ODLUKA PADA U UTORAK

BILIĆEVA TRAGEDIJA! Grci nas pretukli i ponizili, Euro je miljama daleko...

U ključnoj utakmici za plasman na Europsko prvenstvo 2012. Grčka je pobijedila Hrvatsku s 2-0. Strijelci za domaće su bili Samaras u 71. i Gekas u 79. minuti
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. listopad 2011. 20:52

Trebala je to biti utakmica godine za hrvatsku reprezentaciju, na kraju je ispao poraz godine! U ključnoj utakmici za plasman na Europsko prvenstvu Grčka je pogocima Samarasa i Gekasa matirala Hrvatsku i stigla na milimetar od Ukrajine i Poljske. Grcima će za izravan plasman na Euro trebati samo bod na gostovanju u Tbilisiju, dok će se Hrvatska nadati da će im se poklopiti rezultati u drugim skupinama i da će visokom pobjedom nad Latvijom u utorak na Kantridi nekako stići do najboljeg drugog mjesta i izravnog plasmana na prvenstvo. Ovako, Bilićevi izabranici će u 'pakao' kvalifikacija'.

Bilić i njegovi suradnici su se cijeli tjedan hvalili kako su grčku igru proučili do najmanjeg detalja, a na kraju su pali na potpuno očekivan način. Grci su se zgusnuli na sredini, prekršajima prekidali većinu hrvatskih napada i kad su izdržali do 70. minute, onda krenuli prema naprijed. Dva kornera i dva gola! Hrvatskim nadanjima u Ateni tu je bio kraj…

Utakmica u Ateni počela je vatreno. Ali nažalost, ne na terenu već na tribinama. Grčki huligani bacili su 'topovski udar' na tribinu s hrvatskim navijačima, a na odgovor se nije dugo čekalo. S našeg sektora poletjele su bengalke, Grci su uzvraćali, a sucu utakmicu Howardu Webbu ništa nije drugo preostalo nego poslati igrače u svlačionicu.

Srećom, grčki specijalci su brzo obavili svoj posao i igrači su se nakon sedam minuta vratili na teren. A onda je počela šahovska partija Slavena Bilića i Fernanda Santosa! Kao što se očekivalo, priliku su dolazila ne 'kapaljku', Hrvatska je većinu vremena držala loptu u nogama, a bezopasni Grci su rijetko kada dolazili pred naš šesnaesterca. Točnije, bile su samo dvije manje opasnosti ispred Pletikose u prvih 45 minuta. Prva gužva se dogodila u 10. minuti nakon slobodnog udarca Karagounisa. Lopta je preletjela većinu naših igrača, ali Pletikosu od težih muka spasio je Jelavić. Drugi put su domaći zaprijetili tek u 43. minuti. Salpingidis je ubacio loptu s desne strane, glavom sa 16 metara pucao je Papadopoulos, ali mlaka lopta završila je u rukama Pletikose...

Nažalost, ni hrvatski igrači nisu bili ništa opasniji. Grčka taktika je bila brojnim prekršajima 'sjeckati' našu pas-igru... Bilo je tu i težih prekršaja, ali Howard Webb se uglavom zadovoljavao razgovorima s nervoznim domaćinima, a ne žutim kartonima. Od hrvatskih poluprilika vrijedi istaknuti tek blokirane udarce sa 16 metara Kranjčara i Eduarda. U 21. minuti Kranjčar je sa 20-ak metara pucao ravno u Tzorvasa, a volej Mandžukića u 29. minuti otišao je visoko preko vrata.

Drugo poluvrijeme počelo je s dva opasna centaršuta s desne strane Zaradoukas. Prvi je sve promašio, dok je drugi pronašao Gekasa usamljenog na šest-sedam metara od gola. Srećom po Pletikosu, udarac je išao ravno u njega. Nakon te dvije situacije Hrvatska je potpuno zagospodarila terenom, ali opet, do izgledne prilike nismo stigli. Tek je jedna lopta Ćorluke zamalo promašila Jelavića, i to je bilo najbolje što su blijedi Vatreni pokazali u Ateni…

I onda, kada se činilo da ipak držimo situaciju pod kontrolom, dogodio se šok! Lovren je potpuno nepotrebno jednu loptu poslao u korner i tu je počela cijela 'drama'. Prvi korner smo obranili, a drugi nismo uspjeli. Nakon ubacivanja lopta se odbila do usamljenog Samarasa koji je s 12-13 metara snažnim udarcem matirao Pletikosu.

