KADAR ZA POLJSKU

BILIĆEV POPIS Izbornik ima 23 igrača za Euro, a plan mogu promijeniti treneri i liječnici

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. veljača 2012. 12:34

Utakmica protiv Švedske jedina je provjera koju reprezentacija ima do priprema za Euro 2012. Po logici stvari može se zaključiti da je odabir Slavena Bilića za srijedu više-manje “to” u kontekstu popisa 23 putnika za Poljsku i Ukrajinu.

Uzimajući u obzir i posljednje javne istupe izbornika, naslućuje se da ovih 20 pozvanih za Švedsku imaju status prioriteta. Ostaju otvorena tri mjesta, a za koja dva igrača držimo sigurnim izborom, Dejana Lovrena i Nikolu Kalinića. Ostaje još jedno mjesto kao simbolika dubioza ove reprezentacije, na lijevom beku, čemu je najbliži Ivan Strinić. Znači li to da ostali kandidati za reprezentaciju trebaju početi žalovati? Za tako nešto još nije trenutak, ali njihove su šanse objektivno sada uvjetne. Aktualni Bilićevi izbori mogu samo sami kompromitirati pozicije, ili zbog dugog neigranja u klubu, ili ozbiljnih ozljeda.

Stručni stožer je još za Euro 2008. dao naslutiti formulu popunjavanja kadra za veliko natjecanje. To znači 3 vratara, 7 braniča, 8 vezista i 5 napadača. Eventualne preinake dotiču se igrača koji mogu igrati u dvije linije, što je, naprimjer, slučaj Danijela Pranjića. Njegova motoričnost i tehnička zrelost mogu biti rješenje kako za lijevi stražnji ili ofenzivni bok, a u nuždi i za ulogu srednjeg veznog igrača. Utoliko se može shvatiti zašto se izbornik trudi trenutno nelogičnim pozivom u reprezentaciju oživjeti Pranjićev status u klubu.

Upravo je Pranjićeva situacija jedna od ključnih u definiranju eurokadra jer njime Bilić može kalkulirati kvotom braniča i veznjaka. Dakako da je kandidatura tog iskusnog igrača opterećena zasigurno najnepovoljnijim klupskim statusom jednog reprezentativca. Pranjić uopće ne igra u Bayernu, i to već jako dugo, a nastavak takvog statusa do svibnja bitno bi kompromitirao njegove šanse da ipak ode na Euro.

Upravo je i zato realno očekivanje da će najčešći izbor za lijevi bok u prošlom ciklusu kvalifikacija, Ivan Strinić, biti među putnicima. Naravno, ako bude u Dnjipru dovoljno igrao, gdje je dobro startao, a onda pao u formi i statusu. Dojam je da nema dvojbi ni oko statusa Nikole Kalinića koji je u Dnjipru imao obrnuti put od Strinićeva, počeo je s problemima (crveni karton i manje igre), ali je potom uhvatio ritam kontinuiteta i vrlo dobru formu. Kako je Kalinić, kojeg izbornik iznimno cijeni, i u reprezentaciji imao dobrih partija u proteklom razdoblju (kao i podbačaja), uz iskustvo Eura 2008. teško je vjerovati da neće biti na listi za Poljsku/Ukrajinu.

Dejan Lovren je pak siguran putnik kad su u pitanju tehničke kvalitete igrača, jedino spornim može biti kompliciranje ozljede tetiva odnosno da mu kronična bol poremeti kontinuitet igre i formu. No, do svibnja takve se ozljede ipak uspijevaju sanirati.

Kako danas stvari stoje, većih dvojbi oko putnika za Euro i nema. Izostanak tri igrača (po jednog u svakoj liniji) djeluje više kao izbornikova želja da sve ostale kandidate drži u neizvjesnosti i motivira za proljetni dio sezone negoli kao orijentir velikih dvojbi. Bez drastičnih promjena statusa u klubovima, odnosno zdravstvenog stanja, jedinom dvojbom nameće se još ime drugog stažista/alternative za Euro. Jedan će sigurno biti Kovačić...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 09:33