Šimunić je odlučio prekinuti dolaskom u hrvatski nogomet.

- Joe me nazvao i pitao hoće li svojim dolaskom u HNL kompromitirati status u reprezentaciji. Naravno da neće.

Pitanje angažmana Sammira provlači se pri svakoj objavi kandidata za hrvatsku reprezentaciju.

- Bio sam posve jasan i rezolutan glede Sammira. Ako njegove igre budu kvalitetom na razini utakmice s Malmöom u Zagrebu on će sigurno konkurirati za našu reprezentaciju – istaknuo je Slaven Bilić.

Sammirov slučaj danas je više – birokratsko pitanje. Nakon razriješnice Brazilskog nogometnog saveza (budući da je igrao za mlađe uzrasne kategorije ''carioca'') prigodnim certifikatom mora se očitovati i FIFA.

- Nitko ne može dati decidiran odgovor kada su rokovi u pitanju. Otprilike tijekom jeseni. Činimo napore kako bismo dobili simpatije u interpretaciji odredaba pravilnika kojima bismo malo ubrzali postupak – prisnažio je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

1. Stipe PLETIKOSA - Rostov

2. Danijel SUBAŠIĆ - Hajduk Split

3. Ivan KELAVA - Dinamo Zagreb

4. Vedran ĆORLUKA - Tottenham

5. Josip ŠIMUNIĆ - Hoffenheim

6. Dejan LOVREN - Lyon

7. Ivan STRINIĆ - Dnjipro

8. Šime VRSALJKO - Dinamo Zagreb

9. Domagoj VIDA - Dinamo Zagreb

10. Gordon SCHILDENFELD - Eintracht Frankfurt

12. Luka MODRIĆ - Tottenham

13. Ognjen VUKOJEVIĆ - Dynamo Kijev

14. Milan BADELJ - Dinamo Zagreb

15. Tomislav DUJMOVIĆ - Dinamo Moskva

16. Darijo SRNA - Šahtar

18. Niko KRANJČAR - Tottenham

19. Ivo ILIČEVIĆ - Kaiserslautern

20. Ivan PERIŠIĆ - Borussia Dortmund

21. Mario MANDŽUKIĆ - Wolfsburg

24. Nikola KALINIĆ - Dnjipro

25. Nikica JELAVIĆ - Glasgow Rangers

26. Eduardo - Šahtar

27. Ivan KLASNIĆ - Bolton

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 21:33