Nismo se uspjeli oporaviti od prvog šoka, a odmah je uslijedio drugi. Ponovno korner, ovaj put je Gekas potpuno nečuvan sa šest metara glavom savladao nemoćnog Pletikosu.

Tu je priči bio kraj. Hrvatska je zadnjih 15 minuta igrala s igračem manje zbog ozljede Kalinića (Bilić je napravio sve tri zamjene), Grci su sakrili loptu i nisu više dopustili da se približimo vratima…

Eurokvalifikacije, 9. kolo, skupina F:

Latvija - Malta 2-0 (Visnakovs 33, Rudnevs 83)

Grčka - Hrvatska 2-0 (Samaras 71, Gekas 79)

Redoslijed: 1. Grčka 21, 2. Hrvatska 19, 3. Izrael 13, 4. Latvija 11, 5. Gruzija 10, 6. Malta 1.

GRČKA - HRVATSKA 2-0 (Samaras 71, Gekas 79)

Utakmica je gotova!

85. minuta - Tragedija je još veća s obzirom da se Kalinić ozlijedio, a Bilić je napravio sve zamjene. Dakle, Hrvatska će do kraja igrati s 10 igrača.

79. minuta - Izgleda da je priča u Ateni gotova! Novi korner za Grčku, Gekas je potpuno usamljen između Perišića i Šimunića glavom pogodio za 2-0.

71. minuta - Kao što to inače bude kad Grčka igra, pogodak je pao nakon prekida. Nakon kornera lopta se odbila na desetak metara do Samarasa, koji je snažnim udarcem zakucao loptu u desni Pletikosin kut.

63. minuta - Papadopoulos je u 16-ercu srušio Kalinića, ali Howard Webb ne svira jedanaesterac.

59. minuta - Oštra lopta Strinića s lijeve strane, Tzorvas je pokupio loptu ispred Jelavića... Hrvatska igra sve bolje.

57. minuta - Sjajna lopta Ćorluke s desne stra, uklizao je Jelavić i zakasnio za koji centimetar.

48. minuta - Prva stopostotna prilika na utakmici. Zaradoukas je ovaj put odlično centrirao s lijeve strane, a Gekas je iz čiste situacija s 5-6 metara pucao ravno u Pletikosu.

47. minuta - Zaradoukas je u prilici za idelana centaršut s lijeve strane, ali učinio je to katastrofalno.

Gotovo je prvo poluvrijeme

43. minuta - Prva opasnija situacija ispred naših vrata. Salpingidis je ubacio loptu s desne strane, pucao je Papadopoulos, ali ravno u Pletikosu.

39. minuta - Tziolis je laktom udario Vukojevića. Nakratko se situacija zakuhala, ali na kraju je žuti karton dobio - Karagounis.

29. minuta - Mandžukićev volej s 18 metara završio je preko vrata.

21. minuta - Prvi udarac u okvir vrata. Kranjčar je opalio s 20-ak metara, lopta je završila u rukama Tzorvasa.

20. minuta - Nakon lijepe akcije pucao je Eduardo, ali lopta je ponovno zapela u grčkom bloku.

13. minuta - Tziolis je blokirao udarac Kranjčara s 16 metara.

10. minuta - Mala gužva nakon slobodnog udarca Karagounisa, Jelavić je očistio situaciju.

8. minuta - Igrači su se vratili na teren i utakmica je nastavljena.

5. minuta - Igrači su se povukli u svlačionicu!

3. minuta - Na terenu se ništa ne događa, ali na tribinama je vruće. Grci navijači zasuli su hrvatsku tribinu s bakljama.

Utakmica je počela!

GRČKA: Tzorvas - Torosidis (od 44. Vyntra), A. Papadopoulos, Papastahopoulos, Zaradoukas - Tziolis (od 62. Fotakis), Katsouranis, Karagounis, Samaras - Salpingidis, Gekas;

HRVATSKA: Pletikosa - Ćorluka (od 75. Vida), Lovren, Šimunić, Strinić - Modrić, Vukojević - Eduardo (od 51. Perišić), Kranjčar, Mandžukić - Jelavić (od 62. Kalinić).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 16:39